Lamaia, unul dintre cele mai folosite super alimente in sezonul rece

Lamaia, unul dintre cele mai folosite super alimente in sezonul rece

Lamaia, unul dintre cele mai folosite super alimente in sezonul rece

 

Lamaia este super alimentul cel mai folosit in sezonul rece impotriva racelilor si a virozelor.  Vitamina C din lamaie este un puternic antioxidant. De asemenea, lamaia contine acid citric, magneziu, calciu, pectine, toate acestea intaresc imunitatea si lupta impotriva infectiilor.

Lamaia nu este folosita doar in ceaiuri contra racelii sau gripei, ea mai poate fi folosita ca dressing pentru salate, atunci cand faci baie sau sub forma de cataplasme pe zonele afectate. Ajuta in lupta contra unor afectiuni ca cele renale, cardiace, hepatice, circulatorii, guta, reumatism chiar si tuberculoza. Read more

Tarata de grau

Tarata de grau

Tarata  de grau, un aliment ieftin si la indemana oricui, este de fapt coaja exterioara a bobului de grau care se elimina, prin cernere, in procesul  obtinerii fainii. Proaspata, aceasta este o sursa de vitamine, nutrienti, minerale, celuloza, aminoacizi esentiali si carbohidrati. Datorita bogatiei in substante active, tarata de grau are toate calitatile unui medicament natural.

Tarata are aproape tot complexul de vitamina B ( exceptie face B12), sodiu, potasiu, calciu, magneziu si aminoacizi.

Aceasta are numeroase proprietati medicinale. Dintre acestea amintim:

  • Au efect detoxifiant si laxativ : impotriva constipatiei se face o cura de 2-3 luni. Prin detoxifiere se elimina stagnarea rezidurilor in intestinul gros, de asemenea curata colonul. De asemenea, ajuta si la digestie.
  • Apa de tarata vindeca diareea. Pentru a prepara apa de tarata pune intr-un litru de apa 4-5 linguri de tarata de grau, se amesteca bine si se lasa peste noapte la macerat. Dimineata se strecoara si se bea, cu inghitituri mici, pe parcursul zilei.
  • Furunculele si cosurile se vindeca daca se aplica peste acestea comprese cu tarata calda stropite cu otet de mere.
  • Apa de tarata catifeleaza pielea, o curata in profunzime si ii reda stralucirea.
  • Durerile reumatice, abdominale si sciatice: pune tarata de grau intr-un saculet de panza se incalzeste si se aplica pe zona dureroasa. Le poti incalzi cu ceai cald sau apa calda. Se tine cat timp e cald.
  • Ajuta in curele de slabire deoarece au o cantitate mare de proteine, fibre si un indice glicemic foarte mic. Tarata de grau, consumata inainte de masa, scade pofta de mancare.
  • Lupta impotriva prostatei. Se combina apa de tarata cu ceai din seminte de bostan si se consuma dimineata inainte de masa.

Retine!

Inainte de a fi consumate, marunteste-le cat mai mult! In acest fel sunt asimilate mai usor de catre organism. Poti folosi, cu succes, o rasnita de cafea.

Nu consuma mai mult de 30gr / zi ( aprox.2-3 linguri mari). Te poti balona sau poti accentua gastrita si colita.

 

Fa o programare

Legumele gatite la aburi

Legumele gatite la aburi

Legumele gatite la aburi, dupa cum bine stiti, isi pastreaza valorile nutritive, culoarea, gustul, vitaminele si mineralele.  Aceasta metoda de gatire este folosita de asiatici, in bucatariile lor, de sute de ani tocmai datorita faptului ca mancarea este mai sanatoasa dar si mai gustoasa.

Gatitul la aburi reprezinta una dintre cele mai usoare metode de a prepara mancarea. Spre deosebire de fierbere sau prajire, legumele gatite la aburi isi pastreaza intacte aromele iar caloriile carnurilor astefel gatite scad foarte mult.

Acum gasiti pe piata o multitudine de aparate care prepara/gatesc la aburi. Daca insa, nu va permiteti unul puteti improviza un “steamer” cu o oala mare, o sita si un capac. Ideea e ca legumele sau carnurile ce urmeaza sa fie pregatite la aburi sa nu atinga apa clocotita din oala. Puteti gati astfel si pe aragaz dar si la cuptor. Read more

Cafeaua si cele 7 beneficii ale acesteia asupra organismului

Cafeaua si cele 7 beneficii ale acesteia asupra organismului

Cafeaua consumata moderat, datorita cofeinei din compozitia acesteia, reduce oboseala fizica, creste puterea de concentrare, energizeaza si stimuleaza metabolismul.

De cate ori zici cafea gandul te duce la cana aburinda cu licoarea puternic aromata ce iti asigura un start al zilei plin de de energie. In ceea ce priveste consumul de cafea parerile sunt inca impartite: unii cercetatori evidentiaza beneficiile acesteia in timp ce altii subliniaza efectele nocive.

Cercetatorii si medicii recomanda sa nu se depaseasca 2-3 cesti de cafea pe zi iar ultima nu fie bauta mai tarziu de ora 4 dupa amiaza. Persoanele care o consuma in exces tind sa devina irascibili fara motiv, sa aiba pulsul accelerat, sa le tremure mainile si sa transpire abundent.

Read more

Socul si socata | Beneficiile socatei asupra organismului

Socul si socata | Beneficiile socatei asupra organismului

Socul si socata | Beneficiile socatei asupra organismului

Socul este una dintre putine plante de la care putem folosi aproape toate partile pentru prevenirea si tratarea unui larg arsenal de afectiuni.  Florile de soc se culeg in lunile mai-iunie. Se taie inflorescenta chiar inainte de a se deschide toate florile neaparat pe timp frumos si uscat.

Socul este folosit atat la planta ornamentala cat si ca materie prima in industrial alimentara si farmaceutica.

Din florile proaspete de soc se obtine socata; o bautura naturala acidulata si racoritoare. Aceasta este una dintre cele mai eficiente bauturi face ajuta la eliminarea toxinelor din tesuturi si revigoreaza  intregul organism. Read more

Semintele de in

Semintele de in

Semintele de in

Semintele de in au proprietati benefice pentru mentinerea sanatatii. Sunt unele din cele mai bogate plante in substante nutritive. Semintele de in sunt cea mai bogata sursa vegetala de Omega 3 un antioxidant foarte cunoscut pentru efectele benefice asupra inimii, sistemului osos si sistemului digestiv.

Semintele de in sunt bogate in vitamine si minerale, magneziu, calciu, fier,potasiu, zinc, mangan. Fibrele din semintele de in se gasesc cu preponderenta la nivelul invelisului /coajei acestora. Daca sunt consumate inainte de masa, acestea ajuta la diminuarea senzatiei de foame implicit la senzatiei de foame. Read more

Semintele de chia

Semintele de chia

Semintele de chia

Semintele de chia sunt in top 5 superalimente care nu ar trebui sa lipseasca din dieta dumneavoastra. Sunt pline de minerale, fibre,antioxidanti, vitamine si controleaza pofta de dulce. Astea sunt doar cateva dintre nenumaratele proprietati ale acestora.

Chia este un cuvant mayas pentru putere. Face parte din familia mentei. Semintele de chia sunt originare din Bolivia si Sudul Mexicului. Sunt mici , pot fi bej maro si negru. Au un usor gust de nuca, sunt usor de mancat si de digerat.

Semintele de chia pot fi consumate ca atare sau in combinatie cu diferite alimente. Mai pot fi consumate in suc de fructe sau ca fresh de chia. Ajuta la dezvoltarea tesuturilor si a muchilor, la absorbtia de calciu,incetineste transformarea carbohidratilor in zahar. Read more

Semintele de canepa si canepa

Semintele de canepa si canepa

Semintele de canepa reprezinta o sursa completa de proteine. Uleiul extras din ele are cea mai inalta concentratie de acizi grasi esentiali dintre toate semintele de pe pamant. Continutul in acizi grasi esentiali si in proteine al semintelor de canepa reprezinta o alternativa sanatoasa la peste.

Canepa este o planta rezistenta, originara din centrul Asiei, ce poate fi crescuta in orice orice ecosistem de pe glob. Canepa a jucat intotdeauna un rol vital in agricultura deoarece scapa singura de buruieni. Aceasta creste foarte rapid si formeaza un fel de umbrar. Toate partile canepii sunt utile. Din aceasta planta se confectioneaza toate produsele comerciale de baza. Canepa contine cele mai rezistente fibre naturale dintre toate plantele de pe pamant. Read more

Beneficiile usturoiului

Beneficiile usturoiului

Beneficiile usturoiului pentru sanatate

Beneficiile usturoiului : Usturoiul este o planta medicinala, alimentara dar si condiment.
Usturoiul este o planta cu un gust picant si o aroma inconfundabila.
In scopuri medicinale, atat bulbul cat si frunzele se consuma in stare cruda.
Usturoiul poate ajuta la echilibrarea hipertensiunii arteriale.
Ucide viermii intestinali si parazitii.
Este de mare ajutor in vindecarea afectiunilor sistemului respirator.
Elimina toxinele din organism.
Incetineste procesul de imbatranire.
Stimuleaza cresterea nivelului de antioxidanti din organism.
Imbunatateste circulatia sanguina si absorbtia de fier. Read more

Cacao – Ciocolata in stare pura

Cacao – Ciocolata in stare pura

Cacaoa este samanta unui fruct al unui arbore indigen in jungla americana. Arborii de cacao infloresc si dau rod tot timpul anului. Florile lor au cinci petale dechise la culoare, aceste flori sunt rareori vizitate de albine fiind polenizate de niste musculite. Exista cel putin 6 specii de musculite care realizeaza procesul de polenizare a florilor arborilor de cacao. Pastaile de cacao au nevoie de 5 sau 6 luni pentru a se coace complet, lungimea lor fiind intre 18-20 de cm. Fiecare pastaie contine intre 20-50 de seminte. Aceste seminte sunt ceea ce noi numim boabe de cacao sau ciocolata in stare pura. Odata polenizate, florile se trasforma in fructe de tip pastaie. Fiecare pastaie contine intre 20-50 de seminte.

Boabele de cacao au reprezentat dintotdeauna si vor ramane de-a pururi cel mai important produs natural care conduce la pierderea in greutate si la energizare. Mai presus de orice, cacaoa sustine inima deopotriva la nivel fizic, metafizic si spiritual. Nu intamplator aztecii o numeau yollotl eztli care inseamna sangele inimii.

Read more

Aloe Vera

Aloe Vera

Aloe vera

Aloe vera este un dar al egiptenilor din antichitate ei fiind primii care au descoperit magia acestei plante. Se spune ca marele secret al frumusetii Cleopatrei era aplicarea sucului de aloe pe piele.

Gelul crud de aloe vera contine vitaminele A, C si E, mineralele: sulf, calciu, magneziu, zinc, seleniu sic rom precum si diferiti antioxidanti, fibre, aminoacizi, dar mai ales polizaharide. Acestea din urma au un efect de imuno-modulare ajutand sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor cronice cu virusi, bacterii si fungi.

Aloe vera este folosita frecvent in majoritatea curelor de slabire si a programelor de fitness caci are capacitatea de a reduce grasimile in conditile in care sporeste masa musculara.

Read more

Fructele Goji

Fructele Goji

Fructele goji

Cresc pe arbusti care se raspandesc la fel ca vita de vie atunci cand este tinuta la umbra. Cresc la fel de bine in conditiile desertice dificile ca si in conditiile luxureante de la tropice. Fructele goji tolereaza usor iernile geroase rezistand foarte bine si la variatii mari de teperatura. Au culori de la galben deschis la portocaliu inchis si chiar rosu. Denumiri comune: Goji, Berry, Spinul desertului, Lycium chinensis, Struguri matrimoniali, Lucium andersonii, Boxthorn.

Dintre beneficiile fructelor goji asupra corpului uman amintim: ofera mai multa energie vitala si sexuala, revigoreaza si intareste organismul,stimuleaza glandele suprarenale, imbunatateste vederea si calitatea sangelui. Fructele goji stimuleaza functia imuna, amplifica alcalinitatea si vitalitatea corpului, asigura protectia ficatului. Fructele goji sunt recomandate indeosebi pentru regenerarea si hranirea corpului astfel incat acesta sa se poata vindeca singur.

Read more

Mierea de albine

Mierea de albine

Mierea de albine

Cresterea alarmanta, din ultimii ani, a consumului de zahar a declansat o adevarata alerta in randul medicilor deoarece zaharul ajunge foarte repede in sange provocand o stare de hiperglicemie. Dintre principalele turburari amintim: diabetul, bolile cardiace, cariile dentare, obezitatea si celulita.

Ca alternativa a zaharului, medicii recomanda inlocuirea acestuia cu mierea de albine, cel mai vechi indulcitor din gospodaria omului. Mierea este un aliment natural, de origine atat animala cat si vegetala, fiind principalul produs al stupului. Mierea de albine contine insa mai multe calorii decat zaharul.

Read more