Uleiuri esentiale pentru sanatate

Uleiurile esentiale pentru sanatate

Uleiul esential este atat de versatil incat poate face deopotriva rau sau bine. Poate proteja de boli daca este folosit asa cum trebuie, dar poate sa puna sanatatea in pericol daca nu sunt respectate instructiunile de utilizare. Poate fi folosit prin aplicare direct pe piele, prin inhalare, adaugat la baie, in cada, in baia de abur sau amestecat in lotiuni, creme sau uleiuri vegetale.

Despre eficienta uleiurilor esentiale exista dovezi nenumarate, cu vechime de mii de ani, fiecare tip de ulei avand atributii cat se poate de clare. Poate ca pana acum nu ati avut ocazia sa aflati care sunt cele mai utilizate in aromoterapie si pentru ce anume, asa ca un mic ghid – al celor mai populare dintre ele – este binevenit.

Uleiul esential de lavanda
Diminueaza stresul si este util in lupta contra racelilor, gripei si a migrenelor, fiind antiseptic, antidepresiv, antiinflamator, decongestionant, deodorant, diuretic si sedativ. Se foloseste adaugat in vaporizator sau picurat pe perna.
Uleiul esential de eucalipt
Principala sa calitate este eficienta impotriva bolilor respiratorii, la care se adauga proprietatile antiseptice, antispastice, decongestionante si diuretice. Poate calma mai multe tipuri de dureri.
Uleiul esential de menta
Energizant si racoritor, uleiul esential de menta amelioreaza simptomele de congestie, combate iritatiile, stimuleaza atentia, imbunatateste starea generala si ajuta digestia. Poate fi iritant, motiv pentru care nu se recomanda aplicarea acestuia pe piele.
Uleiul esential de lamaie
Aflat in topul preferintelor pentru aroma lui inconfundabila, uleiul esntial de lamaie este imbatabil in stimularea imunitatii organismului si in tratarea problemelor circulatorii si digestive. Reduce intensitatea durerilor de cap si are capacitatea de a scadea febra. Unele studii sustin ca poate combate celulita, dar dupa folosirea lui pe piele trebuie evitata expunerea la soare deoarece poate provoca reactii alergice.
Uleiul esential de trandafir
Neintrecut in tratarea tulburarilor cardiace, respiratorii si digestive, uleiul esential de trandafir poate avea rezultate remarcabile si in cazurile de depresie si anxietate. In gluma fie spus, aceasta din urma tulburare poate fi ”tratata” si cu un buchet de trandafiri…

ATENTIE! Uleiurile esentiale sunt contraindicate femeilor insarcinate, celor care alapteaza si copiilor cu varste mai mici de 12 ani, deoarece unele dintre ele contin compusi neurotoxici, afectand sistemul nervos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *