sistemul limfatic masaj24.ro

Sistemul limfatic , ”sanitarul organismului”

De limfa si sistemul limfatic probabil ca iti amintesti doar ca despre una dintre lectiile de anatomie si fiziologie, din clasele gimnaziale. Si intre timp ai si uitat ce sunt si care le e rolul in organism. Nu-i nimic, ne reamintim impreuna.

Ce este sistemul limfatic?
De doua ori mai mare decat sistemul vascular dar important ”partener” al acestuia si al celui imunitar, sistemul limfatic este un sistem alcatuit din canale si noduri (ganglioni) prin care circula limfa. Canalele si canaliculele trec prin mijlocul tesuturilor si impanzesc intregul organism, se unesc in vase mai mari si se varsa in vena cava superioara. Trecerea limfei prin vasele sistemului limfatic (intr-un singur sens, dinspre periferie spre centru) este posibila datorita existentei unor valve dar si miscarii muschilor.

Care sunt rolurile limfei?
Limfa, lichidul incolor, transparent, care circula prin sistemul limfatic, are rolul de a prelua, transporta si elimina din organism toxinele, bacteriile si celulele anormale, dar si de a drena excesul de lichide din tesuturi. Tot ea este cea care directioneaza celulele imunitare in zonele in care acestea ”au de lucru”.

Ce simptome si boli pot afecta sistemul limfatic?
Limfedemul – este o boala cronica ce se manifesta prin inflamarea anormala a tesuturilor superficiale din zona membrelor, atunci cand limfa nu mai este capabila sa dreneze lichidele. Problema poate exista de la nastere sau poate fi dobandita pe parcursul vietii, ca urmare a unei interventii chirurgicale sau a unei infectii.
Limfadenopatia – reprezinta inflamarea ganglionilor limfatici si cresterea lor in dimensiuni; afectarea ganglionilor limfatici poate fi maligna sau benigna. Limfadenopatiile benigne sunt frecvente la copii si regreseaza complet in toate cazurile. In privinta celor maligne, intalnite predominant la adulti, daca sunt diagnosticate in stadiile I sau II sunt vindecabile in 80% dintre cazuri.
Cand sistemul limfatic nu functioneaza asa cum ar trebui si nu isi indeplineste rolurile, persoana afectata se poate confrunta cu stari de oboseala cronica, dureri si crampe musculare, inflamarea ganglionilor limfatici, inflamatii articulare, raceli si infectii frecvente (amigdalite, sinuzite), inflamarea splinei, circulatie sangvina deficitara, hipertensiune, alergii, artrita sau chiar aparitia de tumori.

Cum ne putem mentine puternic sistemul limfatic?
Intr-un cuvant, printr-un stil de viata sanatos. Pe larg, asta inseamna o alimentatie sanatoasa (cat mai naturala si echilibrata), miscare (pentru imbunatatirea sau mentinerea unei bune circulatii a limfei), odihna (somn de calitate), indepartarea stresului, renuntarea la fumat si, din cand in cand, cate o cura de detoxifiere.

In ce fel poate fi detoxifiat sistemul limfatic?
Extrem de utila, detoxifierea periodica a sistemului limfatic poate fi realizata cu ajutorul plantelor, legumelor, fructelor, semintelor, ierburilor aromatice, condimentelor si uleiurilor esentiale. Lista este lunga si foarte diversificata. Se recomanda consumul de infuzie de dragaica sau amestec de galbenele si lumanarica, suc de afine, usturoi, ceapa, ghimbir, legume cu frunze verzi, legume crucifere, seminte de in, chia sau dovleac, nuci, patrunjel, oregano, menta, turmeric, ulei extravirgin de masline sau de cocos. Pentru facilitarea drenajului limfatic se recomanda uleiurile esentiale de lamaie, oregano si chiparos.

Fara comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *