Anemia – Ce nu stiai despre aceasta boala

Anemia este cauzata de o deficienta de fier – element necesar organismului pentru a produce hemoglobina. Daca aveti anemie inseamna ca ori nu aveti suficiente globule rosii ori acestea nu contin o cantitate suficiente de hemoglobina (proteina ce ii da sangelui culoarea rosie). Desi oboseala poate fi unul dintre simptomele comune a mai multor tulburari, in cele mai multe cazuri aceasta indica o anemie. De cele mai multe ori anemia este considerata de catre medici fie cronica, fie acuta. Cea cronica survine dupa un timp relativ lung, in vreme ce anemia acuta se declanseaza brusc. Numai doctorul de specialitate poate aprecia in ce masura boala de care suferiti este de un tip sau altul.

In cazul in care te stii suferind de anemie, este recomandat sa adopti o dieta bogata in alimente cu frunze verzi, carne rosie si la sfatul medicului, sa luati suplimente de fier.

Anemia apare mai des la femei dar este mai grava la barbati

Studiile au demonstrat ca aceasta apare mai frecvent la femei decat la barbati. Se poate manifesta si prin pierderea de sange in timpul menstruatiei. In acest caz este recomandat sa luati suplimente de fier. La barbati anemia poate fi semnul unei afectiuni mai grave ca, cancerul de colon.

Cofeina poate creste riscul de anemie

Consumata in cantitati mari cofeina influienteaza in mod negativ absortia de fier din alimente. Daca nu puteti reduce consumul de cafea, incercati macar sa evitati ciocolata si bauturile carbogazoase. Tineti minte ca trebuie sa treaca macar 2 ore, dupa ce a-ti luat suplimentul de fier, inainte de a manca sau bea vreun lichid.

Anemia poate fi asimptomatica

Desi oboseala este una dintre cele mai frecvente simptome, au fost cazuri in care anemia a fost depistata doar dupa o investigatie amanuntita la medic. Lasata netratata anemia accentueaza oboseala implicit exercita un efort mai mare asupra inimii ce va trebui sa pompeze mai mult sange pentru a mentine oxigenarea tesuturilor.

Anemia poate provoca pofte ciudate

Lipsa de fier poate provoca pofte care de care mai ciudate: de gheata, de carton, scrum de tigara..etc. Spre bucuria celor afectati, aceste pofte dispar odata cu restabilirea necesarului de fier in sange.

Nu va tratati singuri acasa!

Chiar daca toate simptomele indica o anemie evitati sa luati medicamente dupa ureche. Inainte de a lua suplimentele de fier, adresati-va medicului curant pentru analize medicale amanuntite. Nu uitati ca o cantitate prea mare de fier poate provoca indigestie sau constipatie.

 

Fa o programare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *