otita masaj24.ro

Otita ignorata sau incorect tratata poate afecta ireversibil auzul copilului

 Otita( infectie la nivelul urechii ), pana la varsta de 3 ani, afecteaza mai mult de jumatate dintre copii urmand ca dupa varsta de 7 ani aceasta sa se diminueze ca frecventa a aparitiei. Aceasta  apare fie in timpul unei infectii respiratorii, fie imediat dupa aceasta.  

Daca necazul este o otita externa, conductul auditiv este rosu, inflamat si dureros. Atat de dureros incat si numai daca incerci sa ii atingi urechea va incepe imediat sa planga. In plus, din ureche se scurge un lichid albicios, dar care nu este puroi. Cel mai adesea vinovat este un virus, infectiile bacteriene fiind destul de rare printre cei mici.

 De cele mai multe ori, otita debuteaza cu simptomele unei raceli banale: nas infundat, mucozitaţi care isi schimba culoarea catre galben-verzui, dureri de gat, tulburari digestive, lipsa poftei de mancare, stare de agitaţie nocturna. Copilul se trezeste des, nu vrea si nu poate sa stea pe partea urechii afectate si face febra (peste 38,2°C). Chiar daca ti-ai dat seama ca este vorba despre otita, in niciun caz nu aplica remedii ”babesti” pentru ca ii poti face copilului mult rau. Boala se poate croniciza si ii poate afecta urechea foarte grav. Cel mult poti incerca sa ii calmezi durerea cu ajutorul unor comprese calde (un prosopel incalzit cu fierul de calcat) aplicate pe urechea afectata. Dar asta numai ca masura de urgenta, pana ajungi la medic, ceea ce trebuie sa se intample cat mai curand.

Diagnosticul de otita va fi pus de medic in urma examinarii interiorului urechii cu otoscopul. Din cauza inflamatiei existente la nivelul conductului auditiv intern, examenul nu este deloc placut pentru micul pacient, ba chiar este destul de dureros. Tratamentul recomandat include un analgezic care sa-i atenueze durerea si picaturi pe baza de antibiotic si anestezic. Este foarte important ca acest tratament cu picaturi sa fie urmat intocmai recomandarilor medicului, chiar daca simptomele dispar si copilul pare ca se simte cu mult mai bine. In unele situatii este posibil ca, pe langa tratament, sa fie nevoie si de aspirarea secretiilor din ureche, ceea ce iar nu este placut dar, daca o spune medicul, necesar.

In cazul in care cel mic are o infectie acuta a urechii medii, medicul ar putea recomanda un antibiotic cu administrare orala, pe parcursul a 7 sau chiar 10 zile. Si in acest caz este important ca tratamentul sa nu fie intrerupt sub pretextul ca cel mic se simte bine, pentru ca infectia poate reaparea  imediat dupa oprirea tratamentului.

 Stiai ca…

  • riscul de a face otita este mai mare la copiiii care folosesc suzeta?
  • otitele sunt mult mai intalnite in sezonul rece, din decembrie pana in martie?
  • micutii care intra in contact cu fumul de tigara sunt mai predispusi la aparitia infectiilor respiratorii severe si a otitelor?
  • exista studii care au demonstrat ca si tetinele biberoanelor pot cauza aparitia infectiilor la nivelul urechii? Explicatia este aceea ca, atunci cand copilul suge din tetina, canalul de comunicare dintre urechea medie si nas are de suferit?
  • o alta cauza a otitelor la copii este obstructia nazala determinata de secretii nazale abundente? In acest caz este recomandata o toaleta riguroasa a nasului, medicamente care desfunda nasul si antiinflamatoare.
  • otitele repetate pot duce la afectarea grava a auzului?
  • cercetarile in domeniu arata ca optitele pot creste riscul aparitiei astmului cu 57%?
  • in cazul sugarilor, pentru a preveni otita este bine sa fie evitata hranirea in pozitie orizontala?
  • homeopatia ofera si ea solutii in tratarea otitelor?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *