Catina cu miere de albine si beneficiile ei
Ce se intampla atunci cand doua minuni ale naturii – catina si mierea – se intalnesc? Rezulta un adevarat elixir, un medicament pentru cateva zeci de afectiuni. Supranumita si gingsengul romanesc, catina este o… polivitamina. Ea contine nu doar o impresionanta cantitate de vitamina C, dar si de vitamine A, B, E, P, K si F , fosfor, potasiu, magneziu, calciu, fier si sodiu, beta-caroten, pectine, zaharuri, aminoacizi esentiali si acizi grasi esentiali. Miraculoasa miere contine, la randul ei, vitaminele B2, B3, B5 si B6 dar si carbohidrati si proteine, fibre, glucoza, fructoza, maltoza si sucroza. Combinatia de catina cu miere este un excelent energizant pentru organism, dar si un redutabil medicament in bolile infectioase si inflamatorii, in cele alergice si cele digestive (ulcer), in cele endocrine si dermatologice (urticarie, arsuri, escare, dermatite, eczeme, acnee, psoriazis, arsuri solare, papiloame), in bolile neuropsihice (depresie, astenie, stres, boala Alzheimer, boala Parkinson) si cele cardiovasculare (tulburari circulatorii, boala coronariana, hipertensiune arteriala). Despre mierea cu catina se mai spune ca protejeaza impotriva radiatiilor de orice natura, ca intareste vederea si ca are efect afrodiziac, stimuland apetitul sexual, combatand infertilitatea si sterilitatea feminina si masculina, fiind considerata si o adevarata viagra naturala. Beneficiile catinei cu miere mai sunt mentionate in gingivite, reumatism si obezitate (inhiba apetitul) dar si in afectiuni neoplazice precum tumorile, adenoamele si leucemiile. Insa cea mai renumita proprietate a sa este aceea de imunostimulent, ceea ce o face sa fie foarte cautata in sezonul rece, in principal.
Cum se pregateste catina cu miere de albine
In primul rand ai nevoie de fructe de catina proaspete, sanatoase, provenite dintr-o zona cat mai putin poluata. Acestea se spala, se lasa la zvantat si apoi se zdrobesc (se poate folosi blenderul) si se pun intr-un borcan, pana la trei sferturi. Apoi se completeaza (un sfert) cu miere de albine, de preferinta de salcam. Borcanul va trebui inchis etans si pastrat intr-un loc rece, cu temperatura constanta. Nu este recomandat a se pastra la temperatura camerei deoarece exista riscul ca amestecul sa fermenteze. Dupa o saptamana se poate incepe administrarea lui, cate o lingurita in fiecare dimineata, pe stomacul gol.
Catina cu miere de albine pentru copii
Mai ales in sezonul rece si mai cu seama pentru copiii din colectivitati – care racesc foarte usor avand in vedere riscul ridicat de contagiozitate – catina cu miere este produsul ideal in stimularea imunitatii. Unde mai pui ca are un gust atat de placut incat administrarea acestui preparat chiar nu ridica niciun fel de probleme.
Catina cu miere de albine – contraindicatii
In cazul copiilor, in primul rand, amestecul de catina cu miere nu este recomandat inaintea implinirii varstei de doi ani. Precautia este obligatorie din cauza potentialului alergen foarte ridicat al mierii si al toxinei botulinice pe care o poate contine. De asemenea (de data aceasta fiind incriminata catina), amestecul nu este recomandat persoanelor care sufera de colecistita acuta, pancreatita, diaree cronica, astm bronsic sau alergie.
Catina cu miere de albine, video.
Mai multe articole, aici.
Fara comentarii