rahitismul | masaj24.ro

Rahitismul este o boala a copilului provocata cel mai adesea de carenta de vitamina D. Lipsa ei determina tulburari in metabolismul fosforului si calciului, urmarea fiind o calcificare defectuoasa a oaselor.

De obicei, rahitismul apare in primele sase luni de viata. Masurile de remediere trebuie luate fara intarziere pentru ca, in lipsa lor, dupa varsta de un an boala provoaca sechele ale sistemului osos: coaste „evazate” si aparitia „mataniilor costale” (mici tumorete la locul de unire a coastelor cu sternul), bose frontale (umflaturi la cap) si tibie incurbata. Tot o consecinta a rahitismului netratat sunt si picioarele „in paranteza”, lucru ce poate fi observat atunci cand copilul incepe sa mearga in picioare.

Simptome
Semnele clare includ dureri sau sensibilitate puternica a oaselor, dinti deformati ori intarzierea aparitiei lor, muschi slabi, fara putere, atrofiati, crestere lenta in inaltime. Scheletul osos are si el de suferit: craniul capata forme ciudate, cu fruntea foarte bombata si fontanela moale, genunchii se indoaie in afara, cosul pieptului este proeminent, coastele neregulate, coloana vertebrala – stramba. Lipsa calciului din organism poate duce la varsaturi repetate si diaree. In cazurile severe pot aparea contractii involuntare ale muschilor.

Preventie la san…
Pentru copiii mici, cea mai sigura sursa de vitamina D ramane laptele de mama, cu o actiune antirahitica evidenta. In plus, raportul dintre calciu si fosfor este cel optim. Bebelusul hranit la san are parte de o buna protectie impotriva rahitismului dar, chiar si in acest caz, specialistii recomanda totusi suplimentarea cantitatii de vitamina D cu tablete sau picaturi.

… sau in farfurie
Rahitismul poate fi prevenit in primul rand, printr-o viata sanatoasa, cu mancare cat mai naturala, bogata in lactate, legume si fructe, bai de aer curat si de soare. Vitamina D poate fi procurata din vegetale, dar si din alimentele de origine animala, cele mai bogate fiind ficatul de vitel, galbenusul de ou si ficatul de peste. Laptele de vaca, de asemenea, contine o cantitate mica de vitamina D, dar aceasta este insuficienta.

Stiai ca..
… rahitismul este considerat un handicap biologic al copilului, cu efecte negative asupra aparatului respirator, digestiv si in special asupra cresterii si dezvoltarii generale?
… boala este adesea asociata cu anemie?
… cele mai multe imbolnaviri apar, de regula, in sezonul rece, ploios, in zonele cu temperaturi scazute sau clima mai umeda?

Lasa pediatrul sa stabileasca doza de vitamina D!
Oricat de teama ti-ar fi de rahitism, nu incerca sa faci profilaxie dupa ureche, internet sau sugestiile persoanelor neavizate! Urmarile pot fi deosebit de grave. O doza prea mica de vitamina D nu il va feri de rahitism, iar una prea mare poate duce la intoxicatie. Aceasta se manifesta prin lipsa poftei de mancare, varsaturi, tulburari de tranzit intestinal sau, mai târziu, peste ani, sub forma litiazei urinare, a hipertensiunii arteriale sau dislipidemiei. Lasa-l pe medicul pediatru sa stabileasca doza de care are nevoie copilul tau!

 

Rahitismul si carenta de vitamina D la copii video

Mai multe articole , aici.

Fara comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *