zmeura masaj24.ro

Parfumata zmeura, o comoara pentru sanatate

Dupa ce ca este un fruct atat de aspectuos si aromat, zmeura este inzestrata si cu o serie de calitati terapeutice cu totul speciale. Cine ar putea refuza un tratament asa de gustos?…
Sursa naturala de vitamine, minerale si nutrienti, zmeura se poate lauda cu un continut ridicat de virtamina C, esentiala pentru un sistem imunitar puternic. Dar nu numai. Pe langa aceasta, zmeura mai contine vitaminele B1, B2, D, K, PP si beta-caroten, precum si saruri minerale usor asimilabile precum calciu, fosfor, magneziu, fier, zinc si cupru.

Beneficiile consumului de zmeura sunt multiple si variate:
– Fortifica sistemul imunitar si previne infectiile, dar totodata previne si imbatranirea. Toate aceste calitati sunt datorate vitaminei C dar si fenolilor si antocianinei, toate prezente in zmeura.
– Amelioreaza durerile cauzate de artrita – gratie polifenolilor, zmeura are capacitatea de a proteja cartilagiile si de a ameliora durerile provocate de distrugerea acestora.
– Protejeaza impotriva inflamatiilor prin prevenirea degradarii membranei celulare. Studii recente au dovedit ca antioxidantii din zmeura protejeaza de inflamatii si tractul gastrointestinal.
– Regleaza pulsul si tensiunea arteriala si contribuie la formarea celulelor rosii din sange. Meritul apartine in acest caz continutului de mangan, cupru si fier.
– Are proprietati anticancerigene datorita continutului mare de antioxidanti si de acid elagic (un compus fenolic natural cu proprietati anticancerigene).
– Nu produce dezechilibre majore ale nivelului de zahar in sange, deoarece contine fructoza si o cantitate mare de fibre. Aceste calitati o recomanda ca desert inofensiv pentru persoanele care sufera de diabet.
– Ajuta in curele de slabire – atat manganul cat si fibrele continute fac zmeura sa incetineasca procesul de digestie si sa mentina timp indelungat senzatia de satietate. In plus, manganul chiar si stimuleaza arderea rasimilor.

Din pacate, acest deliciu nu este disponibil pe tot parcursul anului. Din fericire, nu doar fructele au proprietati terapeutice ci si mugurii, florile sau chiar frunzele acestora. Astfel, atat florile cat si frunzele, aplicate sub forma de cataplasme pe rani, eczeme, abcese sau eruptii cutanate, au efect dezinfectant. Din florile de zmeur se mai pot prepara infuzii cu efect in tratarea tusei si racelilor. Aceeasi infuzie, insa folosita in comprese aplicate pe pleoape, poate trata conjunctivita. Ceaiul din frunze uscate de zmeur, folosit sub forma de gargara, este recomandat in laringite, faringite, stomatite, inflamatii ale gatului si nevralgii dentare. Din mugurii de zmeur recoltati primavara, zdrobiti si amestecati cu miere de albine, se obtine un produs care are capacitatea de a regla activitatea ovarelor.

Desi este greu de crezut ca exista si persoane care nu agreeaza acest fruct, exista modalitati in care el poate fi introdus mai discret in dieta. De exemplu, zmeura poate fi unul dintre fructele din care se prepara smoothie, fiind ”ascunsa” printre celelalte gusturi. Celor care adora gustul si parfumul ei li se recomanda sucul de zmeura, fara niciun alt artificiu. Un desert de vara gustos si racoritor este iaurtul in care poti pune cateva fructe de zmeur. O alta idee este ca zmeura sa reprezinte umplutura pentru clatite. Se mai potriveste foarte bine in salatele de pui sau de spanac cu nuci si branza de capra.

 

Inamicul constipatiei
Bogata in fibre alimentare, zmeura este un mijloc foarte simplu si foarte eficient de combatere a acestei probleme de tranzit intenstinal lent. Trebuie doar ca timp de zece zile sa fie urmata o cura cu cu acest fruct. In cadrul curei se vor consuma de doua ori pe zi, dimineata si seara, inainte cu 30 de minute de micul dejun si de cina, cate o portie de cel putin 100 de grame de zmeura amestecata cu miere lichida si o lingura de iaurt natural.

 

Stiai ca…
… acele persoane care consuma zmeurele (si alte fructe de culoare rosie sau neagra) de minim cinci ori pe saptamana, au un risc de a suferi de degenerescenta maculara cu 36% mai scazut decat persoanele care consuma foarte rar sau deloc aceste fructe?

 

Zmeura, fructul tineretii vesnice! Video

Fara comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *