Intepaturile de insecte, cum actionezi in cazul lor?

Intepaturile de insecte pot produce copiilor neplaceri dintre cele mai mari. De la mancarimi si inrosiri ale pielii pana la umflaturi si dureri, toate acestea ii creeaza celui mic un disconfort accentuat.
Dintre toate intepaturile, cea de tantar este cea mai comuna dar si cea mai inofensiva. La noi, pentru ca pe alte continente enervanta insecta poate reprezenta un vector de transmitere a unor boli virale precum encefalita, malaria sau febra galbena. O intepatura de tantar provoaca roseata si durere in locul ”atacului”, pentru calmare fiind suficiente spalarea cu apa si sapun si aplicarea unui cub de gheata.

Inofensiva este si ciupitura de furnica. Doar reactia la aceasta este neplacuta, insa o compresa sterila imbibata in lapte rece va calma pielea copilului si senzatia de usturime si mancarime.
Cu adevarat periculoase sunt intepaturile de albina, si asta pentru ca pot provoca forme severe de alergie, care se manifesta prin dificultati in respiratie, dureri in piept, senzatia de gat umflat si dificultati de vorbire. Aceleasi simptome apar si in cazul intepaturii de paianjen. Daca in cazul intepaturii de albina si a aparitiei manifestarilor descrise este obligatorie prezentarea de urgenta la camera de garda a celui mai apropiat spital, in cel al intepaturii de paianjen o compresa cu apa rece este eficienta si in general suficienta.

Lucrurile devin ceva mai complicate cand este vorba despre muscatura de capusa. Si asta deoarece insecta trebuie extrasa in intregime din piele, fara a rupe partea posterioara a corpului ei. Se va indeparta cu ajutorul unei pensete, dintr-o singura miscare, apoi locul va fi spalat cu apa calduta si sapun, dupa care va fi aplicata o solutie antiseptica.

Intepaturile de insecte, prevenirea acestora
Cel mai eficient este ca, inainte de a pleca in zone intens populate de insecte, unde copilul poate intra foarte usor in contact cu acestea, sa-i fie aplicate pe piele substante repelente care vor tine la distanta ”atacatorii”. ATENTIE! NU se vor aplica astfel de substante pe mainile copiilor foarte mici, pentru ca acestia si le duc frecvent la gura!

O masura de protectie o poate reprezenta chiar imbracamintea, care este de preferat sa fie colorata. De asemenea, se recomanda bluzele cu maneci lungi si pantalonii lungi, pentru a lasa cat mai putina piele expusa muscaturilor.
Geamurile masinii vor fi mentinute inchise pe parcursul deplasarii.

Nu se vor despacheta alimentele pentru picnic cu mult timp inainte de servi masa, si vor fi stranse imediat dupa ce aceasta se va fi terminat. Resturile de mancare atrag insecte dintre cele mai diverse.
Odata ajunsi acasa, spalati bine, cu apa din belsug si cu sapun, zonele pe care a fost aplicata solutia repelenta impotriva insectelor.

Stiai ca…
… intepatura de albina poate declansa o reactie de o violenta extrema, numita soc anafilactic, care poate conduce la deces? Evolutia este foarte rapida, motiv pentru care anafilaxia este o urgenta medicala care necesita administrarea imediata de adrenalina intr-o unitate sanitara, de personalul specializat.

 

Intepaturile de insecte, cum actionezi in cazul lor? Video

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *