scolioza de tip C

scolioza de tip C


Scolioza de tip C

Scolioza de tip C, cunoscută și ca scolioza în formă de “C”, apare atunci când coloana vertebrală prezintă o singură curbă laterală care semănă cu litera “C”. Această curbă poate fi orientată spre stânga, spre dreapta sau în față.

Scolioza în zona lombară, cu o curbă în formă de “C”, poate fi influențată de factori cum ar fi obiceiurile posturale și greutatea corporală.

Iată câteva detalii cheie:
– cel mai des e întâlnită la bărbati din cauza burții care pune presiune pe zona lombară. Burta schimbă centrul de greutate punând presiune pe vertebrele lombare creând astfel deformarea coloanei.
– dacă sunt afectate vertebrele L4 și L5, poate radia pe nervul sciatic până la zona poplitee (în spatele genunchiului).
– L2 și L3 poate radia pe nervul șciatic până aproape de calcâi.
– Durerea poate fi fie pe piciorul stâng, fie pe piciorul drept în funcție de deformarea vertebrelor lombare. În unele cazuri poate fi pe ambele picioare.
– L1 poate radia pe șoldul stâng sau drept sau pe nervul șciatic până în scobitura tălpii (platfus).

Problemele din zona lombară mai pot apărea de la posturile incorecte a statului pe scaun: lucrul la birou, un drum lung cu mașina. De asemenea mai pot apărea de la ridicări de greutăți repetate. Scolioza mai poate provoca dureri în zona lombară, ce pot fi percepute ca o senzație de tăietură sau ruptură în mijlocul spatelui.

Scolioza toracală sub forma literei C se referă la o curbare anormală a coloanei vertebrale în regiunea toracică (zona pieptului).
Această afecțiune poate afecta alinierea și funcția normală a coloanei vertebrale, provocând posibile dureri, restricții în mișcare și probleme respiratorii, datorită proximității cu plămânii și coastele.

Scolioza toracală în formă de “C” poate fi influențată și de alți factori cum ar fi:
Purtarea Greutăților Asimetric:
De exemplu, purtarea constantă a unei greutăți, cum ar fi o geantă grea pe un umăr, poate duce la dezechilibre musculare și modificări ale alinierii coloanei vertebrale.
Diferențe în Lungimea Membrelor Inferioare: Discrepanțe semnificative în lungimea picioarelor pot cauza o înclinare pelviană, care ulterior poate determina o curbură compensatorie a coloanei vertebrale.
Activități Fizice Asimetrice:
Practicarea sporturilor sau activităților care solicită în mod repetitiv o parte a corpului poate duce la dezvoltarea scoliozei prin creșterea asimetrică a musculaturii spatelui.

Scolioza cervicală în formă de C: O provocare rară și complexă, afectând alinierea și funcția gâtului, cu impact semnificativ asupra calității vieții și mobilității.

Scolioza în formă de “C” în zona cervicală poate avea mai multe cauze:
Traumatică: Leziunile sau traumatismele la nivelul gâtului pot duce la dezvoltarea scoliozei cervicale.
Neuromusculară: Afecțiuni precum paralizia cerebrală sau distrofia musculară pot slăbi musculatura care susține coloana cervicală, ducând la scolioză.
Degenerativă: La adulți, scolioza cervicală poate apărea ca urmare a degenerării discurilor și articulațiilor gâtului, adesea legată de vârstă sau de uzură.

Cum putem trata scolioza?
Aproape orice problemă a aparatului locomotor poate fi tratată cu ajutorul kinetoterapiei. Aceasta este o ramură a medicinei fizice și de reabilitare, care se concentrează pe utilizarea mișcării și exercițiilor fizice pentru recuperarea și îmbunătățirea funcției diferitelor părți ale corpului afectate de boli sau accidente. Acest tip de terapie implică un ansamblu de tehnici și metode aplicate individual pentru fiecare pacient și afecțiune specifică.

Masajul terapeutic
Masajul terapeutic poate sprijini recuperarea coloanei vertebrale prin relaxarea mușchilor tensionați, îmbunătățirea circulației sângelui în zona afectată și reducerea durerii contribuind astfel la o vindecare mai rapidă.
În funcție de experiența terapeutului, acesta poate aranja vertebrele coloanei prin lucrarea țesutului moale adică a musculaturii și exerciții de izometrie pentru alinierea vertebrelor.

Chirurgical
Depinde de gravitatea scoliozei. Dacă este vorba de un disc spart, fisurat sau măcinat atunci este nevoie de intervenție chirurgicală. Acestea sunt doar câteva exemple.

Fara comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *