Ceaiul de galbenele

Ceaiul de galbenele – descrierea plantei

Galbenelele cresc inalte de 30-40 cm au radacina pivotanta alb-galbuie, o tulpina ierboasa ramificata de verde deschis usor acoperita cu peri, carnoasa, catifelata, cu frunze in forma de lopata, cu flori galben deschis pana la portocaliu, cu petale in forma de limbi. Florile de galbenele tubuloase stau cate una in varful fiecarei tulpine si au un diametru de 2-4 cm.

Parti utilizate: Florile uneori impreuna cu intreaga parte aeriana a plantei. Florile de galbenele infloresc din iunie-octombrie pana la inceputul iernii. In scop terapeutic se recolteaza inflorescentele portocalii si frunzele din iunie pana in august cat se poate de curand dupa inflorire pe vreme insorita. Se usuca la umbra si se pastreaza in recipiente de sticla sau tabla.

Galbenelele sunt cunoscute si ca: boance, calinica, caldarusa, craite, coconite, galbenare, nacotele, ochiul boului, rosioara, salomie, stancuta, vazdoage…

Beneficiile ceaiului de galbenele

Parti active – florile de galbenele contin calendulina, principii amare, uleiuri volatile, glicozide, gume, mucilagii, urme de acid salicilic, saponine si saruri minerale din belsug.

Florile de galbenele sunt foarte utilizate in medicina populara mai ales in cazul de inflamatii ale ficatului si a splinei, in hepatita, induratii ale ganglionilor, tulburari menstruale, stari de voma persistente, viermi intestinali, diaree,crampe, arsuri gastrice, intoxicatii cu plumb, hemoroizi, negi etc.

Ceaiul de galbenele decreteaza calendula cel mai important remediu fitoterapeutic din compozitia ceaiurilor anti-cangerigene. Este recomandat ceaiul de galbenele in tratarea cancerului la stomac, in cazul durerilor de stomac, fistulelor, induratiilor ganglionare. Galbenelele sunt plante ce ajuta in procesul de cicatrizare dar si in cel de cauterizare. Curata plaga de substante nocive si impuritati. Ajuta de asemenea in tratarea inflamatiilor gatului- gargara cu ceai de galbenele indulcit cu miere de albine. Ceaiul are si proprietati antiinflamatorii si antispasmice fiind folosit si in tratarea vanatailor, a ranilor, a eczemelor, a bolilor pielii si a arsurilor.

Ceaiul de galbenele – mod de preparare

Pentru efecte rapide se recomanda un decoct dintr-o lingura de flori de galbenele la o ceasca de apa.

Metoda clasica : la un litru de apa de adauga 1-2 linguri de galbenele si se lasa la infuzat aproximativ 10 minute. Tinctura se administreaza 2-4g zilnic.

Si pentru ca suntem in sezonul rece, nu uita sa bei cate o cana de ceai de galbenele pentru a tine raceala si gripa la distanta.

 

Fa o programare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *