ruptura musculara la gamba

ruptura musculara la gamba


Ruptura musculara la gamba

Ce este ruptura musculara  ?

Ruptura musculara are loc cel mai frecvent la nivelul membrelor inferioare si superioare (picioare si brate) Aceasta este rezultatul unor traumatisme produse de contractia unui muschi. O miscare brusca si lipsita de incalzire inaintea unui antrenament creste riscul unei rupturi musculare. Ruptura musculara poate aparea si in urma unei activitati normale efectuata pe un muschi epuizat.

 

Ruptura musculara la gamba

Ruptura musculara a gambei este de 3 feluri/grade. Cea de gradul 1 poate cauza un usor discofort. Cea de gradul 2 poate fi suficient de severa incat poate impiedica o persoana sa mearga iar la gradul 3 de cele mai multe ori necesita interventie chirurgicala.

 

Cum imi dau seama daca am ruptura musculara ?

Primul simptom ar fi durerea cu caracter de arsura, cu aparitie brusca, prezinta dureri locale la palpare. Zona unde s-a produs ruptura musculara se poate umfla si nu este exclusa aparitia hematoamelor in functie de gradul rupturii fibrelor musculare. De asemenea pot aparea spasme musculare si rigiditate la miscare.

 

Ce fac daca am ruptura musculara?

Adopti o pozitie in care durerea nu mai este atat de intensa. Aplica gheata pe locul dureros pentru a elimina din durere . Atentie fiindca gheata nu se aplica direct pe piele ci se impatureste cu o bucata de material textil (tifon, prosop, tricou, etc.). Compresia cu gheata se tine pe zona imflamata aproximativ 20 de minute. Se repeta la fiecare ora in primele 4 ore, dupa care odata la 3-4 ore in prima zi de la producerea accidentarii. Mai poti folosi comprese locale evitand solicitarea muschiul afectat pentru o zi doua . Mai ales in cazul in care miscarea determina o crestere a intensitatii durerii.

 

Ruptura musculara la gamba – recuperare

Primul pas este stabilirea formei rupturii musculare . Recuperarea rupturii musculare a gambei poate dura intre 3 si 4 saptamani, daca e o forma usoara, saa pana la 4 luni daca a fost nevoie de interventie chirugicala. Recuperarea medicala este foarte importanta pentru o refacere cat mai rapida. Medicul ortoped recomanda , dupa efectuarea ecografiei, fizioterapie, kinetoterapie, tratament termic sau dupa caz, orteza.

Fara comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *