hernia de disc | masaj24.ro

Hernia de disc

Hernia de disc este una dintre cele mai comune probleme medicale si este reprezentata de miscarea/mutarea discurilor vertebrale din spatiul natural. In mod frecvent acestea sunt asimptomatice. Cel mai adesea hernia de disc este alertata de o durere acuta de picior sau spate, junghiuri, dureri de fese. In majoritatea cazurilor aceasta apare in regiunea inferioara a coloanei vertebrala ( regiunea lombosacrata) care este supusa unui stres mecanic major.

Interventia chirurgicala este recomandata atunci cand aceste dureri nu trec in urma unui tratament cu analgezice, antiinflamatoare si recuperare medicala.

Hernia de disc – factori declansatori

  • Tinuta/postura incorecta timp indelungat
  • Sedentarismul si lucrul la birou
  • Activitatea fizica intensa si nerespectarea regulilor in timpul ridicarii greutatilor mari.
  • Odata cu trecerea anilor elementele anatomice ale coloanei se degenereaza
  • Traumatismele ( mici sau mari ) repetate asupra coloanei vertebrale
  • Tuse, stranut si miscari gresite
  • Toxinele din corp pot de asemenea declansa hernia de disc
  • Mostenirea genetica. O persoana in a carei familie exista cazuri de hernie de disc este mai predispusa la a dezvolta afectiunea.

Hernia de disc – tratament

Tratamentul herniei este, in aproximativ 60% de cazuri, unul medicamentos si va fi urmat pentru o perioada de cel putin o luna, accentul punandu-se pe antiinflamatoare si miorelaxante. In mod clasic, un efect sporit si cu efecte secundare reduse este considerat Ibuprofenul. La varstnici este administrat cu precautie, deoarece poate fi responsabil de o ridicare a tensiunii arteriale.

In cazurile in care simptomele nu cedeaza sau din nefericire se complica prin aparitia unei slabiciuni in picior sau, in extreme dereglari de urinare, tratamentul herniei este unul operator. In cazul tulburarilor de tip probleme de urinare sau sfincteriene este important ca interventia sa fie realizata in mod urgent, astfel ca sansa de recuperare sa fie maxima.

Tipul de interventie chirurgicala, e diferit in functie de tipul herniei. Actuale sunt interventia prin microdiscectomie chirurgicala, ablatia endoscopica, sau laser-terapia.

Perioada de recuperare dupa interventie dureaza cel putin o luna dar in mod ideal va dura 2-3 luni.  Se face prin exercitii de intarire a muschilor spatelui. O activitate intensa sau sportiva poate fi reluata doar dupa 3 luni.

Stiati ca, din punct de vedere statistic, 6 din 10 adulti cu varsta peste 65 fara simptome la un examen de RMN au hernie de disc?

masaj la domiciliu bucuresti          masaj 24

Fa o programare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *