Pepenele rosu si galben. Deliciile racoroase ale verii!

Pepenele rosu si galben. Deliciile racoroase ale verii!

Pepenele rosu si galben. Deliciile racoroase ale verii!

Ii consumam in zilele toride de vara ca sa ne racorim si hidratam, insa pepenii – atat cel rosii cat si cei galbeni – au mai multe virtuti decat cele pe care doar le intuim. Suma calitatilor pe care le au pepenii ar trebui sa fie principalul motiv pentru care, in rastimpul in care ii avem pe tarabe la discretie, la preturi accesibile, ar trebui sa fie nelipsiti de pe masa si consumati zilnic. Read more

Zmeura, fructul tineretii vesnice!

Zmeura, fructul tineretii vesnice!

Parfumata zmeura, o comoara pentru sanatate

Dupa ce ca este un fruct atat de aspectuos si aromat, zmeura este inzestrata si cu o serie de calitati terapeutice cu totul speciale. Cine ar putea refuza un tratament asa de gustos?…
Sursa naturala de vitamine, minerale si nutrienti, zmeura se poate lauda cu un continut ridicat de virtamina C, esentiala pentru un sistem imunitar puternic. Dar nu numai. Pe langa aceasta, zmeura mai Read more

Coditele de cirese, ingredientele unui diuretic imbatabil

Coditele de cirese, ingredientele unui diuretic imbatabil

Coditele de cirese, ingredientele unui diuretic imbatabil

Delicioasele cirese sunt fructele care ni se ofera in totalitate consumului, de la fruct si sambure pana la codita. Daca fructul se consuma ca desert, pentru placerea gustului sau, samburii si coditele sunt adevarate medicamente naturale.
Denumit in limba latina Prunus avium, ciresul este cel mai cultivat fruct din lume, inca din antichitate ocupand un loc de cinste pe mesele romanilor, grecilor si nobililor chinezi. Si asta pentru ca ele au un Read more

Laptele de magarita intareste oasele si amelioreaza astmul

Laptele de magarita intareste oasele si amelioreaza astmul

Laptele de magarita intareste oasele si amelioreaza astmul

Virtutile laptelui de magarita au fost laudate inca din Antichitate, de insusi Hipocrate, fiind folosit in acele vremuri pentru combaterea infectiilor, problemelor ficatului, febrei, durerilor in gat, tusei, anemiei si chiar otravirii. Ca sa nu mai spunem de renumele pe care si l-a capatat in ceea ce priveste tratamentele de infrumusetare, celebre fiind baile in lapte de magarita pe care doar unele din femeile vremii si le permiteau. Ei bine, studii relativ recente au demonstrat ca acest tip de lapte isi merita cu prisosinta Read more

Capsunile, vedetele acestei luni

Capsunile, vedetele acestei luni

Capsunile, vedetele acestei luni

Capsunile sunt fructe carora greu li se poate gasi un cusur. Exceptand potentialul alergen pe care il au cand vine vorba despre copiii mici. In rest, sunt fructe irezistibile care starnesc pofte si daca sunt doar in fotografii…
Dulci si parfumate, capsunile sunt totodata o sursa extraordinara de vitamina C, o portie continand jumatate din necesarul zilnic al organismului. Read more

Urzica, rea dar buna!

Urzica, rea dar buna!

Urzica, rea dar buna!

Foarte… neprietenoasa avand in vedere piscaturile pe care le ofera cu generozitate atunci cand este culeasa, urzica este in acelasi timp o planta cu remarcabile proprietati si beneficii pentru sanatate. Din nefericire, destul de multe persoane nu o consuma din cauza gustului sau, pe care il considera neplacut. In schimb, cei care ii recunosc virtutile aproape de neegalat, se bucura primavara – cand organismul chiar are nevoie de detoxifiere si vitaminizare – de adevarate cure de urzici. Read more

Limonada – regina bauturilor sanatoase

Limonada – regina bauturilor sanatoase

Limonada – regina bauturilor sanatoase

Limonada, cu apa plata sau carbogazoasa, cu zahar rafinat sau brun, cu miere, stevia sau sirop de agave dar neaparat cu lamaie si eventual frunze de menta proaspata, aceasta este poate chiar cea mai apreciata bautura racoritoare. Si nu neaparat doar racoritoare. Ce o face sa fie atat de apreciata? Ingredientele, desigur, si beneficiile aduse de ele organismului. Read more

Cum te poate ajuta un medic nutritionist?

Cum te poate ajuta un medic nutritionist?

Cum te poate ajuta un medic nutritionist?

Cand vorbim despre nutritie si nutritionisti primul gand care ne vine este cel legat de eforturile de a slabi, stiut fiind ca rata obezitatii este in crestere si in tara noastra, atat la adulti cat si la copii. In realitate, nutritionistii se ocupa de mult mai multe lucruri decat de scaderea ponderala a pacientilor lor. Patologia pe care acestia o gestioneaza cu instrumente specifice include o gama larga de tulburari de Read more

Supa de ceapa, o binefacere pentru rinichi

Supa de ceapa, o binefacere pentru rinichi

Supa de ceapa, o binefacere pentru rinichi

O iubim ca ingredient in mancaruri, ne face sa strambam din nas in stare cruda si sa plangem cand o curatam sau tocam. Da, despre ceapa este vorba. Cu toate acestea, ceea ce nu se prea stie despre ea este faptul ca poate fi si un redutabil medicament.
Bogata in vitamine (A, B, C si E) si minerale (calciu, magneziu, fier, cupru, fosfor, iod, siliciu si sulf), Read more

Carob versus cacao

Carob versus cacao

Carob versus cacao

Cel mai probabil ca unii dintre noi abia acum auzim, pentru prima data, de carob. Si habar nu avem ce este. Dar daca le intrebam pe bunicile noastre vom afla ca nu le lipsea din bucatarie. Si totusi, ce este carobul ? Este pudra de roscove, care poate inlocui cu succes pudra de cacao. Chiar cu foarte mare succes, pentru ca este mai gustoasa si mai aromata. Ca o cacao de foarte buna calitate, atinsa magic de un praf de scortisoara. Hmmm, suna bine, nu-i asa?! Absolut delicioasa!

Read more

Lobby pentru broccoli

Lobby pentru broccoli

Lobby pentru broccoli

Ruda apropiata a verzei si conopidei, broccoli nu se prea bucura nici de popularitatea si nici de simpatia acestora. Sinceri sa fim, aceasta crucifera nu este pe gustul multor persoane. Cu broccoli este asa: ori il iubesti, ori il urasti. Ca este una dintre cele mai sanatoase legume, asta trebuie insa sa recunoastem. Si sa apreciem faptul ca multe mamici il introduc in alimentatia copilului exact in perioada in care se formeaza gusturile, asa incat intre cei doi sa se lege un soi de amicitie care sa se pastreze in timp. Cat mai indelungat, daca nu cumva chiar definitiv.

Read more

Macesele

Macesele

Macesele

Macesele sunt in principal cunoscute pentru continutul mare de vitamina C. In vechime erau cunoscute ca si tratament pentru muscaturile de caine turbat. Fructele macesului sunt culese din iunie pana in septembrie, se usuca si dupa se macina pulbere sau se zdrobesc.

Macesele sunt folosite la prepararea infuziilor, decocturilor, tincturilor sau a extraselor uscate. Au efect cicatrizant, antidiabetic, cresc pofta de mancare, revitalizeaza, stimuleaza imunitatea, ajuta la dezvoltarea normala a sistemului nervos, trateaza si previn o multitudine de afectiuni. Read more

Afinele de padure | masaj24.ro

Afinele de padure | masaj24.ro

Afinele de padure

Afinele de padure sunt supranumite insulina verde. Sunt folosite in tratamentul naturist impotriva diabetului.

Afinul de padure este un arbust foarte ramificat cu o inaltime de 20 – 50 cm. Rasare din seminte sau prin butasirea ramurilor timpurii ce se intind pe sol, prind radacina si dau noi lastari. Timpul de inflorire a afinului este din mai pana in iunie. Read more

Lamaia, unul dintre cele mai folosite super alimente in sezonul rece

Lamaia, unul dintre cele mai folosite super alimente in sezonul rece

Lamaia, unul dintre cele mai folosite super alimente in sezonul rece

Lamaia este super alimentul cel mai folosit in sezonul rece impotriva racelilor si a virozelor.  Vitamina C din lamaie este un puternic antioxidant. De asemenea, lamaia contine acid citric, magneziu, calciu, pectine, toate acestea intaresc imunitatea si lupta impotriva infectiilor.

Lamaia nu este folosita doar in ceaiuri contra racelii sau gripei, ea mai poate fi folosita ca dressing Read more

Tarata de grau

Tarata de grau

Tarata de grau

Tarata  de grau, un aliment ieftin si la indemana oricui, este de fapt coaja exterioara a bobului de grau care se elimina, prin cernere, in procesul  obtinerii fainii. Proaspata, aceasta este o sursa de vitamine, nutrienti, minerale, celuloza, aminoacizi esentiali si carbohidrati. Datorita bogatiei in substante active, tarata de grau are toate calitatile unui medicament natural. Read more

Legumele gatite la aburi

Legumele gatite la aburi

Legumele gatite la aburi

Legumele gatite la aburi, dupa cum bine stiti, isi pastreaza valorile nutritive, culoarea, gustul, vitaminele si mineralele.  Aceasta metoda de gatire este folosita de asiatici, in bucatariile lor, de sute de ani tocmai datorita faptului ca mancarea este mai sanatoasa dar si mai gustoasa.

Gatitul la aburi reprezinta una dintre cele mai usoare metode de a prepara mancarea. Spre deosebire de Read more

Cafeaua si cele 7 beneficii ale acesteia asupra organismului

Cafeaua si cele 7 beneficii ale acesteia asupra organismului

Cafeaua si cele 7 beneficii ale acesteia asupra organismului

Cafeaua consumata moderat, datorita cofeinei din compozitia acesteia, reduce oboseala fizica, creste puterea de concentrare, energizeaza si stimuleaza metabolismul.

De cate ori zici cafea gandul te duce la cana aburinda cu licoarea puternic aromata ce iti asigura un start al zilei plin de de energie. In ceea ce priveste consumul de cafea parerile sunt inca impartite: unii Read more

Socul si socata | Beneficiile socatei asupra organismului

Socul si socata | Beneficiile socatei asupra organismului

Socul si socata | Beneficiile socatei asupra organismului

Socul este una dintre putine plante de la care putem folosi aproape toate partile pentru prevenirea si tratarea unui larg arsenal de afectiuni.  Florile de soc se culeg in lunile mai-iunie. Se taie inflorescenta chiar inainte de a se deschide toate florile neaparat pe timp frumos si uscat.

Socul este folosit atat la planta ornamentala cat si ca materie prima in industrial alimentara si farmaceutica. Read more

Semintele de in

Semintele de in

Semintele de in

Semintele de in au proprietati benefice pentru mentinerea sanatatii. Sunt unele din cele mai bogate plante in substante nutritive. Semintele de in sunt cea mai bogata sursa vegetala de Omega 3 un antioxidant foarte cunoscut pentru efectele benefice asupra inimii, sistemului osos si sistemului digestiv.

Semintele de in sunt bogate in vitamine si minerale, magneziu, calciu, fier,potasiu, zinc, mangan. Fibrele din semintele de in se gasesc cu preponderenta la nivelul invelisului /coajei acestora. Daca sunt consumate inainte de masa, acestea ajuta la diminuarea senzatiei de foame implicit la senzatiei de foame. Read more

Semintele de chia

Semintele de chia

Semintele de chia

Semintele de chia sunt in top 5 superalimente care nu ar trebui sa lipseasca din dieta dumneavoastra. Sunt pline de minerale, fibre,antioxidanti, vitamine si controleaza pofta de dulce. Astea sunt doar cateva dintre nenumaratele proprietati ale acestora.

Chia este un cuvant mayas pentru putere. Face parte din familia mentei. Semintele de chia sunt Read more

Semintele de canepa si canepa

Semintele de canepa si canepa

Semintele de canepa si canepa

Semintele de canepa reprezinta o sursa completa de proteine. Uleiul extras din ele are cea mai inalta concentratie de acizi grasi esentiali dintre toate semintele de pe pamant. Continutul in acizi grasi esentiali si in proteine al semintelor de canepa reprezinta o alternativa sanatoasa la peste. Read more

Beneficiile usturoiului

Beneficiile usturoiului

Beneficiile usturoiului pentru sanatate

Beneficiile usturoiului : Usturoiul este o planta medicinala, alimentara dar si condiment.
Usturoiul este o planta cu un gust picant si o aroma inconfundabila.
In scopuri medicinale, atat bulbul cat si frunzele se consuma in stare cruda.
Usturoiul poate ajuta la echilibrarea hipertensiunii arteriale. Read more

Cacao – Ciocolata in stare pura

Cacao – Ciocolata in stare pura

Cacao – Ciocolata in stare pura

Cacaoa este samanta unui fruct al unui arbore indigen in jungla americana. Arborii de cacao infloresc si dau rod tot timpul anului. Florile lor au cinci petale dechise la culoare, aceste flori sunt rareori vizitate de albine fiind polenizate de niste musculite. Exista cel putin 6 specii de musculite care realizeaza procesul de polenizare a florilor arborilor de cacao. Pastaile de cacao au nevoie de 5 sau 6 luni pentru a se coace complet, lungimea lor fiind intre 18-20 de cm. Fiecare pastaie contine intre 20-50 de seminte Read more

Aloe Vera

Aloe Vera

Aloe vera

Aloe vera este un dar al egiptenilor din antichitate ei fiind primii care au descoperit magia acestei plante. Se spune ca marele secret al frumusetii Cleopatrei era aplicarea sucului de aloe pe piele.

Gelul crud de aloe vera contine vitaminele A, C si E, mineralele: sulf, calciu, magneziu, zinc, seleniu sic rom precum si diferiti antioxidanti, fibre, aminoacizi, dar mai ales polizaharide. Acestea din Read more

Fructele Goji

Fructele Goji

Fructele goji

Cresc pe arbusti care se raspandesc la fel ca vita de vie atunci cand este tinuta la umbra. Cresc la fel de bine in conditiile desertice dificile ca si in conditiile luxureante de la tropice. Fructele goji tolereaza usor iernile geroase rezistand foarte bine si la variatii mari de teperatura. Au culori de la galben deschis la portocaliu inchis si chiar rosu. Denumiri comune: Goji, Berry, Spinul desertului, Lycium chinensis, Struguri matrimoniali, Lucium andersonii, Boxthorn. Read more