Ceaiul de sunatoare

Ceaiul de sunatoare

Ceaiul de sunatoare, datorita proprietatilor sale antivirale, antibacteriene dar si efectului sau la nivel cerebral (ajuta la producerea serotoninei-hormonul fericirii) este considerat un remediu pentru depresie, pentru cicatrizarea si dezinfectarea ranilor dar si contra starilor febrile.

In fitoterapie, sunatoarea este una dintre cele mai cunoscute si mai folosite plante. Aceasta poate fi gasita in comert sub diferite forme: planta uscata, pliculete, tinctura sau capsule. In scop terapeutic se folosesc doar partile aeriene ale plantei inflorite.Preparatele ce au la baza sunatoarea sunt folosite atat in medicina naturista cat si in cosmetica.

Ceaiul de sunatoare are numeroase proprietati:

  • Sedative
  • Antiiflamatoare
  • Antiseptice
  • Remineralizante
  • Astringente
  • Cicatrizante

Beneficiile ceaiului de sunatoare:

  • Ceaiul de sunatoare este folosit in drenajul ficatului ajutand astfel regenerarea lui. Studiile au aratat ca substantele active din sunatoare ataca virusii care provoaca hepatita de tip B si C.
  • Trateaza insomnia si lupta impotriva stresului. Ceaiul de sunatoare este folosit de sute de ani ca remediu impotriva depresiei,bolilor nervoase, indispozitiei si pesimismului. Asta este datorita efectului sau relaxant asupra psihicului dar si a producerii de serotonina.
  • Ceaiul de sunatoare este recomandat si in problemele cu colecistul.
  • Ajuta la scaderea in greutate prin eliminarea retentiei de apa. De asemenea sprijina circulatia sanguina.
  • Benefic si pentru problemele pielii. Este indicat sa fie aplicat ca si comprese pe zona afectata pentru tenul ridat, uscat sau iritat. De asemenea este excelent pentru arsuri sau taieturi deoarece favorizeaza cicatrizarea acestora.

Contraindicatii:

Trebuie evitat consumul de ceai de sunatoare de catre femeile care alapteaza sau sunt insarcinate.

Atentie! Tratamentul cu sunatoare nu trebuie luat impreuna cu medicamente antidepresive, anticoagulante, antiasmatice sau contraceptive orale.

Nu este recomandat copiilor sub 6 ani. Intre 6 si 12 ani doar in dozele recomandate de medicul curant.

Consumul in exces poate duce la reactii alergice ale pielii, tulburari digestive, ameteala, greata sau migrene.

Verificati intotdeauna cu medicul curant in ce cantatiti si pentru ce perioada puteti consuma ceaiul de sunatoare!

 

Fa o programare

 

 

Ceaiul de cimbrisor

Ceaiul de cimbrisor

Ceaiul de cimbrisor

Ceaiul de cimbrisor este cunoscut ca fiind un antibiotic natural. In popor mai este denumit si antibioticul saracului. Acesta este recomandat in cazul afectiunilor pulmonare, reumatice, hepatice, nervoase, cutanate dar si impotriva racelii si a gripei.

Cimbrisorul infloreste primavara. De la planta se foloseste doar partea scortoasa aeriana si inflorescentele. Acesta are un miros placut si un gust usor amarui. Read more

Ceaiuri pentru raceala si gripa

Ceaiuri pentru raceala si gripa

Ceai pentru raceala si gripa

  1. Ceai de macese

Ceaiul de macese protejeaza organismul de raceli si gripa. Macesele au foarte multe vitamine si minerale dar si substante active care imbunatatesc starea de sanatate.

Macesul este un arbust acoperit de spini care face fructe de culoare rosie ce se culeg toamna tarziu. Aceste fructe de padure de culoare rosie sunt foarte apreciate in medicina naturista.

Din macese se poate face ceai prin infuzia fructelor bine uscate sau dulceata si sirop. Macesul este foarte bogat in vitamina C, vitamina A, P, K, B1 și B2, acid citric, zaharuri, mangan, fier, fosfor, zinc, potasiu, magneziu, seleniu, sulf, și antoxidanți. Read more

Ceaiul din coji de nuca , proprietati si beneficii

Ceaiul din coji de nuca , proprietati si beneficii

Ceaiul din coji de nuca a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri datorita proprietatilor sale.  Daca e sa intrebi o gospodina la ce e bun ceaiul din coji de nuca iti va spune rapid ca subtiaza sangele si trateaza tusea.

Nucile sunt printre cele mai apreciate alimente fiind folosite atat la crearea deserturilor cat si ca remediu pentru diverse boli sau afectiuni. Stiati ca nucile sunt mai nutritive decat carnea, ouale sau laptele? Medicii recomanda consumul de nuci in cazul anemiilor, epuizare nervoasa, convalescenta. Atentie insa sa nu consumati mai mult de 4-7 nuci pe zi pentru a nu suferi apoi de constipatii, spasme stomacale sau dureri de cap.

Cojile de nuci au efecte antifungice, calmante, antiinflamatoare, cicatrizante, antiseptice intestinale, stimuleaza tiroida. Read more

Ceaiul de pelin

Ceaiul de pelin

Ceaiul de pelin a fost folosit inca din Grecia antica pentru proprietatile lui antiseptice, antispastice, vermifuge si antipiretice.

Pelinul este un arbust cu frunze verzi argintii si este cunoscut ca fiind cea mai amara planta de pe Pamant. Aparent, este o planta banala pe care o puteti intalni la tot pasul: la marginea drumului, padurilor, pe pajisti si in general in locurile insorite.

In comert il gasiti sub diverse forme: ceai, suc, capsule, tinctura, ulei si sirop. Este cunoscut ca fiind folosit la prepararea Absintului, a unor lichioruri, tincturi insa, pe langa acestea, este cunoscut si pentru numeroasele efecte terapeutice pe care le are asupra organismului uman. Read more

Salcamul, florile de salcam si beneficiile ceaiului de salcam

Salcamul, florile de salcam si beneficiile ceaiului de salcam

Salcamul este originar din America de Nord si a fost adus in Romania de catre turci in 1750. Acesta infloreste din mai pana la sfarsitul lui iunie. Florile salcamului se recolteaza in scopuri medicale numai pe vreme insorita din locuri curate, departe de sursele de praf si poluare.  Pentru a le usca asezati-le in straturi subtiri, la umbra si in incaperi bine aerisite.

In traditia populara, salcamul era folosit pentru a face diferite unelte si obiecte casnice, iar florile se foloseau la vopsitul bumbacului si a matasii. In scop terapeutic se utilizeaza florile, frunzele si scoarta salcamului. Read more

Ceaiul de tei

Ceaiul de tei

Ceaiul de tei este folosit, inca din vremuri stravechi, pentru tratarea si ameliorarea a numeroase probleme de sanatate.  Stiai ca toate partile teiului (frunzele, florile si lemnul) sunt folosite pe plan medicinal? Pentru o maximiza eficienta florilor de tei, acestea trebuie culese imediat dupa inflorire, la 1-2 zile dupa ploaie sau pe vreme insorita si apoi uscate la umbra.

Datorita substantelor active din planta, ceaiul de tei este folosit ca sedativ usor si este recomandat sa fie baut cu cel putin jumatate de ora inainte de culcare. Este recomandat in special celor care se confrunta cu tulburari de somn, insomnie, anxietate si stari de nervozitate.

Ca leac din batrani, ceaiul de tei era folosit pe vremuri pentru tratarea astmului, bronsitei si bolilor de plamani. De asemenea era foarte folosit pentru alinarea durerilor de inima – asta in combinatie cu sunatoare. Read more

Menta si ceaiul de menta – 6 beneficii asupra organismului

Menta si ceaiul de menta – 6 beneficii asupra organismului

Menta si ceaiul de menta – 6 beneficii asupra organismului

Ceaiul de menta este recomandat in egala masura atat copiilor, adultilor cat si batranilor datorita proprietatile tonice, antispasmodice si energizante. In general acesta regleaza functiile inimii, diminueaza afectiunile digestive si respiratorii.

Menta este una dintre plantele medicinale cele mai cunoscute si raspandite pe teritoriul tarii noastre. Aceasta nu are nevoie de vreun tratament special pentru a creste si a se inmulti. Este foarte indragita inca din antichitate datorita gustului, aromei si proprietatilor medicale. Menta este folosita in aromoterapie, cosmetica, medicina dar si in alimentatie.

Read more

Salvia si ceaiul de salvie

Salvia si ceaiul de salvie

Salvia si ceaiul de salvie

Salvia este un medicament vegetal extrem de bogat in uleiuri vegetale cu efecte benefice asupra nervilor, organelor genitale si inimii. Salvia are actiune antinevralgica, astringenta, antiseptica, antiinflamatoare si antioxidanta asupra organismului. In scop medicinal, de la salvie se folosesc frunzele  si partile aeriene inflorite care sunt foarte bogate in uleiuri volatile, tanin, rasina, vitamin A&C.

Salvia este o planta foarte aromata folosita drept condiment dar si leac medicinal. In antichitatea, la trecerea dintre iarna si vara, salvia era folosita ca si detoxifiant, tonic nervos si psihic, reintineritor si ca protector impotriva diverselor infectii. Aceasta mai e cunoscuta ca si planta tineretii fara batranete si este cel mai mare inamic al bolii Alzheimer datorita efectului antioxidant care actioneaza asupra receptorilor in mentinerea tineretii organismului. Read more

Ceaiul verde

Ceaiul verde

Ceaiul verde este una dintre cele mai populare bauturi din lume. Chinezii folosesc beneficiile acestuia de mai bine de 2000 de ani. Ceaiul verde se face din frunzele plantei camellia sinensis – un arbust asiatic extreme de cultivat in Extremul Orient, Argentina, China, India, Pakistan si Rusia.

Ceaiul verde are mai multa cofeina decat cafeaua bauta dimineata. Daca nu te informezi sau pur si simplu nu dai importanta acestui aspect si-ai baut o cana de ceai verde seara, fii convins ca ti-ai asigurat o noapte de insomnie. Incearca de asemenea sa le bei in aceeasi zi la interval mici de timp. Read more

Ceaiul negru

Ceaiul negru

Ceaiul negru este unul dintre cele mai consumate ceaiuri din lume. Este un produs obtinut din planta Camellia sinesis. In obtinerea acestuia se folosesc frunzele si tulpinile mature. Acesta are un gust foarte bogat, aromat avand un continut mai ridicat de cofeina decât celelalte sortimente.

Beneficiile ceaiului negru asupra organismului

– Cea mai importanta caracteristica nutritionala a ceaiului negru este nivelul teinei care este mult mai ridicat decat in cazul altor tipuri de ceaiuri.

– Este o bautura ideala pentru pierderea în greutate deoarece grabeste metabolismul si promoveaza senzatia de satietate. Read more

Care e diferenta dintre ceaiurile medicinale si ceaiurile alimentare?

Care e diferenta dintre ceaiurile medicinale si ceaiurile alimentare?

Care e diferenta dintre ceaiurile medicinale si ceaiurile alimentare?

Ceaiurile se impart in doua categorii:

  • Ceaiurile medicinale

  • Ceaiurile alimentare

Ceaiurile medicinale pot combate anumite afectiuni sau simptome. Ceaiurile medicinale se folosesc atat in uz intern cat si in uz extern pentru a trata anumite afectiuni. In schimb, ceaiurile alimentare pot fi consumate oricand neavand contraindicatii. Ceaiul este o bautura atat de apreciata încat este cea mai consumata din lume dupa apa.

Foarte mare atentie la plicurile de ceai. Sa nu fie din plastic pentru ca plasticul la o temperatura ridicata cum ar fi infuzia devine toxic. Cel mai bine ar fi ca plicurile de ceai sa fie din celuloza. Read more

Ceaiul de musetel

Ceaiul de musetel

Ceaiul de musetel a fost folosit, inca din cele mai vechi timpuri, ca un elixir impotriva multor afectiuni. Ca si denumire, musetelul mai este cunoscut si ca: romanita, romasca, marariul cainelui, matricea, moruna.

De la musetel se foloseste doar floarea . Aceasta se recolteaza imediat dupa inflorire si pe cat posibil pe vreme insorita. Se usuca la umbra intinse in strat subtire. Odata uscata se pastreaza in recipiente inchise pentru a-si pastra calitatile, parfumul si gustul. Florile de musetel contin vitamin C, vitamin B1, ulei eteric si minerale. Au proprietati antiinflamatorii, antiseptice, antispatice, emoliente, cicatrizante, sudoriferice si antialergice.

Ceaiul de musetel poate fi folosit atat pentru uz intern cat si extern. Read more

Ceai de ghimbir

Ceai de ghimbir

Ceai de ghimbir

Ghimbirul este unul dintre cele mai folosite condimente din lume. Se utilizeaza in gastronomie datorita savorii aparte pe care i-o da mancarii insa cea mai simpla metoda de a te bucura de beneficiile radacinii este ceaiul.

Ghimbirul reprezinta o importanta sursa de vitamina A,B, C, E, fier, magneziu, fibre, proteine si sodiu.

Beneficiile ceaiului de ghimbir

Ajuta la digestie: este printre cele mai raspandite beneficii ale ceaiului de ghimbir. Ghimbirul favorizeaza eliberarea unor enzime ce ajuta la absorbtia eficienta a nutrientilor din alimente. Ajuta la digerarea mancarurilor grase. Previne diareea, balonoarea si tonifica musculatura tractului digestiv. Consumat cu regularitate ceaiul de ghimbir ajuta si la scaderea colesterolului. Read more

Ceaiul de galbenele

Ceaiul de galbenele

Ceaiul de galbenele – descrierea plantei

Galbenelele cresc inalte de 30-40 cm au radacina pivotanta alb-galbuie, o tulpina ierboasa ramificata de verde deschis usor acoperita cu peri, carnoasa, catifelata, cu frunze in forma de lopata, cu flori galben deschis pana la portocaliu, cu petale in forma de limbi. Florile de galbenele tubuloase stau cate una in varful fiecarei tulpine si au un diametru de 2-4 cm.

Parti utilizate: Florile uneori impreuna cu intreaga parte aeriana a plantei. Florile de galbenele infloresc din iunie-octombrie pana la inceputul iernii. In scop terapeutic se recolteaza inflorescentele portocalii si frunzele din iunie pana in august cat se poate de curand dupa inflorire pe vreme insorita. Se usuca la umbra si se pastreaza in recipiente de sticla sau tabla.

Read more

Ceaiuri Medicinale

Ceaiuri Medicinale

Ceaiuri medicinale – un mod natural de a te trata folosit din cele mai vechi timpuri.

Ceaiul este o bautura obtinuta prin infuzie de fructe confiate, muguri, frunze ,flori, radacini din plante recomandate pentru diverse afectiuni. In continuare vom reda cateva tipuri de ceaiuri medicinale si beneficiile acestora. eaiur

Ceaiul de menta combate oboseala cronica produsa de suprasolicitarea intelectuala si creste capacitatea de concentrare. Cele mai cunoscute si folosite tratamente in caz de astenie sunt pe baza de sunatoarea si valeriana. Sunatoarea combate oboseala si starile depresive si regleaza somnul. Se poate folosi sub forma de infuzie obtinuta dintr-o lingurita de planta la 250ml apa clocotita. Valeriana este o planta ierboasa, mirositoare, cu tulpina inalta de pana la 2 m. Daca simti ca nu poti adormi, sau daca suferi de palpitatii, stari de nervozitate, neliniste, ceaiul de valeriana constituie un remediu excelent. Infuzia se prepara dintr-o lingurita de radacina adaugata intr-o cana de apa

Read more