Cum te poate ajuta un medic nutritionist?

Cum te poate ajuta un medic nutritionist?

Cand vorbim despre nutritie si nutritionisti primul gand care ne vine este cel legat de eforturile de a slabi, stiut fiind ca rata obezitatii este in crestere si in tara noastra, atat la adulti cat si la copii. In realitate, nutritionistii se ocupa de mult mai multe lucruri decat de scaderea ponderala a pacientilor lor. Patologia pe care acestia o gestioneaza cu instrumente specifice include o gama larga de tulburari de alimentatie, din care fac parte bulimia si anorexia nervoasa sau hiperfagia. Unii vrem sa slabim, altii sa ne ingrasam, unii suferim de afectiuni care impun un regim strict, iar altii vrem, pur si simplu, sa mancam sanatos, in acord cu nevoile organismului si consumul energetic.

Nutritionist sau diete alese din proprie initiativa?
Internetul dar si revistele abunda de diete care promit minuni, mai cu seama in privinta slabirii. Sunt diete care ”se lauda” ca functioneaza daca vor fi urmate cu strictete. Unele au, intr-adevar, efecte rapide. Doar ca efectele sunt de scurta durata si invariabil urmate de un alt efect, insa neplacut: celebrul efect yo-yo. Adica, dupa o scadere ponderala multumitoare, urmeaza o ingrasare in care se acumuleaza mai multe kilograme decat cele care au fost pierdute. Mai exista si riscul ca o persoana cu afectiuni de care nu stie ca sufera sa isi inrautateasca starea de sanatate in mod ireversibil, dupa ce a urmat o dieta aleasa din proprie initiativa, ”dupa ureche” cum s-ar zice. Exista suficiente cazuri de persoane care, dupa un astfel de regim, s-au ales cu probleme ale stomacului sau de tranzit intestinal, cu avitaminoze sau anemii. Asadar, daca exista aceasta specialitate care se numeste nutritie, sa-i lasam sa-si faca treaba pe cei care se pricep la ea, care au ani de studii in spate cu privire la aceasta stiinta.

De ce si cand ai nevoie de o dieta personalizata?
Raspunsul la aceasta intrebare este cat se poate de simplu: de o dieta personalizata ai nevoie atunci cand iti pasa cu adevarat de sanatatea ta si vrei sa ai rezultate de lunga durata. Sigur, unor persoane li se poate potrivi o dieta ”culeasa” de pe internet. Dar cand exista atat de multe, de unde poti sti care este cea care ti se potriveste tie? Si ce garantie ai ca nu vei face eforturi inutile, ca in final mai mult sa pierzi decat sa castigi de pe urma ei? Adresandu-te unui nutritionist, care iti va elabora dieta personalizat, dupa efectuarea unor analize, adaptata exact nevoilor tale, vei sti sigur ca nu iti pierzi nici timpul, nici banii si nici speranta in rezultatul dorit.

Ce se intampla la prima consultatie?
Nu exista un tablou clasic al primei consultatii din cabinetul nutritionistului. Si asta pentru ca fiecare are propriul stil de a interactiona cu cel care ii deschide usa cabinetului, cautand ajutor si solutie la problemele sale. In principiu, prima vizita este una de cunoastere nutritionist – pacient. Este cea in cadrul careia pacientul va povesti totul despre el, despre obiceiurile sale alimentare, despre dietele pe care le-a tinut, despre greutatea la care vrea sa ajunga, despre timpul care este dispus sa il astepte pana la implinirea obiectivului. Discutia dintre cei doi este foarte importanta, de vreme ce vor pleca impreuna intr-o lupta, pe pozitii de aliati. La finalul discutiei sau la urmatoarea intalnire vei primi recomandari asupra investigatiilor pe care le ai de facut inainte de a incepe dieta. Nutritionistul are nevoie de informatii pe care le poate obtine din analizele de sange, trebuie sa stie care este rata metabolica, care este starea arterelor si compozitia corporala, acaesta din urma efectuandu-se cu ajutorul unei cantariri profesionale. Asa incepe un drum nu neaparat lung, nu neaparat greu, dar cu siguranta unul care sa te duca acolo unde iti doresti sa fii.

Cum gasesc un nutritionist bun?
O varianta este sa mergi pe recomandarile cunostinetelor care au apelat la serviciile unuia si au obtinut rezultatele dorite. Chiar si cand ai numele lui, nu strica sa faci si o… cercetare pe internet, cautand impresii ale celor care au fost la el inaintea ta. Cu nutritionistii este ca si cu psihologii. Trebuie sa ti se potriveasca tie, sa fie chimie intre voi. Si incredere. Si sinceritate. Multa sinceritate. Cred ca mai degraba am putea raspunde la intrebarea ”De unde stiu ca nu am ales un nutritionist bun?” Daca iti promite ca vei slabi rapid, schimba-l!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *