Carob versus cacao

Carob versus cacao

Cel mai probabil ca unii dintre noi abia acum auzim, pentru prima data, de carob. Si habar nu avem ce este. Dar daca le intrebam pe bunicile noastre vom afla ca nu le lipsea din bucatarie. Si totusi, ce este carobul ? Este pudra de roscove, care poate inlocui cu succes pudra de cacao. Chiar cu foarte mare succes, pentru ca este mai gustoasa si mai aromata. Ca o cacao de foarte buna calitate, atinsa magic de un praf de scortisoara. Hmmm, suna bine, nu-i asa?! Absolut delicioasa!


Intr-o lupta dreapta cu dominatoarea cacao, pudra de roscove ar putea sa castige detasat, din mai multe motive. Primul este – asa cum am subliniat – gustul. Al doilea este ca puritatea pudrei de roscove este de 100%, in vreme ce a pudrei de cacao, nu. Pentru ca aceasta din urma nu poate fi maxim purificata. Si sigur nu vreti sa stiti ce reziduuri mai sunt prin ea. In cantitati infime, e drept. Al doilea motiv este acela ca este mai sanatoasa decat cacao. Atat de sanatoasa incat consumul pudrei de roscove este permis si gravidelor, si mamelor care alapteaza, si copiilor aflati la varsta la care ciocolata le este interzisa. Mai mult, nu provoaca niciun neajuns persoanelor alergice, celor care sufera de gastrita, enterocolita sau se confrunta cu o indigestie. Si, culmea, pudra de roscove nici nu costa mai mult decat cacao. Si-atunci de ce n-ai prefera-o pe ea in cana cu lapte cald de la micul dejun sau in dulciurile facute in casa? Chiar asa!

Bogata in calciu, magneziu, fier, fosfor, mangan, potasiu si vitaminele A, B2, B3 si D, proteine si fibre alimentare, carobul scade colesterolul rau, combate diareea, greata si refluxul gastro-esofagian. Apropo de refluxul gastro-esofagian, pudra de roscove este bine tolerata deoarece este un aliment alcalin, in vreme ce cacao este unul care stimuleaza aciditatea gastrica. Asadar inca o data 1-0 pentru carob!

Si inca o lovitura pentru cacao: carobul are zaharuri proprii, precum fructele, nu contine gluten si nici lactoza. Asa ca diabeticii si persoanele cu intoleranta la gluten si lactoza o pot consuma in deplina siguranta.

 

Stiai ca…
… roscovele sunt excelente surse de proteine vegetale?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *