laptele de magarita

Laptele de magarita intareste oasele si amelioreaza astmul

Virtutile laptelui de magarita au fost laudate inca din Antichitate, de insusi Hipocrate, fiind folosit in acele vremuri pentru combaterea infectiilor, problemelor ficatului, febrei, durerilor in gat, tusei, anemiei si chiar otravirii. Ca sa nu mai spunem de renumele pe care si l-a capatat in ceea ce priveste tratamentele de infrumusetare, celebre fiind baile in lapte de magarita pe care doar unele din femeile vremii si le permiteau. Ei bine, studii relativ recente au demonstrat ca acest tip de lapte isi merita cu prisosinta veneratia. Cercetatorii sustin ca el este cel mai apropiat din punct de vedere nutritiv cu cel matern, ca are un continut ridicat de Omega 3 si 6, unul de vitamina C de 46 de ori mai mare decat laptele de vaca si ca ar contine de patru ori mai mult fier decat acesta dar in acelasi timp este si mai slab in grasimi (maxim 1,1%). Si nu doar atat. Este foarte bogat in calciu, vitaminele A, B1, B2, B6, D si E, contine bactericizi naturali care ajuta la eliminarea bacteriilor, o proteina antimicrobiala care creste nivelul bacteriilor probiotice si imunoglobuline (anticorpi care neutralizeaza toxinele bacteriene). Si – foarte important – este un lapte foarte usor de digerat.

 

Cu un gust dulce, foarte bun, datorat continutului mare de lactoza, laptele de magarita este pe placul copiilor, in primul rand. Si nu e vorba numai despre gust ci mai ales de faptul ca el este bine tolerat de cei care au alergie la proteina din lapte de vaca sau au alergii incrucisate. Daca tot vorbim despre copii, trebuie subliniat si faptul ca laptele de magarita atenueaza simptomele dermatitei atopice si favorizeaza o buna absorbtie a calciului la nivel intestinal, contribuind la dezvoltarea sistemului osos. Aceasta din urma capacitate a sa il recomanda, de asemenea, si femeilor aflate la menopauza, cand densitatea osoasa are tendinta de a scadea dramatic. Cercetarile au mai demonstrat ca principalul probiotic din laptele de magarita (Lactobacillus Plantarum) amelioreaza simptomele astmului si protejeaza colonul impotriva cancerului.

 

Alte proprietati ale faptelui de magarita:

  • poate fi de ajutor in psoriazis si eczeme;
  • previne intarirea arterelor;
  • trateaza tusea rezistenta la tratamentele medicamentoase

Desi beneficiile pe care laptele de magarita le poate aduce oricarei categorii de varsta sunt mari, si pretul acestuia este pe masura. Indreptatit, de altfel, daca ne gandim ca o magarita da – in medie – un litru de lapte pe zi, in timp ce o vaca da 10-12 litri. Unde mai pui ca o magarita poate fi mulsa doar sase luni pe an. Asa ca pretul de 100 de lei/litru poate fi considerat justificat, cel putin de producatori, care oricum sunt intr-un numar extrem de mic in tara noastra

 

Stiai ca…

…un tratament de stimulare a imunitatii organismului il poate constitui consumul laptelui de magarita timp de zece zile, din doua in doua luni?

… laptele de magarita ajuta la scaderea nivelului de colesterol?

… un maestru ciocolatier din Elvetia si-a propus sa creeze o ciocolata de lux, cu lapte de magarita?

… laptele de magarita poate fi consumat si nepasteurizat, pentru ca nu contine bacterii?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *