polipi masaj24.ro

Cand este necesara operatia de polipi

Operatia de polipi este un subiect controversat printre parinti. In vreme ce unii o considera o trauma (aproape) inutila, altii vad in ea modalitatea prin care cel mic scapa de o multime de neplaceri. Polipii (vegetaţiile adenoide) sunt niste formatiuni rotunde de culoare gri, galbena sau roz, care se dezvolta in interiorul nasului, intr-o singura parte sau in ambele. Atunci cand ei se maresc in volum incep sa blocheze caile respiratorii, iar copilul are dificultati in respiratie.

Pentru a te asigura ca ei sunt cauza acestor neplaceri, vor trebui urmarite cateva simptome care sunt specifice. In primul rand copilul va incepe sa respire tot mai putin pe nas si mai mult pe gura, sa raceasca des, sa aiba secretii si sa sforaie… ca un tractoras. Pe langa acestea, este foarte probabil sa fie iritat (cine n-ar fi, in locul lui, atunci cand respiratia este un chin?), sa se planga de dureri de cap si sa nu aiba pofta de mancare. Tratamentele medicamentoase nu reusesc sa il scape definitiv de aceste probleme, motiv pentru care ele revin. Si-atunci, singura si cea mai buna solutie este operatia de indepartare a polipilor, numita adenoidectomie.

Interventia chirurgicala se face la recomandarea medicului ORL-ist, dupa ce acesta constata ca respiratia micutului este grav afectata, realizandu-se cu dificultate pe nas sau chiar deloc pe aceasta cale – ci numai pe gura – si confirma inflamatia polipilor. Asadar, operatia de indepartare a vegetatiilor adenoide nu se realizeaza la cererea parintilor, doar pe motivul ca in acest fel se vor putea preveni racelile frecvente sau problemele de respiratie.

Nu exista o varsta recomandata la care copilul poate fi operat, insa, in general, acest lucru nu se intampla inainte de implinirea varstei de un an.

Odata ce medicul a facut recomandarea pentru operatie, a incerca sa mai trenezi momentul in speranta ca lucrurile s-ar putea rezolva de la sine, nu este in avantajul copilului. Dimpotriva. In primul rand pentru ca o va tine din raceala in raceala, apoi pentru ca ar putea aparea complicatii precum sinuzita, meningita ori astmul. In plus, polipii se pot inflama foarte puternic, ajungand sa deformeze oasele nasului si ale fetei…

Respecta recomandarea medicului si mergi cu incredere la operatie, care este una simpla, de rutina. Nu te teme, micutul nu va simti nimic pentru ca va fi anesteziat. Interventia va dura una, maxim doua ore, rastimp in care medicul va extrage polipii cu un instrument special, fara a fi necesara vreo incizie in partea superioara a nasului.

Daca dupa operatie micutul nu face febra iar starea lui generala este buna, in aproximativ 12 ore poate merge acasa. Timp de circa o saptamana nu va avea voie sa mearga in colectivitate, ci va sta in repaus. Nu este total exclus sa aiba dureri, insa acestea vor fi calmate cu analgezicele recomandate de medic. De asemenea, se va avea grija sa nu intre in contact cu persoane care au gripa sau rino-faringita. Celui mic nu i se vor da alimente si bauturi fierbinti, mancaruri condimentate sau bauturi acidulate. Iar dupa doua saptamani de la operatie, neaparat se va merge la control.

In caz de recidiva se poate interveni din nou chirurgical, insa acest lucru se intampla rar si preponderent la copiii care au fost operati de polipi inainte de implinirea varstei de un an.

Stiai ca…

… operatia de polipi nu se efectueaza in sezonul cald deoarece sangerarea poate fi mai puternica?

 

 

 

 

Fara comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *