Diareea, cum se repara o burtica…. stricata
Diareea – una dintre neplacerile sezonului cald – nu trece de la sine, mai ales daca este vorba de un copil mic. Invata sa ii recunosti semnele si sa actionezi corect.
Diareea inseamna indesirea scaunelor si scaderea consistentei lor. In cazul unei diarei usoare, nu se vor suprima mesele copilului dar nici nu va fi fortat sa manance. Important – chiar esential! – este sa consume lichide, pentru a nu se deshidrata. Daca este vorba despre un copil mic, alaptat, pediatrii recomanda, in caz de diaree, alimentarea la cerere. In prima zi de diaree, laptele mamei poate asigura necesarul de lichide, acestuia adaugandu-i-se doar la nevoie (daca micutul manifesta sete) infuzii slabe de menta, indulcite cu o lingurita de zahar la 100 ml de ceai, mucilagiu de orez sau saruri de rehidratare.
In cazul copilului alimentat cu formula de lapte, acesta va fi hranit, de asemenea, la cerere, cu laptele obisnuit. Daca ii este sete, are voie si alte lichide: mucilagiu de orez sau infuzie de menta, slab indulcite. La recomandarea medicului, sugarul poate primi, cateva zile, formula de lapte praf fara lactoza (sau cu foarte putina). Treptat, se va relua alimentatia cu laptele-formula cu care s-a obisnuit copilul.
Daca a inceput diversificarea dar in paralel primeste si lapte, se recomanda alaptare la cerere, infuzie de menta si alimente nelaxative (branza de vaci, urda, telemea desarata, orez fiert în apa sau în supa de legume, cu foarte putin ulei, paste fainoase, ou fiert tare fara albus, paine prajita, supa, piure sau soté din morcov, telina, radacina de patrunjel si pastarnac, dovlecel, iaurt natural cu zerul bine scurs, mere coapte, carne de pui/vaca fiarta sau la gratar).
Dupa varsta de un an se pot folosi si bananele, iar alimentele se pot îndulci cu miere (o lingurita rasa la 100-150 ml de alimente). In aceste conditii, mierea NU are efect laxativ. Se recomanda lapte praf fara lactoza sau cu putina lactoza, branza de vaci si toate celelalte de mai sus, plus covrigi, grisine, masline negre.
Copiilor mai mari le este de folos si putin gem de coarne, visine, afine, macese sau gutui.
Reguli pentru zilele de dupa episodul diareic
De cum va trece necazul, diareea, copilasului ii va reveni pofta de mancare. Ai mare grija la alimentele care favorizeaza evacuarea rapida a intestinelor si care nu sunt indicate decat dupa restabilirea completa: laptele praf integral si cel degresat, zerul iaurtului, laptele de vaca, sucurile de fructe/legume crude, dulciurile concentrate, zarzavaturile si legumele bogate in fibre (varza, fasolea, mazarea, spanacul, cartofii), supa de carne.
Pentru aceste zile de dupa,pentru a preveni diareea, ii poti pregati orez cu branza, supa de zarzavat, cereale cu lapte sarac in lactoza, carne de pasare fiarta sau alte alimente recomandate de medic.
Iata cateva retete care iti vor fi de mare ajutor:
Orez pasat cu brânza de vaci
Ai nevoie de: 150 g de orez fiert (3 linguri) si trecut prin sita (orezul se poate înlocui cu fulgi instant de orez), 50 g (1 lingura) de brânza de vaci proaspata, 4 lingurite de sirop de zahar.
Mod de preparare: se amesteca bine totul, pana se obtine o pasta omogena.
Biscuiti cu branza de vaci
Ai nevoie de: 2-3 biscuiti, 100-150 ml de apa. 50 g branza de vaci.
Mod de preparare: sa sfarama biscuitii pentru a obtine un pesmet, se toarna peste acesta apa fierbinte si, dupa ce pasta se raceste, se adauga branza de vaci.
Cum prepari siropul de zahar
Retine ca dupa episodul diareic copilul are voie sa manance alimente indulcite, dar numai cu zahar fiert, de exemplu cu sirop de zahar. Acesta se prepara din 200 g de zahar peste care se adauga 100 ml de apa. Amestecul se fierbe pana cand cantitatea totala ajunge la 200 g. In timpul fierberii se indeparteaza spuma sau impuritatile din zahar. Poti adauga 3 lingurite de zeama de lamaie. Rezulta un sirop care contine 5 g de zahar la o lingurita. Daca medicul recomanda „indulcirea 5%“ a alimentelor, vei sti ca trebuie sa pui o lingurita din acest sirop la 100 ml de preparat.
Fara comentarii