Produsele bio. Ce inseamna ”bio”?
Un produs este ”bio” daca el nu contine nicio substanta chimica, fie ca este vorba despre fertilizatori, pesticide sau aditivi alimentari. De asemenea, nu trebuie sa fie modificat genetic si nici iradiat. Pentru ca produsul sa fie cu adevarat ”bio” nu este suficient ca el sa fi fost obtinut fara folosirea de fertilizatori si pesticide in procesul de crestere si dezvoltare. A fi ”bio” presupune ca nici solul sa nu fi fost contaminat cu vreo substanta chimica in ultimii doi ani inainte de a incepe sa fie cultivat. Animalele din zootehnia ”bio” cresc in spatii deschise, sunt hranite cu hrana bio, fara antibiotice sau medicamente de sinteza.
Produsele ”bio” sunt acele produse care corespund unor legi, examinari si certificari complexe, carora in final li se acorda un certificat de conformitate.
Cum se stabileste ca un produs este bio?
În Uniunea Europeană, standardele produselor agricole bio sunt stabilite prin lege, fiind interzisa utilizarea abuzivă a cuvintelor: „organic”, „bio” sau „ecologic”. Pentru produsele certificate ”bio” au fost stabilite sigle distincte, uşor de recunoscut de către consumatori. În Romania, procesul de certificare este supravegheat de autorităţile statului, prin intermediul Ministerului Agriculturii. Orice persoana poate stabili daca un produs este sau nu ”bio” studiind eticheta. Un produs ”bio” nu va contine E-uri, coloranti alimentari artificiali, potentiatori de gust, arome artificiale. Garantia ca produsul este ”bio” o reprezinta emblema AE (agricultura ecologica), pe care o primesc doar acele produse care respecta standardele legislatiei din Uniunea Europeana.
Pro si contra produselor bio
Dintre argumentele favorabile consumului de alimente ”bio” iese in evidenta acela care reiese in urma unui studiu realizat de cercetatorii Institutului European pentru Agricultura: legumele, fructele si cerealale rezultate din culturi ”bio” sunt cu 15% mai bogate in substante nutritive fata de cele produse industrial, dar si gustul este mai bun. Apoi, alimentele ”bio” au un continut dublu de antioxidanti, comparativ cu cele industriale. Un alt studiu, realizat in SUA, a relevat faptul ca sangele copiilor cu varsta de pana la 4 ani, care au consumat de la nastere numai alimente ”bio”, contine de sase ori mai putine reziduuri toxice decat cel al copiilor care au mancat alimente procesate industrial.
Fiind interzisa folosirea tratamentelor chimice sau cu ozon pentru a le oferi rezistenta in timpul transportului, fructele si legumele ”bio” nu pot fi culese decat la maturitate. Acest lucru inseamna ca nu exista riscul ca o leguma sau un fruct ”bio” sa fi fost cules crud, fiind copt in mod artificial, fortat, pe perioada transportului. In consecinta, un asa-zis dezavantaj ar putea fi acela ca termenul de valabilitate al produselor ”bio” este mult mai mic decat al celor tratate chimic.
Produsele bio in cosmetica
Industria cosmetica utilizeaza un numar mare de substante chimice, cele mai cunoscute fiind parabenii si sulfatii. Produsele de ingrijire ”bio” sunt obtinute din ingrediente 100% naturale, care provin din plante crescute in culturi ”bio”, supuse acelorasi norme europene. Ceea ce face atractive produsele cosmetice ”bio” este faptul ca ele sunt blande cu pielea, putand fi folosite inclusiv de persoanele hipersensibile dermatologic sau care sunt predispuse la alergii.
Produsele bio. Ce sunt si cum le identifici? Video
Mai multe articole, aici.
Fara comentarii