intoxicatia alimentara . masaj24.ro

Intoxicatia alimentara – ce este si cum se manifesta

Intoxicatia alimentara este destul de frecventa dar, din fericire, cele mai multe dintre ele pot fi catalogate drept niste neplaceri trecatoare. Ceea ce nu inseamna ca nu exista si intoxicatii care se pot termina rau. Foarte rau!
Asa cum reiese din denumire, acest tip de intoxicatii sunt declansate fie de consumul unor alimente expirate sau pastrate in conditii necorespunzatoare, care au condus la alterarea lor, fie a unora contaminate cu virusuri, bacterii, paraziti sau chimicale. Inclusiv legumele si fructele pot fi infectate in timpul procesului de crestere, vinovate fiind ingrasamintele chimice folosite la cultivarea lor. Acelasi lucru se poate intampla si in timpul procesului de ambalare, daca persoana care le manevreaza este bolnava, transmitand infectia in intregul lant alimentar si care, in acest fel, ajunge pe masa si in stomacul cumparatorului. Cele mai multe toxiinfectii sunt declansate de agenti patogeni precum Listeria, Salmonella, E. Coli, Clostridium botulinum, Clostridium perfringens, Campylobacter sau stafilococi.

Simptomele sunt specifice fiecarui agent patogen in parte, dar se poate contura si un tablou general al manifestarilor care apar in cazul unei intoxicatii alimentare. Acesta include:
– diaree (cu sau fara sange)
– greata
– varsaturi
– salivatie excesiva
– crampe abdominale
– dureri de cap
– lacrimarea ochilor
– febra si frisoane
– ameteli
– stari de confuzie
– transpiratii
– stare de slabiciune generalizata

Intoxicatia alimentara – cine sunt cei mai expusi

Persoanele cele mai expuse riscului unei intoxicatii alimentare sunt copiii, varstnicii, persoanele cu boli cronice si femeile insarcinate, motivul fiind acela ca sistemul imunitar al acestora nu este foarte puternic. Dar asta nu inseamna ca toate celelalte categorii de persoane se afla la adapost sigur. Oricui i se poate intampla, pana la urma.
Simptomele descrise mai sus apar in cazul unei intoxicatii banale, care de altfel dispar treptat, dupa 2-3 zile de regim (ceai de menta, orez cu morcovi, branza de vaci proaspata etc) si repaos. Insa exista si intoxicatii alimentare severe, cu simptome alarmante, care necesita consult medical de urgenta. Acestea se manifesta prin deshidratare severa ca urmare a diareei prelungite (cantitatea de urina eliminta va fi extrem de mica), durere abdominala puternica in timpul mersului, scaderea tensiunii arteriale si senzatie de lesin, batai accelerate ale inimii (tahicadrie), vedere incetosata. La aparitia acestor semne, prezentarea la medic este in mod clar o urgenta.
In principiu, orice aliment poate declansa o toxiinfectie daca este contaminat sau necorespunzator depozitat si expus alterari. Insa cele mai susceptibile sunt carnea, ouale, branzeturile, tonul, fructele de mare, legumele cu frunze verzi (varza, salata), rosiile si – potrivit unor cercetari recente – cartofii.

Intoxicatia alimentara – Reguli care pot preveni imbolnavirea
Cand cumperi alimente, verifica termenul de valabilitate si asigura-te ca produsul nu are culoarea si mirosul modificate. Incearca sa ajungi cu alimentele cumparate cat mai repede acasa, pentru a le putea refrigera. Mai ales vara, cand temperaturile sunt ridicate. Temperatura optima pentru pastrare este mai mica sau egala cu 4 grade Celsius. Evita reincalzirea repetata a preparatelor gatite la temperaturi inalte.

Evita sa consumi produse de tip fast-food sau preparate din fructe de mare din locuri neautorizate (comert stradal) sau care nu inspira incredere.
Nu folosi aceleasi vase si cutite pentru pastrarea si taierea carnii crude si a legumelor si fructelor crude.
Spala foarte bine mainile, fructele si legumele!

Fara comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *