Ruptura de menisc

Ruptura de menisc este printre cele mai frecvente leziuni la nivelul genunchiului. Cei mai expusi sunt atletii, balerinii, varstnicii si cei care practica sporturile de contact. Ruptura de menisc poate cauza dureri la nivelul genunchilor si in cazul persoanelor cu artroza.

Meniscul este ca o “pernuta” in interiorul genunchiului si este situat intre femur si tibie. Acesta are rol de “absorptie” a socurilor, de amortizare dar si de nutritie a cartilajului genunchiului.

Rupturile de menisc pot fi de mai multe feluri in functie de locul in care apare ruptura dar si de felul in care se prezinta aceasta: longitudinala, orizontala, oblica, radiala, complexa si degenerativa.

Cauze si simptome

Rupturile de menisc se produc adesea cand pacientul se ghemuieste sau se roteste in jurul axului propriu provocand astfel o ruptura la nivelul genunchiului. Varsta inaintata este o alta cauza a acestor fracturi deoarece meniscurile se erodeaza si uzeaza odata cu trecerea timpului. Aparitia rupturii de menisc este adesea insotita de o “pocnitura”la nivelul genunchiului. Dupa, in 2-3 zile, genunchiul se va rigidiza, umfla si se va acutiza durerea.

Dintre simptome enumeram:

  • Blocarea genunchiului
  • Ingreunarea miscarilor/flexarii genunchiului. De multe ori e imposibil sa faci anumite miscari
  • Durerea acuta
  • Umflarea genunchiului

Tratament

Daca durerea initiala este severa este recomandat sa va prezentati la spital. In urma unor investigatii, medicul va examina ambii genunchi si va evalua tumefierea, gradul de tumefiere si daca ruptura de menisc este cauza durerii dar si pentru a elimina alte injurii de la nivelul genunchiului.

Daca diagnosticul nu este clar, ortopedul va cere rezonanta magnetica nucleara (RMN) pentru o imagine clara a localizarii si extinderii rupturii meniscului.

Dintre metodele de recuperare/tratament enumeram:

  • Aplicarea ghetei local si kinetoterapie daca durerea nu e atat de mare.
  • Interventia chirurgicala
  • Indepartarea chirurgicala a portiunii rupte
  • Indepartarea chirurgicala a intregului menisc.

Rupturile de menisc sunt leziuni extrem de frecvente. O leziune tratata corect si la timp poate preveni artroza genunchiului, dar si avansarea leziunii.  Cu tratament si recuperare optima, de cele mai multe ori pacientii revin la activitatile lor de zi cu zi in cateva saptamani.

masaj la domiciliu Bucuresti     masaj24

Fa o programare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *