Aerul, acest element sinonim vietii

Aerul curat, unde il gasesti?

Viata la oras este destul de departe de notiunea de aer curat. Si nici cea din mediul rural nu mai este chiar ce a fost candva… Dar asta nu inseamna ca e imposibil de gasit un loc in care, cat de cat, plamanii sa poata respira altceva decat noxe. Oricat de poluat ar fi orasul, trebuie sa incercam sa ne oxigenam. Solutia o reprezinta gradinile, parcurile si in general spatiile din preajma arborilor, cat mai aproape de ei. Dimineata, la primele ore, pana sa prinda viata orasul, aerul este destul de curat. Se mai recomanda plimbari la munte, la sfarsit de saptamana, in special in padurile de conifere, unde aerul este cel mai curat. Apropo de munte, specialistii avertizeaza ca aerul curat are efect relaxant asupra organismului doar pana la o altitudine de 1.200 m. Peste aceasta, efectul este invers, devenind excitant pentru sistemul nervos.

Poluarea, aerul care ucide
Nu, nu este o exagerare, poluarea chiar ucide. Si exista si date statistice pentru acest fapt, facute publice recent, la inceputul acestui an, de catre comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella. Potrivit acesteia, numai in Bucuresti se inregistreaza, anual, 23.000 de decese avand ca si cauza poluarea aerului cu diverse particule. Este si motivul pentru care Comisia Europeana intensifica masurile impotriva a sapte state membre, intre care si Romania, care au incalcat normele UE convenite privind limitele de poluare atmosferica si pe cele referitoare la omologarea de tip pentru autovehicule.

Cum ne afecteaza poluarea
Expunerile pe termen lung la poluanti precum pulberile in suspensie, dioxidul de azot si ozonul de la nivelul solului afecteaza cel mai grav sanatatea umana. Efectele poluarii pot varia de la modificari fiziologice subtile pana la dificultati de respiratie, tuse sau la afectarea sistemului cardiac sau respirator. Expunerea prelungita la poluare poate cauza infectii pulmonare, astm, cancer pulmonar, boala pulmonara obstructiva cronica, boli coronariene, insuficienta cardiaca sau tulburari de ritm cardiac.
Benzopirenul este un poluant cancerigen in fata caruia creste gradul de ingrijiorare, pentru ca este prezent in mai multe zone urbane din Europa in concentratii care depasesc pragul stabilit pentru protectia sanatatii omului.

Surse de poluare a aerului
In Romania, principalele surse de poluare a aerului sunt reprezentate de arderea combustibililor fosili in sectorul energetic, procesele de productie din industria metalurgica si chimica, transportul rutier, santierele de constructii, haldele si depozitele de deseuri industriale si municipale dar si sistemele de incalzire individuale.

Sfaturi pentru a pastra aerul curat in casa
Cea mai buna metoda de a pastra aerul curat in casa este de a detine plante (in gradina, pe balcon sau in casa), in special aloe vera. Aceasta are capacitatea de a purifica aerul, absorbind bioxidul, monoxidul de carbon si formaldehida. Celor care locuiesc la curte li se recomanda, in exterior, iedera, considerata o adevarata bomba de oxigen. O alta solutie o reprezinta purificatoarele de aer cu sisteme de filtrare avansate, care pot elimina 99,9% dintre bacterii, 99% din particulele poluante si 160 m3/h de fum de tigara.

Cura de aer la munte sau la mare
Indiferent de anotimp, o iesire la munte este pentru organism ca un medicament natural. Complexul de factori biometeorologici format de radiatiile solare, miscarea aerului si vegetatia influenteaza pozitiv corpul uman, marind speranta de viata a celor care merg frecvent pe munte. In plus, la munte, aerul este puternic oxigenat mai cu seama in padurile de conifere.
De asemenea, in orice anotimp este binevenita si terapia cu aerosoli marini, care ajuta la vindecarea infectiilor respiratorii. Este ideala in bronsite, astm, faringite, laringite si rinite alergice. Imbunatatirea functiilor cardiace este, de asemenea, o consecinta a curelor de aerosoli. In plus, iodul din aerosoli are o influenta benefica si in functionarea glandei tiroide.

 

Aerul, acest element sinonim vietii. clip video

Masaj la domiciliu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *