Macesele

Macesele

Macesele sunt in principal cunoscute pentru continutul mare de vitamina C. In vechime erau cunoscute ca si tratament pentru muscaturile de caine turbat. Fructele macesului sunt culese din iunie pana in septembrie, se usuca si dupa se macina pulbere sau se zdrobesc.

Macesele sunt folosite la prepararea infuziilor, decocturilor, tincturilor sau a extraselor uscate. Au efect cicatrizant, antidiabetic, cresc pofta de mancare, revitalizeaza, stimuleaza imunitatea, ajuta la dezvoltarea normala a sistemului nervos, trateaza si previn o multitudine de afectiuni.

Pe langa vitamina C, macesele mai contin vitaminele P, K, A, B1 si B2, fier, mangan, magneziu, potasiu, sulf, seleniu , acid citric, zaharuri, fosfor si antioxidanti.

Cateva motive pentru care este indicat sa consumi macese:

  • Stabilizeaza glicemia: macele sunt folosite in lupta impotriva diabetului datorita efectului sau de stabilizare a glicemiei. De asemenea reduce colesterolul din sange in doar cateva saptamani.
  • Ajuta in lupta impotriva bolilor respiratorii, racelilor si gripelor: Este folosit cu preponderenta in sezonul rece datorita antioxidantilor, vitaminei C pt imunizarea organismului. Puteti adauga miere, catina si/sau propolis.
  • Are proprietati antidiuretice si opreste hemoragia: macesele sunt f eficiente in afectiunile renale, cistitelor, calculilor la nivelul vezicii urinare, in afectiunile renale si urinare.
  • In urma unor studii s-a demonstrat ca macesele au de 50 de ori mai multa vitamica C decat citricele si de 200 de ori mai multa decat merele.
  • Combat alergiile :datorita proprietatilor antiinflamatoare sunt indicate in tratarea astmului, bronsitei si a alergiilor.
  • Protejeaza inima: antioxidantii din macese scad tensiunea arteriala, normalizeaza circulatia sangelui si scad colesterolul protejand astfel inima.
  • Este folosit in tratamentele de infrumusetare datorita vitaminelor si in aromoterapie pentru efectul antistres si revigorant.

 

Contraindicatii:

Ceaiul de macese nu are contraindicatii putand astfel fi consumat pentru o perioada mai lunga de timp. In schimb semintele si perisorii de pe fructe pot irita aparatul digestiv si aparatul respirator.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *