Parabenii, un rau necesar?

Parabenii… ce sunt?
Parabenii sunt substante chimice utilizate in principal in industria produselor de ingrijire personala (sampon, deodorant, gel de dus, sapun, spuma de ras, lotiune pentru corp, fond de ten etc). Cel mai des folositi sunt etil-paraben, propil-paraben, butil-paraben, benzil-paraben, metil-paraben si isobutil-paraben.

Ce rol au parabenii?
Fiind niste conservanti sintetici, acestia au rolul de a proteja produsele cosmetice si de ingrijire personala prin impiedicarea aparitiei si inmultirii bacteriilor, fungilor si a oricaror altor tipuri de microbi in interiorul acestora, desi sunt pastrate in medii cu grad ridicat de umezeala (in general in baie).
Sunt folositi si in industria alimentara, sub denumiri de E-uri (E209 – heptilparaben si butilparaben, E214 – etilparaben, E216 – propilparaben, E218 – metilparaben), tot ca si conservanti care sa impiedice dezvoltarea de mucegaiuri dar si pentru prelungirea termenului de valabilitate. Sunt intalniti in sosuri, gemuri, biscuiti, mezeluri, muraturi etc.

Parabenii sunt periculosi?
Un studiu realizat de profesorul Philippa Darbrew de la Universitatea Reading sustine ca acestia favorizeaza aparitia cancerului, insa nu exista dovezi stiintifice care sa ateste acest fapt. Indirect, insa, folosirea produselor cosmetice care contin parabeni, ca urmare a efectului estrogenic pe care il au, pot induce pubertate prematura sau eczeme si iritatii in cazul persoanelor predispuse la alergii. Mai exista si teorii potrivit carora aceasta categorie de chimicale ar putea afecta fertilitatea masculina.

Parabeni in medicamente
In unele medicamente, parabenii sunt folositi in cantitati foarte mici pentru a inlocui zaharul sau alcoolul si, cel putin momentan, nu exista alte variante de substante care sa-i inlocuiasca dar sa aiba aceeasi eficienta. Au existat propuneri de reducere a termenului de valabilitate al produselor sau de pastrare a lor la temperaturi scazute, insa, chiar si asa, in lipsa parabenilor dezvoltarea germenilor este un risc real. Parabenii sunt utilizati in siropurile contra tusei, in analgezice, antitermice, antivomitive, antibiotice, pansamente gastrice si medicamente pentru tulburarile de tranzit intestinal.

Exista parabeni naturali?
Ei bine, da, exista si parabeni naturali. Studii recente au demonstrat ca metil-parabenul natural, cu proprietăţi antimicrobiene, se gaseste in afine, iar propil-parabenul in zmeur. Si nu sunt singurele surse naturale, biologii estimand ca exista cel putin 120 de plante si alimente care contin parabeni naturali, pe care le consumam frecvent.

Sfat: la achizitionarea de produse de ingrijire verificati eticheta si alegeti-le pe acelea care au un continut de parabeni sub 0,5%. De asemenea, reduceti numarul produselor folosite zilnic, pentru a limita efectul lor cumulat.

 

Parabenii, un rau necesar? Video

Mai multe articole, aici!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *