fluorul | masaj24.ro

Fluorul: toxic sau nu?

Ce este fluorul?
Fluorul este un element chimic foarte raspandit in natura sub forma de fluorura de calciu, una dintre componentele tesuturilor dure ale organismului (cartilagii, oase, dinti etc) si de fluorura de sodiu. Unele alimente si surse de apa contin fluor.


Rolul fluorului in organism
Acest microelement mineral este unul din cele 14 elemente esentiale in cresterea si dezvoltarea organismului uman. In organism, exista sub forma fluorurii de calciu, o componenta de baza a tesuturilor, implicata in formarea cartilagiilor, oaselor si dintilor. Cel mai important rol al sau este acela ca el contribuie la formarea unei dentitii sanatoase si rezistente si protejeaza impotriva cariilor. Alaturi de calciu, in doze optime, fluorul indeplineste cu succes aceasta misiune. Fluorul are actiune de protectie asupra dintilor prin doua mecanisme: previne demineralizarea, impiedicand atacul bacterian asupra smaltului. Si prin absorbtia sa in saliva, contribuie la remineralizarea smaltului, prevenind astfel aparitia cariilor atat la la copii cat si la adulti. La acestia din urma, cu ajutorul salivei se redepoziteaza pe suprafata smaltului, ca un film protector, contribuind la prevenirea sau stoparea proceselor carioase incipiente.

Fluorul din pasta de dinti
Tocmai pentru ca acest mineral, fluorul, protejeaza dintii de secretiile acide din cavitatea bucala, declansate pe fondul masticatiei, intareste smaltul dentar si previne aparitia cariilor, a fost folosit ca ingredient de baza al pastei de dinti. Cu toate acestea, unele voci sustin ca el poate fi toxic daca ajunge in concentratii mari in organism, acesta fiind si motivul mai multor controverse privind potentialele pericole ale utilizarii pastei de dinti cu fluor pe termen lung. Chiar daca inca nu exista dovezi certe care sa dovedeasca ce probleme de sanatate poate cauza de acest tip de pasta de dinti, este de preferat ca ea sa nu fie folosita de copiii cu varste intre unu si trei ani. Motivul este acela ca la aceste varste micutii nu au deprinderea de a scoate din gura pasta dupa periaj, putand inghiti o cantitate mai mare de fluor, ceea ce poate cauza fluoroza. Aceasta se manifesta prin modificari de culoare sau pete pe smaltul dintilor permanenti.

Fluorul din alimente
Daca il cautam in alimente, regasim fluorul – in cantitati foarte mici – in alimentele de origine marina, in lapte, branza, cereale, frunze de ceai negru si in guma de mestecat. Insa prezenta lui este permanenta in alimentatia noastra in primul rand pentru ca apa potabila este fluorurata. In consecinta, orice aliment gatit in apa fluorurata va contine, automat, acest mineral.

Argumente pro si contra
Chiar daca exista pareri ca si alti ioni pot creste rezistenta dintilor in fata atacului acid si a cariilor, inhiband aderenta microbiana, deocamdata doar fluorul a dovedit aceasta capacitate. Ceea ce ii resproseaza, insa, cele mai recente studii efectuate este faptul ca, in exces, el devine toxic. Mai mult, oamenii de stiinta au ajuns anul trecut la concluzia ca fluorul este o neurotoxina, cu impact negativ major la nivelul sistemului nervos central. Controversele asupra acestui subiect inca nu s-au stins, pentru ca exista si voci autorizate care sustin ca pentru a produce daune organismului, fluorul ar trebui ingerat in cantitati mari, ceea ce in conditii normale nu prea este posibil. Dar daca macar pasta de dinti cu fluor o eliminam din ritualul de igiena orala, tot am facut ceva pentru sanatatea noastra.

Fluorul, clip video

Fara comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *