Acupunctura, eficienta dovedita
Acupunctura, inca de acum 2.500 de ani, a fost folosita ca mijloc terapeutic in medicina traditionala chineza. E drept, acele folosite atunci nu aratau ca cele de azi, fiind confectionate din piatra… Din China, aceasta tehnica s-a extins in Coreea, Japonia si restul Asiei, ajungand in Europa – mai exact in Franta – pe la inceputul secolului XVII. In vreme ce europenii capatau tot mai multa incredere in ea, in tara de origine incepuse sa piarda teren, fiind tot mai apreciata fitoterapia. Mai mult, dupa proclamarea Republicii Chineze, comunistii chiar au luat in ras aceasta practica, discreditand-o. Declinul a durat doar pana in 1950, cand pana si comunistii au inteles ca acupunctura este o alternativa a medicinii clasice care trebuie luata in serios, ceea ce i-a adus inapoi popularitatea.
Pe ce principiu se bazeaza acupunctura? In principal pe acela ca energia vitala circula prin corpul uman prin niste canale energetice numite meridiane, si ca fiecare meridian corespunde unui organ sau grup de organe. De-a lungul fiecarui astfel de meridian, mai la suprafata sau mai in profunzimea pielii, exista niste puncte de interventie, acolo unde acele subtiri folosite in acupunctura isi pot face treaba, ajutand organismul sa-si regaseasca echilibrul care conduce la vindecare. Specialistii sustin ca un organism are 12 meridiane principale, doua extraordinare si 400 de puncte de interventie.
Chinezii sustin ca acupunctura a fost folosita ca anestezic in extractiile dentare, operatiile la stomac sau cezariene. Pe acestea lumea medicala si stiintifica le pune la indoiala, insa recunoaste o serie de beneficii ale acestei terapii:
* Stimularea sistemului imunitar
Aceasta capacitate a fost dovedita in cazul hepatitei B, cand in urma tratamentului prin acupunctura s-a constatat o crestere a numarului de anticorpi in paralel cu scaderea antigenilor. Concluzia este aceea ca, in bolile de natura infectioasa, acupunctura poate potenta efectul medicamentelor.
* Eficienta in bolile sistemului respirator
In rinitele alergice acupunctura a demonstrat ca este mai eficienta decat tratamentul cu antihistaminice iar in amigdalita si astm bronsic – in paralel cu antibioterapia – a reusit sa reduca simptomele.
* Rezultate spectaculoase in tulburarile urogenitale
Acupunctura este benefica in retentia urinara post-operatorie si post-partum, in prostatita cronica, dismenoree, sindrom premenstrual.
* Amelioreaza tulburarile cardiovasculare
Practica, dar si un studiu efectuat pe voluntari, au demonstrat ca aceasta tehnica poate normaliza valorile tensiunii arteriale, fie ca este vorba despre hipo sau hipertensiune.
* Rata buna de raspuns in tulburarile psihice
Cel putin in cazul depresiei si al schizofreniei, acupunctura a demonstrat efecte comparabile sau chiar mai eficiente decat cele ale terapiilor cu medicamente.
* Efecte pozitive in tulburarile digestive
In ulcerul peptic, gastrita acuta sau cronica, tehnica a demonstrat reale efecte analgezice si antispastice, iar in colicile renale si biliare nu doar inlaturarea durerii ci si eliminarea pietrelor. De ajutor poate fi si in cazurile de greturi sau varsaturi provocate de sarcina, tulburari gastrice sau de chimioterapie.
Acupunctura mai este folosita cu succes in: constipatie, insomnie, paralizii, accidente vasculare cerebrale, afectiuni ale sistemului nervos periferic, corectarea pozitiilor fatului in ultimul trimestru de sarcina, inducerea travaliului, stimularea lactatiei.
Stiai ca…
Acupunctura a fost oficial recunoscuta in Romania in anul 1958, de Ministerul Sanatatii si ca primul centru experimental a functionat in cadrul Policlinicii Coltea?
Fara comentarii