neuropatia diabetica

neuropatia diabetica


Neuropatia diabetică este o formă de leziune nervoasă care poate apărea la persoanele cu diabet. Există mai multe tipuri de neuropatie diabetică, fiecare afectând diferite părți ale corpului și manifestându-se prin diverse simptome.

Neuropatia periferică: este cea mai frecventă formă de neuropatie diabetică. Afectează în principal picioarele și mâinile, provocând durere, amorțeală, arsură sau furnicături. În cazuri severe, poate duce la pierderea totală a senzației în membrele afectate, ceea ce crește riscul de răni și infecții care nu sunt detectate și tratate la timp.

Cum te afectează neuropatie periferică?
Picioare și mâini: amorțeală, senzație de arsură, durere ascuțită sau țepi, senzație de frig sau căldură excesivă.
Pierderea sensibilității: dificultate în perceperea temperaturii sau a durerii, ceea ce poate duce la răniri neobservate.
Modificări ale pielii: uscăciune sau crăpături din cauza schimbării transpirației.
Deformări ale picioarelor: datorită slăbiciunii musculare și a pierderii de senzație.

Neuropatia autonomă: afectează nervii care controlează inima, vezica urinară, stomacul, intestinele, organele sexuale și ochii. În funcție de nervii afectați, simptomele pot include probleme digestive, disfuncție sexuală, probleme urinare, schimbări în modul în care ochii se ajustează de la lumină la întuneric și modificări ale ritmului cardiac și tensiunii arteriale.

Cum te afectează neuropatia autonomă?
Gastrointestinal: greutate la digestie, constipație, diaree necontrolată, gastropareză (încetinirea golirii stomacului).
Cardiovascular: ritm cardiac neregulat, scădere bruscă a tensiunii arteriale la ridicare (hipotensiune ortostatică), care poate provoca amețeli și leșin.
Urogenital: incontinență urinară sau retenție, disfuncție erectilă la bărbați și uscăciune vaginală la femei.
Termoregulare: dificultate în reglarea temperaturii corpului, cu transpirații excesive sau insuficiente.

Neuropatia proximală: cunoscută și sub numele de amiotrofie diabetică, aceasta afectează nervii din coapse, șolduri, fese sau picioare. Poate provoca slăbiciune și durere în aceste zone și este mai frecventă la persoanele cu diabet de tip 2.

Cu te afectează și sintomele neuropatia proximală?
Dureri severe într-o parte a corpului: de obicei în partea de jos a spatelui sau într-un picior, care poate fi suficient de severă pentru a afecta mobilitatea.
Slăbiciune musculară: reducerea forței în membre, care poate face dificilă mersul sau ridicarea obiectelor.

Neuropatia focală: aceasta afectează un singur nerv, de obicei în braț, picior, trunchi sau cap, și provoacă slăbiciune sau durere bruscă. Spre deosebire de alte forme, simptomele neuropatiei focale tind să se amelioreze de la sine în câteva săptămâni sau luni.

Cum te afectează și sintomele neuropatia focală?
Paralizia unui nerv facial (paralizie Bell): slăbiciune sau paralizie a mușchilor de pe o parte a feței.
Durere într-o anumită zonă: cum ar fi în fața coapsei, partea interioară a gleznei sau alte părți specifice ale corpului.
Probleme de vedere: dificultăți în focalizare sau dublă viziune din cauza afectării nervilor care controlează mișcările ochilor.
Este important pentru persoanele cu diabet să aibă controale medicale regulate pentru a monitoriza și gestiona complicațiile potențiale în timp util.

Prevenirea și tratamentul neuropatiei diabetice implică gestionarea strictă a nivelurilor de zahăr din sânge, menținerea unei diete sănătoase.

Masajului terapeutic ajuta neuropatia diabetică la recuperarea musculară:
O abordare științifică și rafinată, esențială pentru atleți și pacienți deopotrivă. Prin tehnici avansate, această metodă vitalizează țesuturile adânci, favorizează eliminarea toxinelor și stimulează circulația, accelerând astfel procesul de vindecare. Descoperă cum masajul terapeutic nu este doar o experiență relaxantă, ci o componentă cheie în menținerea performanței și a sănătății musculare.

Fara comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *