ceaiul de musetel

Ceaiul de musetel

Ceaiul de musetel a fost folosit, inca din cele mai vechi timpuri, ca un elixir impotriva multor afectiuni. Ca si denumire, musetelul mai este cunoscut si ca: romanita, romasca, marariul cainelui, matricea, moruna.

De la musetel se foloseste doar floarea . Aceasta se recolteaza imediat dupa inflorire si pe cat posibil pe vreme insorita. Se usuca la umbra intinse in strat subtire. Odata uscata se pastreaza in recipiente inchise pentru a-si pastra calitatile, parfumul si gustul. Florile de musetel contin vitamin C, vitamin B1, ulei eteric si minerale. Au proprietati antiinflamatorii, antiseptice, antispatice, emoliente, cicatrizante, sudoriferice si antialergice.

Ceaiul de musetel poate fi folosit atat pentru uz intern cat si extern.

Ceaiul de musetel, beneficii uz intern

– imbunatareste digestia avand efecte calmante asupra mucoaselor digestive.

– efect relaxant asupra musculaturii, crampelor musculare datorita proprietatilor antispastice

– remediu pentru sinuzita si raceala. Ceaiul de musetel consumat cu regularitate reduce inflamatia sinusurilor si ajuta la desfundarea nasului.

– eficient impotriva stresului si a insomniilor. Ceaiul de musetel este un sedativ usor astfel ca 1 cana de infuzie de musetel bauta seara ne ajuta sa avem un somn relaxant dupa o zi agitata.

– reduc durerile de stomac si crampele. Foarte util si in cazul crampelor abdominale si colicilor la copii.

Ceaiul de musetel, beneficii uz extern

infuziile cu musetel au efect cicatrizant

– calmeaza ochii iritati/obositi si alergiile

– confera stralucire parului blond si castaniu

– atenueaza cearcanele

– este foarte utilizat si impotriva acneei / cosurilor

-in combinatie cu menta reduce mirosul picioarelor.

Contraindicatii

Desi este recomandat pentru o multitudine de afectiuni, ceaiul de musetel trebuie evitat in perioada sarcinii. Poate provoca contractii uterine ce pot duce la pierderea sarcinii.

Atentie la cantitatea de ceai consumata daca nu aveti voie de anticoagulante. Ceaiul cald contine cumarina. Aceasta substanta va poate pune viata in pericol daca este consumata in cantiti mari.

Fara comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *