Pepenele rosu si galben. Deliciile racoroase ale verii!

Pepenele rosu si galben. Deliciile racoroase ale verii!

Ii consumam in zilele toride de vara ca sa ne racorim si hidratam, insa pepenii – atat cel rosii cat si cei galbeni – au mai multe virtuti decat cele pe care doar le intuim. Suma calitatilor pe care le au pepenii ar trebui sa fie principalul motiv pentru care, in rastimpul in care ii avem pe tarabe la discretie, la preturi accesibile, ar trebui sa fie nelipsiti de pe masa si consumati zilnic.

Pepenele rosu contine tiamina, riboflanovoide, niacin, vitaminele A, B6, C, D, B12, fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, cupru, mangan, niacin, seleniu, colina şi licopen. Si foarte, foarte putine calorii, numai 30 la 100 de grame. Ceea ce inseamna ca este un aliat de nadejde in combaterea obezitatii. Numai atat?! Ei bine, nu! Pepenele rosu mai are si alte calitati! Iata-le:
– Ajuta la atenuarea problemelor cu bila si bolilor de piele.
– Este ideal pentru persoanele care au probleme cu rinichii.
– Datorita continutului bogat de vitamina C – alaturi de alti nutrienti – poate preveni astmul.
– Continutul de apa si fibre din pepenele rosu ajuta la combaterea constipatiei si mentine buna functionare a tractului digestiv.
– Cu un continut de 92% apa si electroliti, previne instalarea deshidratarii.
– Vitamina A continuta de pepenele rosu regleaza productia de sebum care mentine hidratarea parului. – – Totodata, are un rol benefic si in cresterea tesuturilor, inclusiv a pielii.
– Pentru ca este o sursa foarte buna de antioxidanti, pepenele rosu ajuta la combaterea formarii radicalilor liberi (care cauzeaza cancerul). De remarcat ca licopenul (de asemenea existent in pepenele rosu) elimina riscul imbolnavirii de cancer de prostata.
– Doua felii de pepene rosu consumate la micul dejun asigura o stare de relaxare pentru tot restul zilei, si asta pentru ca vitaminele, sarurile si aminoacizii continuti de deliciosul fruct lupta cu stresul si atacurile de panica.
– Gratie continutului de colina, pepenele este un veritabil antiinflamator. Si nu doar atat. Tot ea este implicata in mecanismul somnului si a miscarilor musculare, in absorbtia grasimilor, transmiterea impulsurilor nervoase si mentinerea structurii membranei celulare. Si – slava Domnului! – pepenele rosu are destula colina…
– Potrivit oamenilor de stiinta, datorita substantelor pe care pepenele rosu le contine, consumul acestuia poate reduce semnificativ durerile musculare de carceii, mai ales daca este vorba de persoane care practica sport in mod regulat si se confrunta cu astfel de probleme.
– Neintrecut in capacitatea sa de detoxifiant, pepenele rosu poate face curatenie in organism, eliminand toxinele.

Stiai ca…
… pepenele rosu contine (atat in miez cat si in coaja) citrulina? Aceasta are rolul de a relaxa si dilata vasele de sange, asigurnad un flux sanguin mai abundent si o mai buna irigare a organelor. Inclusiv genitale. Deci?! Pepenele rosu este viagra naturala!

Ar fi nedrept sa nu amintim si proprietatile pe care le are pepenele galben, chiar daca in preferintele consumatorilor el se situeaza dupa cel rosu. Aproape la fel de sarac in calorii (80 la 100 de grame), pepenele galben contine si el vitaminele A, B3, B5, B6, B9, C si E, glucide, lipide, fibre, magneziu si calciu. Este ideal pentru intarirea vederii, previne cancerul, ajuta organismul sa lupte impotriva infectiilor, combate constipatia, detoxifica organismul si este folosit cu succes in ameliorarea anemiei si a tulburarilor de alimentatie.
O veste buna pentru diabetici: pepenele galben, desi este dulce, mentine echilibrul metabolic gratie continutului sau de calciu, potasiu si vitamine A, B si C.

 

Pepenele rosu si galben. Deliciile racoroase ale verii!Video

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *