ambulanta | masaj24.ro

Cand chiar trebuie sa chemi ambulanta pentru copil

De felul lor, cand vine vorba despre copil, parintii intra usor in panica. Mai cu seama daca este vorba despre posibile probleme de sanatate. Uneori, insa, panica nu este chiar justificata. E adevarat ca este bine sa fii cu ochii pe el, sa ii monitorizezi atent dezvoltarea, sa urmaresti cat mananca si cum doarme, cum creste din punct de vedere fizic si cum evolueaza pe plan psihic, dar uneori, din dragoste, se poate ajunge si la exagerari. Iata care sunt adevaratele urgente pentru care trebuie alertat serviciul de ambulanta:

Are febra
O temperatură rectala de peste 39°C impune scaderea rapida a acesteia. Incepi sa administrezi copilului un sirop antitermic pe baza de paracetamol sau ibuprofen (cum ti-a recomandat pediatrul in caz de febra), dar daca aceasta persista sau creste sub tratament suna la serviciul 112.

Are convulsii
La o temperatura de peste 39°C copiii intre 6 luni si 6 ani pot face convulsii. Convulsiile febrile nu inseamna nicidecum epilepsie. Desi cel mai adesea convulsia nu dureaza mai mult de cateva minute, este greu de privit de parinte: cel mic isi pierde cunostinta, mainile si piciorusele devin fie moi, fie incordate si se misca sacadat involuntar, privirea poate fi fixa si dusa spre tavan. Intoarce copilul pe o parte, indepartează-i din guriţă orice obiect si suna la 112. Intre timp incearca sa-i scazi febra, folosind un supozitor sau sirop dupa ce criza a trecut.

A facut soc anafilactic
Socul anafilactic este o reactie alergica severa, care apare in cateva minute de la contactul cu alergenul, dar uneori poate sa apara si dupa 60-90 minute. Socul anafilactic poate pune in pericol viata copilului, de aceea tratamentul trebuie administrat cat mai curand posibil. Simptomele socului anafilactic sunt umflarea fetei si a buzelor, dureri de burta, greata, varsaturi, diaree, respiratie greoaie si risc de sufocare, dificultati de inghitire, ameteala si lesin. Mergi la cel mai apropiat spital sau cheama ambulanta.

Are diaree sau varsa
Cu cat copilul este mai mic, cu atat riscul de deshidratare ca urmare a diareei sau varsaturilor este mai mare. Daca numarul de scaune creste, consistenta devine mai apoasa, sunt eliminate exploziv, miros urat si cel mic are febră, varsaturi sau este agitat ori apatic, nu mai sta pe ganduri. Este bine sa ai in casa saruri pentru rehidratare orala, dar si mai bine este sa te adresezi personalului medical, pentru ca rehidratarea sa fie facuta intravenos.

Sangereaza puternic
Daca nazdravanul s-a ranit si sangereaza puternic (nu vorbim aici de o simpla julitura!), trebuie sa actionezi rapid dar in acelasi timp sa acorzi atentie si starii lui generale. Pierderea semnificativa de sange il poate aduce in stare de soc. Cheama imediat ambulanta sau mergi cu el la cel mai apropiat spital. Pana la sosirea personalului calificat intinde copilul pe o suprafata plana, cu picioarele ridicate,fara sa ii pui perna sub cap si inveleste-l cu o patura. Daca este constient da-i sa bea cat mai multe lichide.

S-a intoxicat
Indiferent ce substanta toxica a ingerat copilul, alerteaza imediat serviciul 112. Nu incerca sa ii provoci voma daca acest lucru nu a fost recomandat telefonic de dispecerul care a preluat apelul. Exista situatii cand aceasta manevra poate agrava efectul nociv al substantei inghitite.

Fara comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *