leurda | masaj24.ro

Leurda, vestitorul primaverii

 

Leurda este una dintre plantele care vestesc venirea privamerii. I se mai zice si usturoiul salbatic sau usturoiul ursului fiindca, imediat ce iesea din hibernarea, acesta se infrupta din bulbii proaspeti de leurda. Numele de usturoi salbatic ii vine de la faptul ca frunzele si tulpinele ei au un gust si miros puternic de usturoi. Desi e inrudita cu usturoiul, din punct de vedere terapeutic, leurda este considerata a fi mai puternica decat acesta. Argumentul este ca leurda creste libera, neinfluientata de mana omului pastrandu-si intact beneficiile cu care a fost inzestrata.

 

Aceasta mai este cunoscuta si ca un puternic tonic de primavara, ajuta la stimularea sistemului imunitar pregatind astfel organismul pentru sezoanele care urmeaza. Leurda contine carotenoizi, vitamine din complexul B, vitamina A si C, saruri minerale, magneziu, cupru, calciu, fosfor, fier si altele. In alimentatie se foloseste in stare proaspata. Frunzele acesteia se recolteaza in lunile martie sau aprilie inainte de a inflori.

 

Poate fi consumata in salate, ca suc, infuzie, decoct sau tincture actionand favorabil in numeroase afectiuni. Acest lucru a dus la numirea acesteia “Planta mileniului trei”. Este foarte bogata in adenozina – substanta care ajuta in lupta impotriva colesterolului si in scaderea tensiunii arteriale. De asemenea stimuleaza capacitatea de memorare, combate starile de depresie, ametelile, starile de anxietate, amneziile si momentele de lapsus.

 

Consumul frunzelor, datorita efectului antiseptic si inflamator, este benefic pentru persoanele care sufera de insuficienta respiratorie, raceli, gripe, bronsite sau tuberculoze pulmonare.

 

Datorita efectului sau depurativ, leurda este folosita si in eliminarea parazitilor intestinali, acneei, psoriazisului si in general a bolilor de piele care apar ca urmare a intoxicarii organismului. De asemenea, au capacitatea de curatare a sangelui, ficatului, stomacului si intestinelor.

 

Folosita pentru uz entern, leurda combate reumatismul degenerativ. Tinctura de leurda contribuie eficient la distrugerea candidei, indiferent de localizare.Contracareaza efectele daunatoare are nicotinei si al gudronului din tigari fiind astfel un mijloc de protectie excelent atat pentru fumatori activi cat si pentru cei pasivi.

 

Fara comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *