kinetoterapia la domiciliu

Kinetoterapia la domiciliu

Kinetoterapia la domiciliu este un serviciu care se adreseaza persoanelor care au o problema cu mobilitatea, care nu se pot deplasa catre un cabinet de specialitate sau spital/clinica si celor pentru care timpul este limitat.

Ce este kinetoterapia?

Kinetoterapeutul sau fizioterapeutul cum este denumit in UE are rolul de a tonifia un anumit muschi sau grupa musculara pentru a consolida o articulatie sau o anumita zona ce este iesita din tonusul muscular sau are un tonus muscular mai slab definit. Un alt obiectiv ar fi acela de a decontractura un muschi sau grup muscular ce cauzeaza durere intr-o anumita zona a corpului.

Aceste doua principale obiective se realizeaza tinand cont de varsta pacientului, durata afectiunii (de cat timp este aceea afectiune si daca este cronica) , alte afectiuni conexe (daca este cardiac, reumatic sau daca are o afectiune autoimunatara), factorul psihologic, etc.

Cu ce se combina kinetoterapia la domiciliu?

Efectele kinetoterapiei se pot potenta cu ajutorul masajului, in special in cazul afectiunilor reumatice sau cronice, mobilizari articulare specifice, manipulari de tesuturi moi, presopunctura, etc.

Cat dureaza o sedinta de kinetoterapie?

O sedinta de kinetoterapie variaza ca timp in functie de varsta pacientului, de afectiunile asociate (daca este cardiac), cat de intensa este durerea, de cat timp este instalata durerea, etc. In medie sedinta dureaza o ora, timp in care sunt incluse mobilizari articulare, presopunctura, manipulari de tesuturi moi sau masaj terapeutic partial.

In ce consta kinetoterapia la domiciliu preoperatorie?

In cazul kinetoterapiei preoperatorie trebuie avut in vedere obtinerea unui anumit tonus muscular, reducerea inflamatiei si a unui anumit grad de mobilitate prin intermediul unor anumite exercitii specifice. De specificat ca aceste obiective se pot inversa ca ordine sau se pot adauga si alte obiective in functie de zona ce va fi operata; rolul kinetoterapiei preoperatorii este de a ajuta la o recuperare mai rapida si eficienta dupa operatie .

In ce consta kinetoterapia postoperatorie?

In cadrul kinetoterapiei postoperatorii, in functie de specificul regiunii ce trebuie lucrate, vom avea urmatoarele principale obiective:

-reducerea inflamatiei, durerii;

-cresterea mobilitatii;

-cresterea fortei musculare;

-aducerea pacientului la un nivel cat mai apropiat, din punct de vedere fizic, procesului postoperator si de invatare a pacientului a unui program kinetic de intretinere, acolo unde este cazul.

In ce consta kinetoterapia posttraumatica?

Atunci cand pacientul a suferit un traumatism, primul lucru care trebuie facut este un consult medical la medicul specialist pentru a evalua starea pacientului si a da un diagnostic functional. Pe baza acestui diagnostic se va efectua un program kinetic adecvat gravitatii si zonei afectate. Prima data trebuie scazuta durerea si inflamatia, redat gradul de mobilitate, tonifiata musculatura din zona afectata si educarea pacientului dupa ce acesta a fost stabilizat in ideea invatarii unui program kinetic, acolo unde este cazul.

Fara comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *