Intoleranța la lactoza

Intoleranța la lactoza

Intoleranta la lactoza (cea mai frecventa intoleranta alimentara) este un deficit al unei enzime numita lactaza, enzima produsa in mod fiziologic de celulele care captusesc intestinul subtire. Statisticile avanseaza ideea ca 75% din populatia lumii sufera de intoleranta la lactoza. In Romania procentul este de 17%.


Aceasta intoleranta se manifesta relativ rapid de la momentul ingerarii alimentului, respectiv cam 30 de minute. Simptomele includ dureri abdominale, balonare, flatulenta, greata, varsaturi si diaree. Pot aparea si simptome generale, respectiv dureri de cap, dureri musculare si articulare, stare de obosela. Toate aceste neplaceri apar ca rezultat al digestiei defectuoase, in care zaharul din lactate nu este digerat corect de lactaza, ci este fermentat de bacteriile din intestine.
Desi s-ar putea crede ca o persoana care sufera de intoleranta la lactoza nu poate manca absolut niciun derivat din lapte, lucrurile nu stau de fapt asa. Branzeturile maturate – si in general branza mai veche – avand un procent mai scazut de lactoza, nu provoaca neajunsuri. Si asta pentru ca, in procesul de maturare, cea mai mare parte din lactoza dispare. Si untul este bine tolerat, pentru ca si acesta are un continut scazut de lactoza.

Problemele legate de digestia laptelui si a produselor din lapte incep, in general, in copilarie, dar persista pana la varsta adulta. Copiii nu se nasc cu intoleranta la lactoza insa, odata cu diversificarea alimentatiei, capacitatea intestinului de a secreta lactaza se poate diminua.
O persoana cu intoleranta la lactoza este de preferat sa elimine total din alimenatia sa laptele si derivatele sale. Dar daca acest lucru ii este imposibil pot totusi consuma cantitati mici de lactoza (12 g, adica circa 240 ml de lapte), fara ca simptomele sa fie extrem de deranjante.

Problema mai dificil de gestionat este aceea ca lactoza nu este prezenta doar in lapte si derivatele sale, ci si intr-o multime de produse care le contin pe acestea. Si inca intr-o cantitate mai mare decat s-ar putea banui. Biscuitii, inghetata, prajiturile, cozonacul, produsele de patiserie, sosurile tip ketchup, maioneza, mustarul, supele crema, cereale procesate pentru micul dejun si inca multe altele pot ascunde lactoza. In mod surprinzator, lactoza este prezenta si acolo unde te astepti mai putin sau chiar deloc: in paine, margarina, mezeluri si bomboane. In aceste conditii, o persoana cu intoleranta are obligatia de a citi etichetele produselor pe care urmeaza sa le cumpere, pentru a nu risca ”sa se pacaleasca”.

Da, poate fi frustrant sa nu poti consuma o serie intreaga de alimente, dar, din fericire, exista solutii de a le inlocui. Mai mult, inlocuitorii laptelui de origine animala contin chiar mai mult calciu. Asadar, se poate consuma fara grija lapte de soia, de orez, de cocos, migdale, canepa sau ovaz ori se pot prepara cu acestea fel de fel de bunatati. O alta varianta – costisitoare, ce-i drept – sunt laptele, iaurtul si branza fara lactoza.

Diagnosticarea intolerantei se face prin urmatoarele modalitati:
– Testul de toleranţă la lactoză – pacientul ingereaza voluntar o doza de lactoza, urmarindu-i-se valoarea glicemiei. Daca are intoleranta la lactoza aceasta nu va creste, pentru ca lactoza nu este absorbita si este eliminata in colon, provocand simptomele descrise.
– Testul respirator – pacientului i se da sa bea o bautura bogata in lactoza. Cantitatea mare de hidrogen din aerul expirat indica prezenta intolerantei la lactoza.
– Testul genetic: prin determinarea genotipului C/T se poate stabili predispozitia genetica pentru intoleranta la lactoza.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *