diversificarea bebelusului | masaj24.ro

Diversificarea bebelusului, o abordare… mai altfel

Dupa implinirea varstei de 6 luni, bebelusul incepe sa primeasca si alte alimente decat laptele matern sau formula. Desigur, pe rand, cu respectarea regulii celor trei zile, rastimp in care sa se poata observa daca micutul manifesta alergie la vreunul dintre acestea. In ”meniul” de azi iti prezentam sase alimente gustoase si prietenoase cu diversificarea. La care poate nu te-ai fi gandit atat de curand sa le introduci in diversificarea bebelusului tau.

Cartoful dulce
Cu un continut mai mare de zaharuri, calciu, fibre, vitamina A si cu o valoare calorica mai mare decat a cartofilor nostri, exoticul cartof dulce are sanse mult mai mari sa cucereasca papilele gustative ale bebelusului. Sub forma de piure, simplu sau combinat cu morcov, dovlecel, radacina de patrunjel sau pastarnac, cu sau fara carnita, cartoful dulce este un ingredient sanatos si gustos. Copt, pasat si amestecat cu putin lapte sau un strop de unt, este greu de crezut ca va fi refuzat de micul mancacios.

Avocado
Chiar daca nu este tocmai cel mai ieftin fruct (da, avocado este un fruct!), merita toti banii. Si asta pentru ca are un continut generos de grasimi monosaturate (bune!), destul de mult potasiu – chiar mai mult decat banana -, fibre si vitamine A si E. Iar copilul merita tot ce este mai bun, nu-i asa? Important este sa stii sa alegi un fruct bine copt. Iar un fruct bine copt este cel care are coaja inchisa la culoare, mov inchis – maro (cel verde este necopt) si pe care il simti moale atunci cand il strangi in mana. Atentie! Daca este prea moale inseamna ca este chiar prea copt.
Daca i-l servesti micutului simplu, nu prea ai sanse sa-l impresionezi. Insa amestecat cu mar ras sau para e foarte posibil sa-l cuceresti facand, in acest fel, diversificarea mai usoara.

Dovlecelul
Usor de acceptat pentru ca nu are un gust anume, fara cine stie ce potential alergen dar avand vitamine care ii sunt folositoare bebelusului, dovlecelul poate intra ”in scena” fie ca ingredient in ciorbite, fie in piureuri. Sub forma de piure, alaturi de morcov si cartof fiert, subtiat cu putin lapte, este de-a dreptul delicios!

Carnea de vita
Cu mai mult fier si vitamina D decat carnea de pui, cea de vita are si avantajul de a preveni anemia si problemele sistemului osos. Cu un amendament: sa fie carne slaba. Fierbe o bucatica de carne, iar separat fierbe legume (cartof, morcov, ceaoa si radacina de patrunjel). Arunca ceapa fiarta, iar celelalte legume si carnea fiarta bine da-le prin blender. Subtiaza piureul cu apa in care au fiert legumele si obtii o supa-crema de mai mare frumusetea. Pardon: gustul!

Banana
Are statut privilegiat, de prim fruct care ”leaga” si dau consistenta preparatelor din perioada diversificarii. Unde mai pui ca bebelusii o adora. Pasata si adaugata sucului de mere, banana este o prietena de nadejde. Si alaturi de para face ”casa buna”, atunci cand acesteia ii vine vremea sa fie introdusa in meniu.Nu trebuie sa te bucuri la bananele innegrite, care sunt mai ieftine si – zice-se – mai bune. Sunt prea bogate in zaharuri. Alege banane coapte, dar nu cu pete de culoare inchisa pe ele. Si nu cumpara multe odata, pentru ca bananele se coc foarte repede.

Cerealele de ovaz
Satioase si sanatoase, cerealele au sustinatori si in randul pediatrilor, si al mamicilor. Fierbe 20 g de fulgi de ovaz macinati cu 250 ml de apa, apoi adauga 60 ml de lapte (matern sau formula) si lasa la racit. Separat coace un mar, paseaza-l bine de tot si amesteca o lingura de piure de mar cu una de terci de cereale. Asta-i portia piciului. Ce ramane e al tau. Sigur ai poftit si tu…

Fara comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *