Dezvoltarea vorbirii la bebelusi

Dezvoltarea vorbirii la bebelusi

Una dintre cele mai importante perioade ale dezvoltarii unui copil o constituie aceea in care acesta ar trebui sa invete sa vorbeasca. Acele prime gangurituri care seamana a cuvinte sunt binevenite, dar, mai tarziu, unii parinti incep sa-si puna problema daca nu cumva copilul lor nu ar fi trebuit sa stie deja sa vorbeasca. Pentru a spulbera temeri adesea nejustificate (care se nasc din prea multa dragoste parinteasca, desigur), este bine sa lamurim cateva aspecte esentiale:
– Limbajul se poate dezvolta treptat sau spontan;
– Deoarece dezvoltarea vorbirii variaza de la copil la copil, este important sa nu comparati dezvoltarea copilului dumneavoastra in aceasta privinta cu cea a celorlati copii;
– Fetele par sa-si dezvolte aceasta abilitate mult mai devreme decat baietii;
– Copiii inteleg in general mult mai mult decat pot sa arate;
– Daca aveti impresia ca vorbirea se dezvolta ceva mai greu la bebelusul dumneavoastra, discutati despre acest lucru cu medicul de familie sau cu medicul pediatru. El va putea sa evalueze copilul sau sa va trimita la specialisti in dezvoltarea vorbirii.

Momente importante pentru dezvoltarea vorbirii
La numai 7 zile, un bebelus poate deosebi vocea mamei de vocea altei femei.
La 2 saptamani, un bebelus poate deosebi vocea tatalui de vocea altui barbat.
La 3 luni, un bebelus poate reproduce vocalele.
De la 6 la 8 luni, un bebelus adauga vocalelor si cateva consoane, si poate chiar sa spuna „mama” sau „tata”, dar inca nu poate sa constientizeze aceste cuvinte.
La varsta de un an, un bebelus va sti sa spuna „mama” sau „tata” persoanei in cauza. Bebelusul poate chiar sa raspunda la comenzi simple precum „da-mi asta mie”.
La 15 luni, un bebelus continua sa lege vocale de consoane. Poate chiar sa fie in stare a spuna zece cuvinte diferite.
La 18 luni, un bebelus poate sa spuna nume de obiecte (minge, cana), numele persoanelor speciale din viata lui, si chiar cateva verbe. Copilul incepe deja sa foloseasca gesturi si poate chiar sa raspunda la comenzi in doi pasi („du-te in dormitor si adu-mi jucaria”).
La 2 ani, copilul poate combina cuvinte, formand propozitii simple precum „Tati vine”.
La 3 ani, copilul poate sa formeze propozitii lungi de 2 sau 4 cuvinte, sa urmareasca instructiuni simple si adesea sa repete cuvintele pe care le aude in conversatia celorlalti.
La 4 ani, copilul poate intelege majoritatea propozitiilor, poate face distinctia dintre in, pe, sub, poate sa foloseasca propozitii lungi de 4 sau 5 cuvinte, isi poate spune numele, varsta, sexul si poate sa foloseasca prenumele. Oamenii din afara pot intelege limbajul lui.

Cum pot ajuta parintii
Parintii pot contribui capital la dezvoltarea vorbirii copilului. Dovada sunt suficiente situatii in care copii ajunsi la varsta de 2-3 ani nu reusesc sa comunice verbal pentru ca, din lipsa de timp, parintii nu se ocupa suficient de acest aspect. A lasa copilul in fata televizorului pentrua te ocupa de activitatile casnice este poate cel mai mare pericol si cel mai mare dusman al dezvoltarii limbajului la cei mici. Iata ce ar trebui sa faca un parinte pentru a-si ajuta copilul sa vorbeasca cat mai curand:
– sa ii citeasca din carti sau sa ii cante cantecele in fiecare zi, chiar din primele zile de la nastere;
– sa introduca permanent noi cuvinte cu context specificat: de exemplu, la ora mesei sa i spuna copilului cum se numeste mancarea pe care urmeaza sa o manance si care este denumirea tacamurilor care vor fi folosite;
– sa i se vorbeasca direct copilului si sa i se lase timp sa raspunda la intrebari; nu terminati propozitiile sau frazele in locul lui, pentru ca nu asa il ajutati sa isi dezvolte limbajul;
– oricat de amuzant vi se pare ca stalceste cuvintele, nu lasati lucrurile asa; corectati-l de fiecare data, pronuntand cuvantul corect; sub nicio forma sa nu ii vorbiti folosind cuvintele stalcit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *