Salvia si ceaiul de salvie

Salvia este un medicament vegetal extrem de bogat in uleiuri vegetale cu efecte benefice asupra nervilor, organelor genitale si inimii. Salvia are actiune antinevralgica, astringenta, antiseptica, antiinflamatoare si antioxidanta asupra organismului. In scop medicinal, de la salvie se folosesc frunzele  si partile aeriene inflorite care sunt foarte bogate in uleiuri volatile, tanin, rasina, vitamin A&C.

Salvia este o planta foarte aromata folosita drept condiment dar si leac medicinal. In antichitatea, la trecerea dintre iarna si vara, salvia era folosita ca si detoxifiant, tonic nervos si psihic, reintineritor si ca protector impotriva diverselor infectii. Aceasta mai e cunoscuta ca si planta tineretii fara batranete si este cel mai mare inamic al bolii Alzheimer datorita efectului antioxidant care actioneaza asupra receptorilor in mentinerea tineretii organismului.

Beneficiile ceaiului de salvie

  • Trateaza abcesele dentare, gingivitele, aftele si stomatitele daca faceti gargara de cel putin 4-5 ori/zi.
  • Trateaza balonarea si constipatia datorita compusilor activi din salvie.
  • Regleaza transpiratia: fa-ti un toner din 5 picaturi de ulei de salvie si o jumatate de cana de apa. Din acesta aplica cu o discheta demachianta in locurile unde transpire excesiv si lasa sa se usuce
  • Favorizeaza fertilitatea datorita actiunii asupra estrogenilor.
  • In menopauza diminueaza bufeurile de caldura si calmeaza sistemul nervos
  • Ajuta la tratarea tenului acneic
  • Ajuta la tratarea afectiunilor ficatului si rinichilor datorita efectului diuretic ce expulzeaza toxinele din organism.
  • Stimuleaza scalpul prin adaugarea unei cantitati mici de extract de salvie in sampon. Usuca excesul de sebum fiind benefic femeilor cu par gras.
  • Dimineaza febra la adulti si copii datorita efectului antitermic.
  • Reduce nivelul de zahar din sange si imbunatateste actiunea insulinei fiind astfel foarte folosit in prevenirea diabetului.
  • Faciliteaza digestia datorita rolului gastroprotector, relaxeaza muschii stomacului si trateaza anumite tulburari digestive.

Cum se prepara ceaiul de salvie, infuzia si decoctul

Ceaiul de salvie se face din 2 lingurite de planta macinata si uscata la 200ml de apa.  Se fierbe la foc mic, se acopera si se lasa sa stea 10-15 minute.

Infuzia se face dintr-o lingurita de frunte la o cana de apa fierbinte. Lasi la infuzat 10 min si o bei de 3 ori/zi pentru imbunatatirea sistemului nervos si scaderea febrei.

Decoctul il prepari dintr-o mana de salvie fiarta timp de 10 minute intr-un litru de apa. Se poate folosi sub forma de apa de gura pentru problem dentare.

Precautii si contraindicatii

  • Evita salvia si ceaiul de salvie daca alaptezi fiindca diminueaza lactatia
  • Este contraindicat daca suferiti de epilepsie
  • Contraindicat si in cazului diabetului cronic
  • Nu se administreaza mai mult de 2 luni la rand deoarece poate provoca iritarea mucoaselor.

Fa o programare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *