Capsunile, vedetele acestei luni
Capsunile sunt fructe carora greu li se poate gasi un cusur. Exceptand potentialul alergen pe care il au cand vine vorba despre copiii mici. In rest, sunt fructe irezistibile care starnesc pofte si daca sunt doar in fotografii…
Dulci si parfumate, capsunile sunt totodata o sursa extraordinara de vitamina C, o portie continand jumatate din necesarul zilnic al organismului. Ceea ce inseamna ca ele au proprietatea de a stimula imunitatea organismului, avand totodata si un redutabil efect antioxidant gratie luteinei, zeaxantinei si acidului elagic. Iar daca tot au capacitati antioxidante, atunci inseamna ca pot preveni aparitia cataractei prin imbunatatirea calitatii corneei si retinei, dar si ca pot proteja pielea impotriva radiatiilor solare. Si tot datorita continutului mare de vitamina C care favorizeaza productia de colagen, consumul de capsuni are efecte spectaculoase asupra elasticitatii pielii. Crezi cumva ca asta e tot ce se poate spune despre delicioasele fructe in al caror sezon de aflam? Nicidecum! Pledoaria in favoarea consumului de capsuni are mai multe argumente:
– Reduc inflamatiile articulatiilor, care in timp pot degenera in artrita.
– Scad nivelul colestrolului din sange si diminueaza riscul formarii de placi la nivelul arterelor. Flavonoidele prezente in capsuni contribuie la sanatatea inimii si a vaselor prin efectul de reducere a LDL-colesterolului (colesterolul “rau”) din sange, responsabil de formarea placilor de aterom. De asemenea, reduc raspunsul inflamator cauzat de stresul oxidativ si astfel contribuie si la scaderea riscului cardiovascular.
– Reduc riscul de aparitie a cancerului pe de o parte prin intarirea sistemului imunitar si pe de alta parte prin neutralizarea efectelor radicalilor liberi gratie antioxidantilor continuti.
– Regleaza valorile tensiunii arteriale datorita continutului de potasiu, care, desi nu este foarte mare, alaturi de cel din alte alimente care sunt consumate zilnic poate atinge valorile care sa anihileze efectele antagonice ale sodiului.
– Asigura o digestie sanatoasa prin aportul de fibre (2 grame/portie).
– Pot ajuta in curele de slabire pentru ca au un continut redus de zaharuri naturale si foarte putine calorii. Capsunile pot fi consumate chiar si de catre persoanele cu diabet de tip II.
Bucurati-va in aceasta perioada a anului de gustul si beneficiile capsunilor, alegand sa le cumparati pe cele romanesti, de la tarabele pietelor. Chiar daca nu sunt atat de mari si de aspectuoase precum cele din import, din hipermarketuri, cu siguranta ca sunt mult mai dulci si mai parfumate. Pana ce va trece vremea lor, este bine sa consumati chiar zilnic cate o portie, pentru ca va dura un an pana va veti reintalni cu ele. In cazul in care v-ati plictisit de ele ca atare, puteti incerca retetele noastre de smoothie, in care capsunile se combina cu alte fructe, rezultand o ”bomba” de vitamine:
Smoothie din capsuni si banana
Pune in blender o cana de capsuni, o banana, o lingurita de miere, 5-6 migdale, o cana de lapte si cinci cuburi de gheata.
Smoothie din capsuni si kiwi
Pune in blender o cana de capsuni, doua fructe kiwi curatate, doua lingurite de miere si doua cani de gheata.
Smoothie din capsuni, banane si lapte de cocos
Pune in blender o cana de capsuni, o banana, o cana de lapte de cocos si doua lingurite de miere. In functie de consistenta dorita se mai poate adauga lapte de cocos.
Smoothie din capsuni si germeni de grau
Pune in blender doua cani de capsuni, o cabna de gheata, o cana si jumatate de lapte, un sfert de cana de germeni de grau, un sfert de cana de sirop de artar si scortisoara dupa gust.
Smoothie din capsuni si avocado
Pune in blender o cana de capsuni, o jumatate de avocado, o cana de lapte de soia, 4-5 migdale crude si doua lingurite de miere.
Fara comentarii