Ceaiul din coji de nuca , proprietati si beneficii

Ceaiul din coji de nuca , proprietati si beneficii

Bun de citit
Recomand
[Total: 1 Average: 5]

Ceaiul din coji de nuca a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri datorita proprietatilor sale.  Daca e sa intrebi o gospodina la ce e bun ceaiul din coji de nuca iti va spune rapid ca subtiaza sangele si trateaza tusea.

Nucile sunt printre cele mai apreciate alimente fiind folosite atat la crearea deserturilor cat si ca remediu pentru diverse boli sau afectiuni. Stiati ca nucile sunt mai nutritive decat carnea, ouale sau laptele? Medicii recomanda consumul de nuci in cazul anemiilor, epuizare nervoasa, convalescenta. Atentie insa sa nu consumati mai mult de 4-7 nuci pe zi pentru a nu suferi apoi de constipatii, spasme stomacale sau dureri de cap.

Cojile de nuci au efecte antifungice, calmante, antiinflamatoare, cicatrizante, antiseptice intestinale, stimuleaza tiroida.

1: Calmeaza tusea

Ceaiul din coji de nuca este foarte des folosit in tratarea tusei. Il puteti bea cald sau rece indulcit cu zahar sau miere dar niciodata fierbinte.

2: Folosit ca si sursa de calciu

Foarte multe persoane care, in urma unor analize medicale, descopera ca au un deficit de calciu beau ceai din coji de nuca zilnic. Este recomandat sa bei intre o jumatate de litru si un litru pe zi. Este si un foarte bun vitaminizant.

3: Trateaza ulcerul

Pentru tratarea ulcerului este recomandat sa faceti ceaiul cat mai concentrat. Dimineata pe stomacul gol sa beti cateva guri din acesta.

4: Ajuta la subtierea sangelui

Este una dintre cele mai cunoscute beneficii ale ceaiului din coji de nuca. Atentie insa sa nu il consumati in exces. Este recomandat sa faceti o cura de 2 saptamani apoi sa faceti o pauza de cel putin 2 saptamani pana sa reluati tratamentul naturist.

5: Remediu impotriva fumatului

Ceaiul se prepara din coaja lemnoasa a nucii iar tratamentul este recomandat sa fie urmat timp de 30 de zile. Ceaiul se consuma rece si , de preferat, neindulcit. Acest remediu va avea un efect uimitor asupra plamanilor deoarece ajuta la eliminarea substantelor nocive acumulate in timpul fumatului.

 

Ceaiul de pelin

Ceaiul de pelin

Bun de citit
Recomand
[Total: 3 Average: 5]

Ceaiul de pelin a fost folosit inca din Grecia antica pentru proprietatile lui antiseptice, antispastice, vermifuge si antipiretice.

Pelinul este un arbust cu frunze verzi argintii si este cunoscut ca fiind cea mai amara planta de pe Pamant. Aparent, este o planta banala pe care o puteti intalni la tot pasul: la marginea drumului, padurilor, pe pajisti si in general in locurile insorite.

In comert il gasiti sub diverse forme: ceai, suc, capsule, tinctura, ulei si sirop. Este cunoscut ca fiind folosit la prepararea Absintului, a unor lichioruri, tincturi insa, pe langa acestea, este cunoscut si pentru numeroasele efecte terapeutice pe care le are asupra organismului uman.

Beneficiile ceaiului de pelin

Dintre beneficiile si proprietatile ceaiului de pelin, enumeram:

  • Previne si trateaza multe afectiuni de ordin hepatic inclusive icterul si hepatita.
  • Este folosit pentru tratarea anumitor probleme gastrice cum ar fi: lipsa poftei de mancare, unele forme de gastrita, flatulenta, indigestia
  • Eficient in stimularea sistemului imunitar si in detoxifierea organismului
  • Remediu impotriva viermilor intestinali si a altor paraziti interni.
  • Scade febra si reduce inflamatiile cailor respiratorii
  • Folosit sub forma de compresii, ceaiul de pelin este eficient in tratarea problemelor cutanate, a intepaturilor de tantari sau a altor rani.
  • Ajuta, de asemenea, in tratarea hemoroizilor prin folosirea acestuia in bai de sezut.

 

Modul de preparare

Ceaiul de pelin se prepara adaugand o lingura de pelin uscat la o ceasca de apa fierbinte. Lasati la infuzat 10-15 min. Se recomanda sa fie baut cu 10-15 minute inainte de a servi masa. Puteti pune o lingurita de miere in ceai pentru a scapa de gustul amar al pelinului.

 

Contraindicatii

Tratamentul intern cu pelin nu este recomandat sa fie urmat mai mult de 14 zile pentru ca poate avea efecte adverse ca halucinatii, convulsii, insomnii, stari de voma sau tremuraturi. De asemenea, femeile care alapteaza, gravidele si persoanele care sufera de boli nervoase nu au voie sa urmeze un astfel de tratament.

 

Salcamul, florile de salcam si beneficiile ceaiului de salcam

Salcamul, florile de salcam si beneficiile ceaiului de salcam

Bun de citit
Recomand
[Total: 2 Average: 5]

Salcamul este originar din America de Nord si a fost adus in Romania de catre turci in 1750. Acesta infloreste din mai pana la sfarsitul lui iunie. Florile salcamului se recolteaza in scopuri medicale numai pe vreme insorita din locuri curate, departe de sursele de praf si poluare.  Pentru a le usca asezati-le in straturi subtiri, la umbra si in incaperi bine aerisite.

In traditia populara, salcamul era folosit pentru a face diferite unelte si obiecte casnice, iar florile se foloseau la vopsitul bumbacului si a matasii. In scop terapeutic se utilizeaza florile, frunzele si scoarta salcamului.

Proprietatile terapeutice ale ceaiului din flori de salcam

  • Este eficient impotriva insomniei si a tulburarilor de somn
  • Benefic pentru afectiunile digestive
  • Alunga migrenele si astenia de primavera
  • Trateaza tusea si racelile de sezon
  • Ajuta la tratamentul impotriva vaginitei sau candidozei prin folosirea acestora in bai de sezut
  • Indicat in tratarea bolilor tubului digestiv: gastrita, ulcer gastric, colon iritabil, constipatie
  • Amelioreaza migrenele cauzate de stres
  • Benefic in tratarea acceselor de mania si a celor de panica
  • Intareste imunitatea
  • Amelioreaza nevralgiile dentare

Pentru accentuarea efectului astispastic si alcalinizant al florilor de salcam se poate folosi un amestec de plante: salcam, zmeur, lemn-dulce, dud si musetel.

Apa potabila sau racoritoarele carbogazoase pot fi inlocuite cu apa din flori de salcam, Pentru a o prepara se macereaza o mana de flori uscate intr-un litru de apa ( preferabil de izvor sau plata) pentru minim 8 ore. De asemenea se poate bea o cana de infuzie zilnic intr-o cura de trei saptamani.

Mod de preparare a ceaiului din florile de salcam

Se pun doua linguri de flori de salcam uscate la 250 ml de apa clocotita. Se lasa la infuzat 10-12 minute dupa care se strecoara si se serveste caldut. Este important ca ceaiul sa nu fie nici rece, nici fierbinte.

Precautii si contraindicatii

Consumul scoartei, semintelor si a radacinii fara avizul medicului pot determina colici abdominali, diaree, voma, deshidratare si tulburari circulatorii. Semintele florilor de salcam contin fitotoxine. In scoarta si in lemn s-au gasit toxalbumine.

Ceaiul de tei

Ceaiul de tei

Bun de citit
Recomand
[Total: 2 Average: 5]

Ceaiul de tei este folosit, inca din vremuri stravechi, pentru tratarea si ameliorarea a numeroase probleme de sanatate.  Stiai ca toate partile teiului (frunzele, florile si lemnul) sunt folosite pe plan medicinal? Pentru o maximiza eficienta florilor de tei, acestea trebuie culese imediat dupa inflorire, la 1-2 zile dupa ploaie sau pe vreme insorita si apoi uscate la umbra.

Datorita substantelor active din planta, ceaiul de tei este folosit ca sedativ usor si este recomandat sa fie baut cu cel putin jumatate de ora inainte de culcare. Este recomandat in special celor care se confrunta cu tulburari de somn, insomnie, anxietate si stari de nervozitate.

Ca leac din batrani, ceaiul de tei era folosit pe vremuri pentru tratarea astmului, bronsitei si bolilor de plamani. De asemenea era foarte folosit pentru alinarea durerilor de inima – asta in combinatie cu sunatoare. Read more

Menta si ceaiul de menta – 6 beneficii asupra organismului

Menta si ceaiul de menta – 6 beneficii asupra organismului

Bun de citit
Recomand
[Total: 2 Average: 5]

Menta si ceaiul de menta – 6 beneficii asupra organismului

Ceaiul de menta este recomandat in egala masura atat copiilor, adultilor cat si batranilor datorita proprietatile tonice, antispasmodice si energizante. In general acesta regleaza functiile inimii, diminueaza afectiunile digestive si respiratorii.

Menta este una dintre plantele medicinale cele mai cunoscute si raspandite pe teritoriul tarii noastre. Aceasta nu are nevoie de vreun tratament special pentru a creste si a se inmulti. Este foarte indragita inca din antichitate datorita gustului, aromei si proprietatilor medicale. Menta este folosita in aromoterapie, cosmetica, medicina dar si in alimentatie.

Read more

Salvia si ceaiul de salvie

Salvia si ceaiul de salvie

Bun de citit
Recomand
[Total: 2 Average: 5]

Salvia si ceaiul de salvie

Salvia este un medicament vegetal extrem de bogat in uleiuri vegetale cu efecte benefice asupra nervilor, organelor genitale si inimii. Salvia are actiune antinevralgica, astringenta, antiseptica, antiinflamatoare si antioxidanta asupra organismului. In scop medicinal, de la salvie se folosesc frunzele  si partile aeriene inflorite care sunt foarte bogate in uleiuri volatile, tanin, rasina, vitamin A&C.

Salvia este o planta foarte aromata folosita drept condiment dar si leac medicinal. In antichitatea, la trecerea dintre iarna si vara, salvia era folosita ca si detoxifiant, tonic nervos si psihic, reintineritor si ca protector impotriva diverselor infectii. Aceasta mai e cunoscuta ca si planta tineretii fara batranete si este cel mai mare inamic al bolii Alzheimer datorita efectului antioxidant care actioneaza asupra receptorilor in mentinerea tineretii organismului. Read more

Ceaiul verde

Ceaiul verde

Bun de citit
Recomand
[Total: 2 Average: 5]

Ceaiul verde este una dintre cele mai populare bauturi din lume. Chinezii folosesc beneficiile acestuia de mai bine de 2000 de ani. Ceaiul verde se face din frunzele plantei camellia sinensis – un arbust asiatic extreme de cultivat in Extremul Orient, Argentina, China, India, Pakistan si Rusia.

Ceaiul verde are mai multa cofeina decat cafeaua bauta dimineata. Daca nu te informezi sau pur si simplu nu dai importanta acestui aspect si-ai baut o cana de ceai verde seara, fii convins ca ti-ai asigurat o noapte de insomnie. Incearca de asemenea sa le bei in aceeasi zi la interval mici de timp. Read more

Ceaiul negru

Ceaiul negru

Bun de citit
Recomand
[Total: 2 Average: 5]

Ceaiul negru este unul dintre cele mai consumate ceaiuri din lume. Este un produs obtinut din planta Camellia sinesis. In obtinerea acestuia se folosesc frunzele si tulpinile mature. Acesta are un gust foarte bogat, aromat avand un continut mai ridicat de cofeina decât celelalte sortimente.

Beneficiile ceaiului negru asupra organismului

– Cea mai importanta caracteristica nutritionala a ceaiului negru este nivelul teinei care este mult mai ridicat decat in cazul altor tipuri de ceaiuri.

– Este o bautura ideala pentru pierderea în greutate deoarece grabeste metabolismul si promoveaza senzatia de satietate. Read more

Care e diferenta dintre ceaiurile medicinale si ceaiurile alimentare?

Care e diferenta dintre ceaiurile medicinale si ceaiurile alimentare?

Bun de citit
Recomand
[Total: 2 Average: 5]

Care e diferenta dintre ceaiurile medicinale si ceaiurile alimentare?

Ceaiurile se impart in doua categorii:

  • Ceaiurile medicinale

  • Ceaiurile alimentare

Ceaiurile medicinale pot combate anumite afectiuni sau simptome. Ceaiurile medicinale se folosesc atat in uz intern cat si in uz extern pentru a trata anumite afectiuni. In schimb, ceaiurile alimentare pot fi consumate oricand neavand contraindicatii. Ceaiul este o bautura atat de apreciata încat este cea mai consumata din lume dupa apa.

Foarte mare atentie la plicurile de ceai. Sa nu fie din plastic pentru ca plasticul la o temperatura ridicata cum ar fi infuzia devine toxic. Cel mai bine ar fi ca plicurile de ceai sa fie din celuloza. Read more

Ceaiul de musetel

Ceaiul de musetel

Bun de citit
Recomand
[Total: 2 Average: 5]

Ceaiul de musetel a fost folosit, inca din cele mai vechi timpuri, ca un elixir impotriva multor afectiuni. Ca si denumire, musetelul mai este cunoscut si ca: romanita, romasca, marariul cainelui, matricea, moruna.

De la musetel se foloseste doar floarea . Aceasta se recolteaza imediat dupa inflorire si pe cat posibil pe vreme insorita. Se usuca la umbra intinse in strat subtire. Odata uscata se pastreaza in recipiente inchise pentru a-si pastra calitatile, parfumul si gustul. Florile de musetel contin vitamin C, vitamin B1, ulei eteric si minerale. Au proprietati antiinflamatorii, antiseptice, antispatice, emoliente, cicatrizante, sudoriferice si antialergice.

Ceaiul de musetel poate fi folosit atat pentru uz intern cat si extern. Read more

Ceai de ghimbir

Ceai de ghimbir

Bun de citit
Recomand
[Total: 2 Average: 5]

Ceai de ghimbir

Ghimbirul este unul dintre cele mai folosite condimente din lume. Se utilizeaza in gastronomie datorita savorii aparte pe care i-o da mancarii insa cea mai simpla metoda de a te bucura de beneficiile radacinii este ceaiul.

Ghimbirul reprezinta o importanta sursa de vitamina A,B, C, E, fier, magneziu, fibre, proteine si sodiu.

Beneficiile ceaiului de ghimbir

Ajuta la digestie: este printre cele mai raspandite beneficii ale ceaiului de ghimbir. Ghimbirul favorizeaza eliberarea unor enzime ce ajuta la absorbtia eficienta a nutrientilor din alimente. Ajuta la digerarea mancarurilor grase. Previne diareea, balonoarea si tonifica musculatura tractului digestiv. Consumat cu regularitate ceaiul de ghimbir ajuta si la scaderea colesterolului. Read more

Ceaiul de galbenele

Ceaiul de galbenele

Bun de citit
Recomand
[Total: 2 Average: 5]

Ceaiul de galbenele – descrierea plantei

Galbenelele cresc inalte de 30-40 cm au radacina pivotanta alb-galbuie, o tulpina ierboasa ramificata de verde deschis usor acoperita cu peri, carnoasa, catifelata, cu frunze in forma de lopata, cu flori galben deschis pana la portocaliu, cu petale in forma de limbi. Florile de galbenele tubuloase stau cate una in varful fiecarei tulpine si au un diametru de 2-4 cm.

Parti utilizate: Florile uneori impreuna cu intreaga parte aeriana a plantei. Florile de galbenele infloresc din iunie-octombrie pana la inceputul iernii. In scop terapeutic se recolteaza inflorescentele portocalii si frunzele din iunie pana in august cat se poate de curand dupa inflorire pe vreme insorita. Se usuca la umbra si se pastreaza in recipiente de sticla sau tabla.

Read more

Ceaiuri Medicinale

Ceaiuri Medicinale

Bun de citit
Recomand
[Total: 2 Average: 5]

Ceaiuri medicinale – un mod natural de a te trata folosit din cele mai vechi timpuri.

Ceaiul este o bautura obtinuta prin infuzie de fructe confiate, muguri, frunze ,flori, radacini din plante recomandate pentru diverse afectiuni. In continuare vom reda cateva tipuri de ceaiuri medicinale si beneficiile acestora. eaiur

Ceaiul de menta combate oboseala cronica produsa de suprasolicitarea intelectuala si creste capacitatea de concentrare. Cele mai cunoscute si folosite tratamente in caz de astenie sunt pe baza de sunatoarea si valeriana. Sunatoarea combate oboseala si starile depresive si regleaza somnul. Se poate folosi sub forma de infuzie obtinuta dintr-o lingurita de planta la 250ml apa clocotita. Valeriana este o planta ierboasa, mirositoare, cu tulpina inalta de pana la 2 m. Daca simti ca nu poti adormi, sau daca suferi de palpitatii, stari de nervozitate, neliniste, ceaiul de valeriana constituie un remediu excelent. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de radacina adaugata intr-o cana de apa

Read more