Ceaiul de coada calului

Ceaiul de coada calului

Ceaiul de coada calului si planta coada calului contin un numar foarte mare de minerale si alti constituenti benefici, precum: mangan, calciu, fier, favonoizi, esteri ai acidului cafeic, saponine, taninuri, alcaloizi, fitosteroli, glicozide si siliciu.In primul rand, ceaiul de coada calului este recomandat pentru functionarea normala a sistemului urinar, si pentru eliminarea nisipului si pietrelor la rinichi. De asemenea, este eficient in situatiile de incontinenta urinara si in bolile de rinichi. Read more

Fitoterapia – ce este si ce boli pot fi tratate cu ajutorul ei

Fitoterapia – ce este si ce boli pot fi tratate cu ajutorul ei

Beneficiile fitoterapiei

Fitoterapia – omenirea s-a bucurat mereu pentru fiecare progres al stiintei si a sperat, cel putin in privinta sanatatii, ca generatiile tot mai complexe si mai avansate de medicamente vor reusi sa trateze mai repede si mai eficient biverse boli. Si totusi, de la o vreme, sunt semne tot mai clare ca ne intoarcem la natura si la puterile ei vindecatoare, dupa ce i-am facut acesteia nedreptatea de a nu mai avea incredere in ea… Read more

Coada-soricelului, o planta miraculoasa

Coada-soricelului, o planta miraculoasa

Coada soricelului, o planta miraculoasa

Coada soricelului este o planta ale carei virtuti sunt cunoscute si recunoscute inca din Antichitate. Ceea ce o face atat de valoroasa sunt substantele pe care le contine: taninul (astingent, cicatrizant, antiseptic), betaina (benefică pentru muşchi), cineolul (antiseptic, expectorant, vermifug, stomahic), azulenul (antispasmodic, astringent, antiinflamator), flavonoidele şi derivaţii acidului salicilic (care acţionează contra febrei şi durerii). Read more

Ceaiuri din plante care maresc secretia lactata

Ceaiuri din plante care maresc secretia lactata

Ceaiuri din plante care maresc secretia lactata

Dupa cateva luni in care mama alapteaza, s-ar putea sa observe ca productia de lapte a scazut si copilul parca nu se mai satura ca inainte. Exista solutii pentru aceasta problema? Da! Specialistii in medicina alternativa sustin ca rezolvarea ei este la indemana si sta in ceaiurile preparate din plante. Este vorba de ceaiuri de anason, coriandru, chimen, frunze de fenicul sau de urzica, facute fie separat, fie sub forma de amestecuri. Ceaiurile de plante, care se gasesc la plafar sau in farmacii, se pot consuma pe tot parcursul Read more

Ceaiul de sunatoare

Ceaiul de sunatoare

Ceaiul de sunatoare

Ceaiul de sunatoare, datorita proprietatilor sale antivirale, antibacteriene dar si efectului sau la nivel cerebral (ajuta la producerea serotoninei-hormonul fericirii) este considerat un remediu pentru depresie, pentru cicatrizarea si dezinfectarea ranilor dar si contra starilor febrile.

In fitoterapie, sunatoarea este una dintre cele mai cunoscute si mai folosite plante. Aceasta poate fi gasita in comert sub diferite forme: planta uscata, pliculete, tinctura sau capsule. In scop terapeutic se Read more

Ceaiul de cimbrisor

Ceaiul de cimbrisor

Ceaiul de cimbrisor

Ceaiul de cimbrisor este cunoscut ca fiind un antibiotic natural. In popor mai este denumit si antibioticul saracului. Acesta este recomandat in cazul afectiunilor pulmonare, reumatice, hepatice, nervoase, cutanate dar si impotriva racelii si a gripei.

Cimbrisorul infloreste primavara. De la planta se foloseste doar partea scortoasa aeriana si inflorescentele. Acesta are un miros placut si un gust usor amarui. Read more

Ceaiuri pentru raceala si gripa

Ceaiuri pentru raceala si gripa

Ceai pentru raceala si gripa

  1. Ceai de macese

Ceaiul de macese protejeaza organismul de raceli si gripa. Macesele au foarte multe vitamine si minerale dar si substante active care imbunatatesc starea de sanatate.

Macesul este un arbust acoperit de spini care face fructe de culoare rosie ce se culeg toamna tarziu. Aceste fructe de padure de culoare rosie sunt foarte apreciate in medicina naturista. Read more

Ceaiul din coji de nuca , proprietati si beneficii

Ceaiul din coji de nuca , proprietati si beneficii

Ceaiul din coji de nuca , proprietati si beneficii

Ceaiul din coji de nuca a fost folosit inca din cele mai vechi timpuri datorita proprietatilor sale.  Daca e sa intrebi o gospodina la ce e bun ceaiul din coji de nuca iti va spune rapid ca subtiaza sangele si trateaza tusea.

Nucile sunt printre cele mai apreciate alimente fiind folosite atat la crearea deserturilor cat si ca remediu pentru diverse boli sau afectiuni. Stiati ca nucile sunt mai nutritive decat carnea, ouale sau laptele? Read more

Ceaiul de pelin

Ceaiul de pelin

Ceaiul de pelin

Ceaiul de pelin a fost folosit inca din Grecia antica pentru proprietatile lui antiseptice, antispastice, vermifuge si antipiretice.

Pelinul este un arbust cu frunze verzi argintii si este cunoscut ca fiind cea mai amara planta de pe Pamant. Aparent, este o planta banala pe care o puteti intalni la tot pasul: la marginea drumului, padurilor, pe pajisti si in general in locurile insorite. Read more

Salcamul, florile de salcam si beneficiile ceaiului de salcam

Salcamul, florile de salcam si beneficiile ceaiului de salcam

Salcamul, florile de salcam si beneficiile ceaiului de salcam

Salcamul este originar din America de Nord si a fost adus in Romania de catre turci in 1750. Acesta infloreste din mai pana la sfarsitul lui iunie. Florile salcamului se recolteaza in scopuri medicale numai pe vreme insorita din locuri curate, departe de sursele de praf si poluare.  Pentru a le usca asezati-le in straturi subtiri, la umbra si in incaperi bine aerisite. Read more

Ceaiul de tei

Ceaiul de tei

Ceaiul de tei

Ceaiul de tei este folosit, inca din vremuri stravechi, pentru tratarea si ameliorarea a numeroase probleme de sanatate.  Stiai ca toate partile teiului (frunzele, florile si lemnul) sunt folosite pe plan medicinal? Pentru o maximiza eficienta florilor de tei, acestea trebuie culese imediat dupa inflorire, la 1-2 zile dupa ploaie sau pe vreme insorita si apoi uscate la umbra. Read more

Menta si ceaiul de menta – 6 beneficii asupra organismului

Menta si ceaiul de menta – 6 beneficii asupra organismului

Menta si ceaiul de menta – 6 beneficii asupra organismului

Ceaiul de menta este recomandat in egala masura atat copiilor, adultilor cat si batranilor datorita proprietatile tonice, antispasmodice si energizante. In general acesta regleaza functiile inimii, diminueaza afectiunile digestive si respiratorii.

Menta este una dintre plantele medicinale cele mai cunoscute si raspandite pe teritoriul tarii noastre. Read more

Salvia si ceaiul de salvie

Salvia si ceaiul de salvie

Salvia si ceaiul de salvie

Salvia este un medicament vegetal extrem de bogat in uleiuri vegetale cu efecte benefice asupra nervilor, organelor genitale si inimii. Salvia are actiune antinevralgica, astringenta, antiseptica, antiinflamatoare si antioxidanta asupra organismului. In scop medicinal, de la salvie se folosesc frunzele  si partile aeriene inflorite care sunt foarte bogate in uleiuri volatile, tanin, rasina, vitamin A&C. Read more

Ceaiul verde

Ceaiul verde

Ceaiul verde

Ceaiul verde este una dintre cele mai populare bauturi din lume. Chinezii folosesc beneficiile acestuia de mai bine de 2000 de ani. Ceaiul verde se face din frunzele plantei camellia sinensis – un arbust asiatic extreme de cultivat in Extremul Orient, Argentina, China, India, Pakistan si Rusia.

Ceaiul verde are mai multa cofeina decat cafeaua bauta dimineata. Daca nu te informezi sau pur si Read more

Ceaiul negru

Ceaiul negru

Ceaiul negru

Ceaiul negru este unul dintre cele mai consumate ceaiuri din lume. Este un produs obtinut din planta Camellia sinesis. In obtinerea acestuia se folosesc frunzele si tulpinile mature. Acesta are un gust foarte bogat, aromat avand un continut mai ridicat de cofeina decât celelalte sortimente. Read more

Care e diferenta dintre ceaiurile medicinale si ceaiurile alimentare?

Care e diferenta dintre ceaiurile medicinale si ceaiurile alimentare?

Care e diferenta dintre ceaiurile medicinale si ceaiurile alimentare?

Ceaiurile se impart in doua categorii:

  • Ceaiurile medicinale

  • Ceaiurile alimentare

Read more

Ceaiul de musetel

Ceaiul de musetel

Ceaiul de musetel

Ceaiul de musetel a fost folosit, inca din cele mai vechi timpuri, ca un elixir impotriva multor afectiuni. Ca si denumire, musetelul mai este cunoscut si ca: romanita, romasca, marariul cainelui, matricea, moruna.

De la musetel se foloseste doar floarea . Aceasta se recolteaza imediat dupa inflorire si pe cat posibil pe Read more

Ceai de ghimbir

Ceai de ghimbir

Ceai de ghimbir

Ghimbirul este unul dintre cele mai folosite condimente din lume. Se utilizeaza in gastronomie datorita savorii aparte pe care i-o da mancarii insa cea mai simpla metoda de a te bucura de beneficiile radacinii este ceaiul.

Ghimbirul reprezinta o importanta sursa de vitamina A,B, C, E, fier, magneziu, fibre, proteine si sodiu. Read more

Ceaiul de galbenele

Ceaiul de galbenele

Ceaiul de galbenele – descrierea plantei

Galbenelele cresc inalte de 30-40 cm au radacina pivotanta alb-galbuie, o tulpina ierboasa ramificata de verde deschis usor acoperita cu peri, carnoasa, catifelata, cu frunze in forma de lopata, cu flori galben deschis pana la portocaliu, cu petale in forma de limbi. Florile de galbenele tubuloase stau cate una in varful fiecarei tulpine si au un diametru de 2-4 cm. Read more

Ceaiuri Medicinale

Ceaiuri Medicinale

Ceaiuri medicinale – un mod natural de a te trata folosit din cele mai vechi timpuri.

Ceaiul este o bautura obtinuta prin infuzie de fructe confiate, muguri, frunze ,flori, radacini din plante recomandate pentru diverse afectiuni. In continuare vom reda cateva tipuri de ceaiuri medicinale si beneficiile acestora.  Read more