socul

Socul si socata | Beneficiile socatei asupra organismului

Socul este una dintre putine plante de la care putem folosi aproape toate partile pentru prevenirea si tratarea unui larg arsenal de afectiuni.  Florile de soc se culeg in lunile mai-iunie. Se taie inflorescenta chiar inainte de a se deschide toate florile neaparat pe timp frumos si uscat.

Socul este folosit atat la planta ornamentala cat si ca materie prima in industrial alimentara si farmaceutica.

Din florile proaspete de soc se obtine socata; o bautura naturala acidulata si racoritoare. Aceasta este una dintre cele mai eficiente bauturi face ajuta la eliminarea toxinelor din tesuturi si revigoreaza  intregul organism.

Beneficiile asupra organismului

  • Socul are proprietati laxative, antiinflamatoare, dezinfectante.
  • Ceaiul din flori de soc ajuta la scaderea temperaturii
  • Lupta impotriva afectiunilor aparatului respirator: gripa, raceala, bronsite.
  • Are proprietati antiseptice
  • Amelioreaza reumatismul
  • Previne infectiile renale si urinare
  • Socata ajuta la o digestive usoara
  • Socata combate blocajele la nivel psihic
  • Stimuleaza lactatia datorita efectului galactogog.
  • Compresele cu ceai de soc ajuta la eliminarea celulitei.

Contraindicatii

  • Nu exagerati cu preparatele din soc. Ingerate in cantitati mari pot provoca arsuri la stomac, iritarea gatului, convulsii, dificultati in respiratie.
  • Florile proaspete aplicate direct pe piele sau mucoase pot inrosi pielea.
  • Evitati socul si socata daca va stiti alergici la acestea.
  • Copiilor sub 12 ani li se vor reduce de 2-4 dozele de tratamente si produse pe baza de soc.
  • Socul se va administra doar sub supraveghere medicala daca luati laxative si diuretice de sinteza.

Cum prepari socata

Intr-un recipient mare adaugati:

10 litri de apa

2 maini de flori de soc proaspat culese

1 lamaie mare sau 2 lamai mai mici feliate si stoarse

1 mana de menta pentru un plus de aroma

Aprox.500 gr de miere de albine – cantitatea poate fi modificata in functie de cat de dulce vreti sa fie.

Se acopera recipientul si se lasa la cald vreo 2-3 zile amestecand te 2 ori pe zi pana devine usor acidulata si buna la gust. Atunci cand considerati ca e suficient de acidulate si aromata o puneti in sticle si o pastrati la frigider pentru ai opri fermentarea.

Fara comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *