Care e diferenta dintre ceaiurile medicinale si ceaiurile alimentare?
Ceaiurile se impart in doua categorii:
Ceaiurile medicinale
Ceaiurile alimentare
Ceaiurile medicinale pot combate anumite afectiuni sau simptome. Ceaiurile medicinale se folosesc atat in uz intern cat si in uz extern pentru a trata anumite afectiuni. In schimb, ceaiurile alimentare pot fi consumate oricand neavand contraindicatii. Ceaiul este o bautura atat de apreciata încat este cea mai consumata din lume dupa apa.
Foarte mare atentie la plicurile de ceai. Sa nu fie din plastic pentru ca plasticul la o temperatura ridicata cum ar fi infuzia devine toxic. Cel mai bine ar fi ca plicurile de ceai sa fie din celuloza.
De asemenea, multe ceaiuri din comert sunt maruntite prea mult. In mod normal plantele pentru ceai pot fi taiate intre 2 si 5 cm si uscate foarte bine. Cu cat o plante este maruntita mai mult cu atat suprafata de oxidare este mai mare.
Ca ceai alimentar si sursa de minerale, gust si savoare cel din fructe de padure este cel mai des consumat. Majoritatea ceaiurilor din comert sunt tratate cu o substanta chimica pentru a creste termenul de valabilitate si imbunatati aroma, culoarea si mirosul.
Calitatea ceaiurilor din frunze libere/vrac sau la punga este mult mai buna decat ale ceaiurilor la pliculete. Deoarece majoritatea ceaiurilor la plic sunt maruntite prea mult.
Ceaiul verde este foarte bun antioxidant. Este un ceai medicinal care e bine sa nu se consume seara dupa ora 6. Ceaiul verde nu e recomandat doamnelor insarcinate. Unul dintre motivele pentru care este foarte folosit ceaiul verde este faptul ca ajuta la “topirea” kilogramelor in plus.
Ceaiul negru contine polifenoli (antioxidanti), minerale si vitamine. Polifenolii din ceaiul negru previn formarea celulelor cancerigene in organism.
Ceaiul alb este foarte bogat in antioxidanti. Drept urmare, a bea ceai alb inseamna a ajuta corpul sa se protejeze de efectele negative a radicalilor liberi. Aroma lui este delicata si foarte placuta si are o culoare deschisa.
Ceaiul rosu aduce o multime de beneficii sanatatii. Contine antioxidanti, vitamina C, calciu, flor, fier, potasiu si magneziu. Rooibos este cunoscut sub denumirea de: “ceai rosu Sud African”.
De ce nu este bine sa consumi in exces ceaiurile medicinale?
Ca fiecare medicament, plantele medicinale au contraindicatii si efecte secundare atunci când nu se respecta cantitatea de ceai recomandata. Unele ceaiuri medicinale daca sunt consumate in exces pot produce stari de constipatie si senzatie de arsura la stomac. De asemenea pacientii care au boli de inima trebuie sa evite anumite ceaiuri medicinale. Pentru lista acestora consultati va rog medicul curant.
Fara comentarii