ciocolata | masaj24.ro

Ciocolata , aceasta placere vinovata… nu credem sa existe multe persoane carora sa nu le placa. Unora mai dulce, altora mai amaruie, mai neagra sau mai alba, cu fructe sau cu arahide. Specialistii nu vad ceva rau in aceasta placere mai mult sau mai putin vinovata cat timp nu se intrece masura. Trist este ca masura este intrecuta atunci cand vine vorba despre copii. Pentru ca adultii si-au facut un obicei – foarte prost, de altfel – de a transforma ciocolata in recompensa pentru cei mici. Cu sau fara motiv. De parca nu ar fi suficient cata cacao se gaseste in dulciurile care li se ofera: cornuri cu ciocolata, napolitane cu ciocolata, biscuiti cu ciocolata, cereale cu cacao, adaos de ciocolata pentru lapte…

Adevarul despre ciocolata – negru pe alb – este ca pana la varsta de trei ani copiii nici nu ar trebui sa ii cunoasca gustul. Nici ciocolatei, nici pudrei de cacao. Si nu pentru ca este dulce – in cazul celei dintai – si nici pentru ca este un ingredient principal al deserturilor – in cel de-al doilea caz. Ci pentru ca, pur si simplu, sistemul digestiv al copiilor nu este capabil sa o digere. Si pentru ca poate fi factor declansator de urticarii si eczeme, ca reactii ale organismului in fata ”agresorului”.

Asta nu inseamna ca, dupa implinirea varstei de trei ani, ea poate deveni o prezenta constanta in viata celui mic. Ea va trebui sa fie un fel de… sarbatoare. De Craciun, de Paste, la aniversare etc. In niciun caz nu se va alege un sortiment de ciocolata cu alune sau arahide, pentru ca ele prezinta risc de inec. In niciun caz ciocolata cu crema de fructe, amagindu-ne ca este mai sanatoasa. Nici vorba. Asa zisele fructele nu sunt altceva decat niste arome artificiale. Daca reusiti sa il convingeti pe micut sa se bucure de o patratica de ciocolata amaruie, este minunat. Amaruie, insistam. O patratica, nu mai mult. Din cand in cand. Si incercati sa va abtineti sa ii puneti cacao in lapte sau sa ii oferiti crema de cacao pe paine. Stiti de care, din cea la borcan… Nu uitati ca ciocolata da dependenta. Pe langa asta, creste riscul aparitiei cariilor. Si al obezitatii. Va asumati asemenea riscuri?! Noi credem ca nu…

Producatorii, stiind pesemne ca aceasta nu este cel mai bun lucru pe care un parinte i-l poate oferi copilului sau, au inventat sortimente care sustin sus si tare ca au foarte putina cacao si mult lapte. Fie ca este vorba despre batoane de ciocolata, fie ca este vorba despre prajiturele ambalate, cu crema de lapte, dar al caror blat este tot cu cacao.

In cazul in care ati crede ca daca ii dati copilului ciocolata alba ati ocolit un pericol mare pentru sanatate, aflati ca nu e chiar asa. Aceasta, e drept ca nu contine cacao, insa contine o cantitate mai mare de grasimi saturate si nesaturate, o concentratie mai mare de zahar si o groaza de aditivi artificiali. Macar cea neagra are magneziu si fosfor, si tot e ceva…

De ce sa-i dai copilului mai rar ciocolata? In afara aspectelor sus mentionate pemntru care ea este fie interzisa pana la o anumita varsta, fie limitata calitativ dupa varsta limita a interdictiei, se mai pune si problema efectelor ei imediate. Cacaua – si implicit ciocolata – contine o substanta numita teobromina, care are capacitatea de a energiza organismul. OK, pe noi, adultii, ne energizeaza, insa pe copii ii agita. Asta poate insemna insomnii si lipsa de coordonare a miscarilor.

Si totusi e greu de conceput un desert, preparat in casa, net superior celor din comert, la care sa nu fie folosita cacao. Uite ca nu e chiar asa de greu de conceput. Exista pudra de roscove si poate fi folosita cu succes total in prepararea checurilor, budincilor si inghetatei.

 

Ciocolata se poate oferi copiilor dupa varsta de 3 ani, video

Mai multe articole, aici.

Fara comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *