Scolioza
Scolioza este cea mai comuna diformitate a coloanei vertebrale. Coloana vertebrala este impartita in trei portiuni: sapte vertebre cervicale, douasprezece toracale si cinci lombare. In mod obisnuit scolioza apare la mijlocul spatelui (coloana toracica) sau in partea de jos a spatelui (coloana lombara).
In cazul persoanelor afectate de scolioza, spatele apare curbat. Curbarea coloanei este de obicei in forma literei S sau C. Cu cât este mai mare curbura cu atât mai mare este si riscul de a se agrava în timp. Curburile situate în partea superioara a coloanei vertebrale se agraveaza adesea mai mult decât cele situate în partea inferioara a coloanei.
Exista doua tipuri de scolioza: structurata si nestructurata.
Scolioza structurata implica o curbura a coloanei cu rotatie si este ireversibila. Este cauzata de factori necunoscuti, cum ar fi anomalii congenitale, afectiuni musculare, traumatisme, infectii sau tumori.
Scolioza nestructurata implica o curbura a coloanei, fara rotatie si este reversibila, fiind cauzata de conditii precum durerea sau spasmul muscular, inegalitatea membrelor inferioare sau o cauza inflamatorie.
In copilarie si adolescenta, aceasta nu prezinta nici un fel de simptome si nu e evidenta pana cand deformarea coloanei nu devine severa. La copii coloana poate arata cocosata iar coastele proeminente in afara. Copii cu scolioza trebuie supusi periodic screeningului pentru scolioza, mai ales in timpul pubertatii si pe toata perioada adolescentei.
La adulti apare ca modificare a coloanei ca urmare a procesului de imbatranire. Aceste procese degenerative pot fi cauzate de catre osteoartrite sau osteoporoza.
Fetele au o probabilitate mai mare de a avea curburi mai mari si mai severe decat baietii. Pe masura ce boala se agraveaza, vertebrele se rotesc spre interiorul inelului de curbura. Daca este afectata partea superioara a coloanei vertebrale, coastele se aglomereaza pe o parte a corpului si se departeaza pe partea opusa. Curbura poate determina ingustarea spatiului dintre vertebre. Vertebrele pot sa se subtieze pe partea externa a curburii.
Este recomandata vizita la doctor daca observati o curbura a coloanei vertebrale, postura corpului este una gresita, imbracamintea nu se potriveste sau tivurile hainelor cad asimetric.
De retinut!
Majoritatea scoliozelor au curburi medii si nu necesita tratament. Boala nu poate fi prevenita. Scopul tratamentului este de a preveni accentuarea curburii.
Fara comentarii