Urzica, rea dar buna!
Foarte… neprietenoasa avand in vedere piscaturile pe care le ofera cu generozitate atunci cand este culeasa, urzica este in acelasi timp o planta cu remarcabile proprietati si beneficii pentru sanatate. Din nefericire, destul de multe persoane nu o consuma din cauza gustului sau, pe care il considera neplacut. In schimb, cei care ii recunosc virtutile aproape de neegalat, se bucura primavara – cand organismul chiar are nevoie de detoxifiere si vitaminizare – de adevarate cure de urzici.
Principala bogatie a urzicilor este continutul de fier si magneziu, ceea ce o face un redutabil aliat in lupta cu anemia, dar si in intarirea sistemului imunitar. Si diabeticii au enorm de castigat de pe urma acestei plante care are capacitatea de a scadea nivelul glicemiei. Sau chiar de a preveni aparitia diabetului. Alergiile si bolile de inima, de asemenea, pot fi ameliorate ca urmare a consumului regulat de urzici. Avand si efect antiinflamator, urzicile sunt recomandate persoanelor care sufera de guta sau artrita.
Unele cercetari au ajuns la concluzia ca ceaiul de urzica poate dizolva nisipul din rinichi si poate elimina din organism clorurile si acidul uric, ceea ce influenteaza in mod favorabil reumatismul. In vechime, persoanele care sufereau de reumatism erau ”batute” cu urzici, potrivit credintei ca in acest fel se producea o activare a circulatiei sangelui si eliberarea histaminei. Sigur, astfel de practici nu mai exista, fiind mai sanatos, mai placut si mai gustos ca urzicile sa fie mai degraba consumate sub forma de preparate culinare (ciorbe, supe, mancare). Si, la nevoie, sub forma de ceai sau tinctura.
Continand – pe langa fier si magneziu – si vitamina K, urzicile au si efect hemostatic (oprirea sangerarilor), ceea ce o recomanda in menstrele neregulate si abundente, hemoragiile uterine de dupa nastere sau in bolile hemoroidale. Chiar si in diaree este indicata urzica, pentru ca are capacitatea de a reduce flora microbiana care a provocat aceasta neplacere. Persoanele care sufera de colon iritabil nu ar trebui sa ocoleasca urzicile, deoarece efectele lor cicatrizante si calmante pot contribui la refacerea tesuturilor de protectie din tubul digestiv, afectate de procesele infectioase.
Anemie – ceai de urzici in cure de o luna;
Diabet – suc de urzica proaspata, in cure de trei luni, cate doua linguri pe zi;
Artrita, guta – ceai sau pasta de urzici (aplicatii locale);
Cicatrizarea ranilor – comprese cu ceai de urzica;
Reumatism – suc proaspat, in cure de 3-4 saptamani;
Hemoroizi – ceai din amestec de frunze de urzica, flori de coada soricelului (din fiecare cate 20 g) si coaja de crusin (60 g); se prepara prin infuzare, dintr-o lingura de amestec de plante la doua pahare de apa fierbinte. Infuzia se lasa acoperita timp de zece minute, se strecoara si se bea seara, inainte de culcare;
Paraziti intestinali – cure de cate zece zile (o data la doua luni) din decoct din urzici; se consuma cate doua cani pe zi;
Alergii, astm – cure de cate 1-2 luni cu suc de urzici, doua pahare pe zi (dimineata si seara); acest tratament ajuta la decongestionarea cailor respiratorii si eliberarea de secretii, prevenind crizele de sufocare din astm;
Retentie de lichide in organism – infuzie preparata dintr-o lingura de frunze de urzica la o ceasca de apa; se consuma 2-3 cesti pe zi.
De la bunici stim si ca urzicile pot fi miraculoase in cazul caderii parului si impotriva matretii. Asa ca, atunci cand fierbeti urzici pentru a le prepara sub forma de mancare, nu aruncati apa! Folositi-o la spalarea parului, de trei ori pe saptamana.
Sub forma de tinctura, in uz extern, urzicile pot trata cu succes afectiunile pielii (eczeme, acnee).
Fara comentarii