Coditele de cirese, ingredientele unui diuretic imbatabil
Delicioasele cirese sunt fructele care ni se ofera in totalitate consumului, de la fruct si sambure pana la codita. Daca fructul se consuma ca desert, pentru placerea gustului sau, samburii si coditele sunt adevarate medicamente naturale.
Denumit in limba latina Prunus avium, ciresul este cel mai cultivat fruct din lume, inca din antichitate ocupand un loc de cinste pe mesele romanilor, grecilor si nobililor chinezi. Si asta pentru ca ele au un continut ridicat de vitamine C, B1, B2, C, E, P, B6 si PP, o cantitate semnificativa de bioflavonoizi si antioxidanti care scad nivelul de colesterol si imbunatatesc circulatia sanguina, un aport suficient de vitamina A care intretine tesuturile si mentine acuitatea vizuala, precum si saruri minerale – calciu, fosfor, magneziu si fier.
Nu rata vara asta o cura de cirese daca vrei sa scapi de cateva kilograme acumulate in plus (ciresele sunt ideale in curele de slabire deoarece contin peste 75% apa si sunt foarte satioase) si nu te gandi sa arunci coditele lor. Usuca-le intr-un loc intunecat si depoziteaza-le in pungi de hartie, la loc uscat si racoros. Oricand pe parcursul anului vei putea prepara din ele o infuzie sau un decoct cu proprietati uimitoare in diverse afectiuni.
Coditele de cirese contin un nivel ridicat de potasiu si flavonoide, virtutile lor fiind recunoscute chiar si de medici, care adesea le recomanda sub forma de ceai pentru ameliorarea unor afectiuni. Diuretic natural, ceaiul din codite de cirese (simplu sau combinat cu matase de porumb, pir sau coada-calului) este indicat in cazurile de litiaza renala sau infectii urinare, pentru crestarea diurezei. Se recomanda consumul a 2-3 litri de ceai de zi.
Ceaiul de cozi de cirese se recomanda si in caz de afectiuni ale aparatului cardiovascular precum insuficienta cardiaca, hipertensiune, edeme, in afectiuni metabolice precum obezitatea sau guta, favorizand eliminarea acidului uric si a altor compusi azotati din organism.
Chiar daca nu multa lume stie despre aceasta proprietate a ceaiului din codite de cirese, este bine de retinut faptul ca el actioneaza asupra organismului si ca un puternic energizant si remineralizant, si ca regenereaza tesuturile slabite si intareste sistemul imunitar prin componentele active pe care le are.
Persoanele care sufera de reumatism sau guta au in coditele de cirese un puternic aliat, decoctul fiind o excelenta completare a tratamentului medicamentos, sub forma de bai locale la maini si picioare.
Cum se prepara infuzia: se fierbe o cana de apa (250 ml) si se adauga o lingurita de codite de cirese bine uscate, lasandu-se acoperita timp de zece minute, dupa care se strecoara si se consuma.
Cum se prepara decoctul: se pune la fiert o jumatate de litru de apa cu doua lingurite de codite de cirese. Amestecul se lasa sa fiarba la foc mic timp de 10 de minute, apoi se lasa acoperit inca 20 de minute. Se consuma intre mese, indulcit sau neindulcit, pe parcursul unei zile, in trei reprize.
Coditele de cirese au si proprietati astringente, depurative, antifebrile si antiinflamatoare renale. Ceaiul din codite de cirese mai este recomandat in cazuri de tuse, dureri de stomac sau cistita.
Un efect vizibil il are consumul de ceai de codite de cirese in curele de slabire. Se va consuma un litru de ceai pe zi timp de doua saptamani, dupa care se va lua o pauza de o saptamana si se va relua cura pentru alte doua saptamani. Se consuma caldut, intre mesele principale ale zilei, la doua ore dupa ce ati mancat, pentru eficienta maxima. Avand si proprietati depurative, ceaiul din codite de cirese nu numai ca ajuta in scaderea ponderala, dar si elimina rapid reziduurile din sange deci, implicit, depozitele de grăsime. Rezultatul este o ameliorare a inesteticei celulite. Ceaiul se prepara din 6-7 lingurite de codite de cirese, la un litru de apa, care se fierbe aproximativ 4 minute.
Stiai ca…
… samburii de cirese sunt un eficient vermifug? In caz de paraziti intestinali, se pun 40 de mieji de samburi de cirese intr-un vas cu otet din vin si se lasa timp de doua zile sa se umfle. Se consuma 2-3 mieji de cate 4-5 ori pe zi, pe parcursul a doua saptamani. Se face o pauza de o saptamana si se reia aceasta cura.
Fara comentarii