Cerealele si legumele, ambele sunt foarte bune!
Cerealele si deopotriva legumele sunt alimente sanatoase, care contin o multitudine
de nutrienti, fibre, minerale si vitamine.
Problema este ca pe cat de tare iubesc copiii cerealele, pe atat de mult detesta
legumele. Daca pe cele dintai le consuma oricand cu placere, cand este vorba sa
manance toate legumele din farfurie este nevoie de puterea de convingere si
insistentele parintilor.
Graul, orzul, ovazul, secara, meiul, orezul şi porumbul sunt cele mai puternice
surse de glucide de calitate, caloriile furnizate de acestea reprezentand cel puţin
jumătate din totalul caloriilor zilnice. Punctul lor slab este acela ca aportul de
proteine este redus si nici calitatea acestora nu este cea mai buna, pentru ca le
lipsesc multi aminoacizii esenţiali. Isi iau insa revansa in ceea ce priveste
mineralele si vitaminele pe care le contin: fier (in malai, faina integrala), magneziu
(in fulgi de ovaz, orez, malai, paine integrala), cupru (in paine integrala si
intermediara), fosfor (in orz, malai, paine integrala), zinc (in grau, orz), vitaminele
B1, B2, B6, K, PP, acid pantotenic. Lipsa la apel au vitaminele A, D, C si calciul.
O pierdere semnificativa de vitamine se produce in timpul proceselor de prelucrare
industriala (decorticare si măcinare), motiv pentru care – cel putin in cazul
cerealelor pentru micul dejun – este necesara o imbogatire (fortifiere) a lor cu o
multime de vitamine si minerale.
Legumele, cele mai bune!
Ca sa le putem lauda cu toata convingerea, mai intai vom preciza care sunt micile
slabiciuni ale legumelor: faptul ca au un continut redus de calorii, ca sunt sarace in
proteine de calitate, ca pot irita mucoasa intenstinala si provoca diaree si ca niciuna
nu contine vitaminele D si B12. Dar in rest… numai de bine! Vitamina A se gaseste
din belsug in morcovi, rosii, conopida, varza, patrunjel si fasole verde, vitamina C
in rosii, cartofi si varza cruda, vitamina E in castraveti, spanac si broccoli, vitamina
K in morcovi, pastarnac, sfecla, rosii, cartofi, spanac, conopida si varza, iar
vitaminele B1, B2, B6 si acid folic in spanac, broccoli si nap verde. La care se
adauga fierul si calciul dar si hemiceluloza si pectinele, ambele esentiale in
reglarea tranzitului intestinal.
Reteta mofturosilor
Ai incercat sa il convingi sa manance legume si n-ai avut succes? Incearca si
aceasta reteta de legume cu unt.
- Ai nevoie de doi morcovi, o radacina de patrunjel, o telina mica, un cartof, un ardeigras, un dovlecel, un fir de praz, trei rosii decojite, 100 g de mazare, 50 g de unt, olingura de pesmet si o legatura de patrunjel.Spala bine zarzavaturile, curaţa-le si taie-le in felii/rondele/cuburi de dimensiunimici. Pune-le la fiert, sub capac, in apa clocotita in care ai adaugat un varf de cutitde sare. Dupa ce au fiert scurge apa si pune legumele intr-un vas Jena uns cu unt sipesmet. Pune deasupra restul de unt si da la cuptor pentru 5 minute. La finalasezoneaza cu patrunjel tocat marunt.Cerealele si legumele, ambele sunt foarte bune! Clip videoMai multe articole, aici
Fara comentarii